Review: Spark voor de Mac brengt slimme inbox naar de desktop
Het heeft even geduurd, maar eindelijk is de slimme mail-app Spark beschikbaar voor de Mac. Spark voor iPhone (en Apple Watch) verscheen anderhalf jaar geleden voor de iPhone en beloonden wij als App van het Jaar in onze iCulture Awards. Na bijna een jaar kwam Spark ook eindelijk naar de iPad, maar nu kun je eindelijk ook op de desktop gebruikmaken van de handige slimme inbox van Spark. Hoe verhoudt Spark voor de Mac zich tot de iOS-versie en is het op de desktop net zo handig?
Spark: de bekende mail-app nu op de Mac
Maar wat is Spark ook alweer? Spark is afkomstig van de ontwikkelaar Readdle, voornamelijk bekend van vele productiviteitsapps voor iOS zoals Printer Pro, Calendars 5 en Scanner Pro. Ook de krachtige PDF-app PDF Expert, zowel voor iOS als voor Mac, is afkomstig van Readdle. Ze weten dus wel hoe ze goede productiviteitsapps moeten maken en daar is de mail-app Spark ook een goed voorbeeld van. Spark kenmerkt zich vooral door de Smart Inbox, waardoor de belangrijke mail gescheiden wordt van alle minder belangrijke berichten. Meer over Spark op de iPhone en iPad lees je in onderstaande twee reviews.
Net als op iOS voeg je in de Mac-versie van Spark allerlei soorten mailaccounts toe, zoals iCloud, Gmail, Outlook en overige mailboxen. Gebruik je al Spark op iOS, dan worden al je mailboxen gesynchroniseerd via iCloud. De kenmerkende slimme inbox van Spark is ook beschikbaar in de Mac-versie. Spark herkent elke nieuwe mail die je binnenkrijgt en groepeert deze op categorie, zoals nieuwsbrief, notificaties of persoonlijke e-mails. De persoonlijke e-mails vind je altijd bovenaan, gevolgd door de notificaties en nieuwsbrieven. Het is daardoor ook op de Mac een stuk makkelijker om door je mailbox heen te werken, omdat Spark deze al automatisch voor je sorteert. Naast elke categorie in de Smart Inbox vind je bovendien een knop waarmee je alle mails in die categorie bijvoorbeeld in één keer kunt markeren als gelezen. Zo kun je bijvoorbeeld snel alle nieuwsbrieven in één keer opruimen, wat het werken met je mail een stuk sneller maakt.
Een andere handige functie in de Mac-versie van Spark is dat hij ondersteuning biedt voor veegbewegingen. Door met één vinger over de Magic Mouse te vegen (of twee over een trackpad), kun je zo een mail snel verwijderen, archiveren, vastpinnen of als (on)gelezen markeren. Het voordeel is dat je deze zelf aan kunt passen, zodat je altijd precies weet welke kant je op moet vegen. Je kunt er ook voor kiezen om de Snooze-functie te koppelen aan een veegbeweging. Met Snooze kun je jezelf helpen herinneren om later een belangrijke mail te bekijken. Hoewel de app allerlei vaste instellingen heeft, zoals later vandaag, morgen of volgende week, kun je deze ook allemaal zelf aanpassen. Met een melding word je vervolgens op de hoogte gebracht van de e-mail die je later wil behandelen.
Quick Replies voor snelle reacties
Spark voor de Mac heeft ook eigen Quick Replies. Bij elke mail die je krijgt, kun je direct snel antwoorden met ingestelde antwoordmogelijkheden. Je kiest bijvoorbeeld uit een duimpje of een groen vinkje, om te laten blijken dat je bijvoorbeeld akkoord gaat met een mededeling in een e-mail. Spark stuurt vervolgens een gewone mail met daarin de standaardtekst Benjamin Kuijten liked your e-mail. Deze tekst is echter ook zelf aan te passen, dus je kunt dit zo veranderen in een leuke Nederlandse tekst. Er zijn in totaal vijftien icoontjes beschikbaar en je kunt ze ook nog als favoriet markeren om ze sneller te versturen.
Een ander belangrijk aspect van Spark is het ontvangen van pushberichten. Net als in de iOS-app bepaal je in de Mac-versie van welke mails je een pushbericht krijgt. Met Smart Notificaties krijg je geen pushbericht van vreemden of geautomatiseerde e-mails, zodat je alleen van de meest belangrijke berichten direct op de hoogte gebracht wordt. Je kunt er echter ook gewoon voor kiezen om van elke mail een pushbericht te krijgen als je dat liever hebt. Het voordeel van Spark is bovendien dat je zelfs notificaties krijgt als Spark niet geopend of actief is. Verder kun je in Spark zogenaamde slimme mappen met filters instellen en maak je eigen handtekeningen, ook met HTML-opmaak.
Qua uiterlijk lijkt Spark veel op de eveneens handige mail-app Airmail 3 op de Mac. Het is jammer dat Spark niet voor een wat herkenbaardere look gekozen heeft. Mocht je gebruikmaken van beide mailapps, dan is het soms lastig om de één van de ander te onderscheiden. De vormgeving van Spark is ook niet aan te passen, zoals de kleur van de zijbalk. Wel is Spark voor de Mac een stuk strakker dan Airmail 3, vooral bij het bekijken van een nieuwe mail. De knoppen zijn overzichtelijker en daardoor makkelijker te vinden.
Spark maakt op de Mac ook gebruik van de nieuwe Touch Bar op de MacBook Pro. Tijdens het opstellen van een nieuw mailbericht kun je snel de juiste contactpersoon aantikken op basis van je eerst gegeven letters. Tijdens het schrijven van het bericht krijg je vervolgens knoppen voor de opmaak van de mail en voeg je sneller emoji toe. Bij het opruimen van je mailbox, vind je op de Touch Bar knoppen om mails te archiveren, op te ruimen of te snoozen. Spark werkt ook met de schermvullende weergave en in Split View, maar laat je niet meerdere tabbladen gebruiken.
Spark voor de Mac is fijn in het gebruik en lijkt heel erg op de geprezen versie voor iOS. Er is wel één onderdeel dat ontbreekt in Spark voor de Mac, namelijk de eigen widgets. In de iOS-app van Spark is er bijvoorbeeld een agenda widget waar je je eigen agenda in kunt bekijken. In de Mac-versie van Spark is deze optie niet aanwezig, waardoor je nog gewoon gebruik moet blijven maken van andere agenda-apps.
Voordelen +
- Slimme inbox laat je sneller door je mail werken
- Handige Quick Replies en veegbewegingen
- Veel opties zelf in te stellen
Nadelen -
- Mist de widgets van de iOS-versie
- Qua vormgeving niet heel vernieuwend
Conclusie Spark voor de Mac
De Mac-versie van Spark is net als op de iPhone en iPad een fijne en complete mailapp. De kenmerkende slimme inbox werkt ook prettig op de Mac, zodat je een stuk sneller door je mail kunt bladeren doordat ze ingedeeld worden per categorie. Met knoppen naast deze categorieën kun je zo in één keer alle nieuwe mails van de betreffende groep als gelezen markeren, zodat je niet alle nieuwsbrieven apart hoeft te selecteren. Ook de Quick Replies van Spark zijn een uitkomst, doordat je zo met één druk op de knop een snel antwoord kunt sturen. Het fijne hiervan is dat deze ook naar eigen wens aan te passen zijn, waardoor je je eigen tekst in kunt voeren die standaard verstuurd wordt. Het is daarnaast ook fijn dat Spark meteen gebruikmaakt van de Touch Bar en dat je met Smart Notifications alleen een melding krijgt van mails die er toe doen.
Wel is het jammer dat Spark qua uitstraling niet heel onderscheidend is en lijkt op bijvoorbeeld Airmail 3 voor de Mac. De vormgeving is ook niet zelf aan te passen en de widgets zoals de agenda uit de iOS-versie ontbreken. Desalniettemin is Spark wederom een nuttige toevoeging voor je workflow, zodat het werken door je opstapelende mailbox een stuk minder vervelend wordt.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 19 reacties