Review: Spark voor iPad brengt slimme inbox naar een groter scherm
Spark, de hoog gewaardeerde mail-app en onze winnaar van de iCulture Awards, heeft eindelijk de langverwachte iPad-versie gekregen. Vanaf vandaag is de Spark-app universeel geworden, waardoor je ook op de iPad gebruik kunt maken van de slimme mailbox. Hoe verhoudt de iPad-versie zich tot de versie op je iPhone? We bespreken de app en alle functies in deze appreview.
De release van Spark op de iPad komt op het goede moment, want vanaf morgen zal de mail-app Mailbox verdwijnen. Deze veelgebruikte app was ook beschikbaar op de iPad, waardoor je als iPad-gebruiker ook op zoek moet naar een alternatief. Spark kan een goed alternatief zijn en is voor iedereen die gedurende de dag veel mails verstuurt en ontvangt zeker het proberen waard.
Slimme mailbox op de iPad
Spark verscheen vorig jaar mei voor de iPhone en wist meteen hoge ogen te gooien, zo bleek ook uit onze appreview. Eén van de minpunten destijds was het ontbreken van de iPad-versie, maar met de update van vandaag is Spark nu ook volledig te gebruiken op het grotere scherm van de iPad. In Spark voor de iPad worden net als in de iPhone-versie nieuwe mails gescheiden van je al gelezen mails, waardoor je in één oogopslag ziet wat er allemaal nieuw is. De app sorteert je e-mails op een slimme manier, zodat je sneller door je mails kunt bladeren. Zo worden nieuwsbrieven apart gesorteerd van echt belangrijke nieuwe e-mails, zodat ze je niet afleiden van de e-mails die er toe doen.
Spark op de iPad heeft nagenoeg dezelfde look als de iPhone-versie, hoewel het lichtere blauw plaatsgemaakt heeft voor een blauw-paarse tint. Qua e-mailweergave maakt de iPad-versie van Spark gebruik van het grotere scherm, doordat je mailbox aan de linkerkant weergegeven wordt, terwijl de geselecteerde e-mail aan de rechterkant te zien is. Dit werkt echter alleen in de landschapsweergave. In portretweergave worden de mails schermvullend weergegeven. Wel kun je dan swipen tussen verschillende mails, maar in de portretweergave kun je dus niet van tevoren zien wat de volgende e-mail exact is.
Widgets verplaatst naar zijmenu
De zogenaamde widgets uit de iPhone-versie zijn in de iPad-versie verplaatst. In plaats van bovenaan of via een knop rechtsonder, vind je deze opties nu linksboven in een altijd zichtbaar zijmenu. Tik je op zo’n widget, zoals de agenda, dan verschuift je mailoverzicht naar rechts. Dit heeft daarom wat weg van de Slide Over-functie die Apple in iOS 9 toegevoegd heeft aan nieuwere iPads. De maillijst blijft daardoor wel zichtbaar, maar is niet interactief meer. Het is dus niet mogelijk om tegelijkertijd door de agenda en je maillijst te bladeren, wat jammer is. De agenda in Spark wordt gesynchroniseerd met je standaard iOS-agenda, waardoor je niet met twee verschillende agenda’s hoeft te werken.
En over Slide Over gesproken: deze functie wordt wel ondersteund door Spark op de iPad. Ook Split View werkt in combinatie met Spark, waardoor je andere apps naast Spark geopend kan hebben. Op deze manier kun je toch nog de standaard Agenda-app gebruiken om naast Spark te bekijken, maar het was handiger geweest als dit rechtstreeks in Spark zelf kon.
Ook andere functies uit de iPhone-app hebben de overstap gemaakt naar de grotere iPad-versie. Denk bijvoorbeeld aan de snooze-functie om e-mails uit te stellen of het zelf in kunnen stellen van swipe-bewegingen. Swipe-bewegingen zijn snelle manieren om je mailbox op te ruimen. Zo markeer je een e-mail snel als gelezen, kun je hem archiveren, verwijderen of pinnen. Zoeken naar een e-mail werkt net als op de iPhone met natuurlijke en menselijke zoektermen. Zoek naar ’emails with attachments from Benjamin’ en je krijgt alle e-mails te zien waar een bijlage in zit van die specifieke persoon.
Slimme notificaties en meldingen
Net als in de iPhone-versie heeft Spark voor de iPad allerlei slimme notificaties, waardoor je veel sneller kunt handelen. Slimme notificaties houden je op de hoogte van mails van belangrijke mensen. Ook zijn de meldingen interactief, zodat je met een swipe over een notificatie acties uit kunt voeren zoals het verwijderen van een mail of hem markeren als gelezen.
Het tikken van een e-mail gaat in een mooi en clean scherm, waardoor je niet afgeleid wordt van nutteloze zaken. Het is wel jammer dat je vanuit het tikken van een e-mail niet snel de agenda-widget tevoorschijn kan halen om bijvoorbeeld te kijken wanneer je een gaatje vrij hebt. Juist dankzij het grotere scherm van een iPad is hier plek voor. Ook voeg je hier bestanden toe vanuit verschillende clouddiensten of selecteer je een juiste foto uit je fotobibliotheek.
Conclusie Spark voor de iPad
Nu Spark ook op de iPad is verschenen, is de app op alle iOS-toestellen te gebruiken. Alle belangrijke functies die Spark voor de iPhone zo goed maken, zitten ook in de iPad-versie. Toch is het jammer dat er niet altijd even goed gebruik wordt gemaakt van de grotere hoeveelheid ruimte die je hebt dankzij de grotere schermen van de iPads. Een weergave van alle e-mails plus een geopende e-mail is een mooie functie, maar het is jammer dat bijvoorbeeld de agenda-widget het enige actieve element is als die geopend is. Ook het tonen van de agenda-widget tijdens het tikken van een e-mail is een verbeterpuntje voor de toekomst.
Ben je al tevreden Spark-gebruiker, dan kun je zonder te twijfelen ook op de iPad overschakelen naar Spark. De slimme inbox, snelle swipe-bewegingen en snelle reacties maken het bladeren door je e-mail een stuk eenvoudiger, ook op je iPad. De ontwikkelaar werkt ook nog aan een Mac-versie, maar die is op moment van schrijven nog niet beschikbaar. Zodra daar meer over bekend is, lees je dat op iCulture.
Pluspunten
- Slimme inbox nu ook op de iPad
- Heeft alle functies uit de iPhone-versie
- Alles naar eigen smaak aanpassen
Minpunten
- Maakt niet altijd even handig gebruik van het grotere scherm
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 10 reacties