LED Stroom Meter-app

Review: Stroom Meter-app, hoeveel stroom verbruikt jouw huis?

Review van de Stroom Meter-app voor iPhone, waarmee je het actuele energieverbruik in je woning kunt meten. Handig als je nog geen slimme thermostaat hebt.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Keek je vroeger wel eens naar de draaischijf van je energiemeter, om te zien hoe snel de schijf ronddraaide? Op de nieuwste energiemeters is dat niet meer mogelijk, omdat ze werken met ledlampjes. World of Warmth, bekend van de Pollennieuws-app, heeft daarom een app ontwikkeld om te zien hoeveel stroom je gebruikt. Met de Stroom Meter-app richt je de camera van de iPhone op de knipperende lampjes en je ziet meteen het verbruik.


LED Stroom Meter-app

Stroom Meter: hoeveel stroom verbruik jij?

Stroom Meter (jammer van de spatie) slingert je meteen terug naar de vorig eeuw, toen cijfers nog werden weergegeven met led-lampjes. Rondom de knoppen zit een metaalkleurig glansrandje, alsof Apple nooit is gestopt met skeuomorfische effectjes. Deze app schreeuwt je dan ook toe: ‘ik ben bedoeld voor nerds’.

Dat is jammer, want het schrikt gewone gebruikers af die toch nuttige informatie uit deze app kunnen aflezen. Het idee is dat je een meting doet, door de camera te richten op de knipperende lampjes. Op basis van de knipperfrequentie berekent de app hoeveel stroom er momenteel wordt verbruikt. Meet bijvoorbeeld het stroomverbruik als je ’s avonds naar bed gaat, om te kijken welke apparaten nog stilletjes stroom vreten (sluipverbruik). Of meet op het moment dat alle huisgenoten tv-kijken terwijl ondertussen de wasmachine draait, de afzuigkap aan staat en iemand in de badkamer met een föhn bezig is, om te zien hoeveel energie je op zo’n moment gebruikt. Zo kun je goed de verschillen zien en meteen het effect meten als je de stekker van een aantal apparaten eruit hebt getrokken.

De app kan handig zijn voor mensen die nog geen slimme thermostaat hebben. De insteek is ook iets anders dat bij een slimee thermostaat, waarbij het om een langere periode gaat. Bij de Stroom Meter-app gaat het om een momentopname. Om de app te kunnen gebruiken moet je wel een nieuw type energiemeter hebben, die met led-flitsen het verbruik aangeeft. Binnenkort wordt de app ook geschikt voor energiemeters met een draaischijf. Tot die tijd wil de ontwikkelaar feedback verzamelen.

Stroom Meter in gebruik

Installeer je de app en ga je meteen aan de slag, dan zul je merken dat niet alle uitleg kant en klaar aanwezig is in de app. Het zit er wel in, maar daarvoor moet je vrij diep in de schermen duiken. In de App Store-omschrijving staat gelukkig wel een complete uitleg, al vraag ik me af of veel mensen dat eerst doorlezen.

Stroom Meter-app: foute meting
Een foute meting: het lampje moet recht achter de schietschijf knipperen

Je zult eerst de flitsfrequentie van jouw energiemeter moeten instellen (meestal 1000 flitsen voor elke 1 kWh). Ook kun je de kleur van de ledlampjes instellen (bijvoorbeeld groen of rood) en de gevoeligheid van de camera (ik koos hoog). Om de app te kunnen gebruiken hoef je je niet te registreren. Je hoeft ook geen account aan te maken. Het is dan ook niet nodig om de privacyvoorwaarden van de app door te spitten (die zijn er overigens ook niet). Wil je metingen vastleggen, dan zul je handmatig een screenshot moeten maken. Je kunt nog geen metingen bewaren, voorzien van notities of later terugkijken. Dat soort functies komen er later misschien nog in.

Na het installeren van de app richt je de zoeker op de lampjes van je energiemeter. Helaas geeft Stroom Meter geen instructies welk lampje je moet hebben (mijn energiemeter heeft namelijk twee knipperende ledlampjes). De zoeker bevat een schietschijf met een loep, die je precies op het lampje moet richten. In mijn duistere meterkast zonder verlichting was het best een klus om de iPhone precies goed te richten en een paar minuten stil te houden. Eén kleine beweging en de flits komt niet op de schietschijf terecht, waardoor de meting niet wordt geregistreerd.

Stroom Meter-app: meting op de iPhone

Stroom Meter: ruimte voor verbetering

Mijn meting was 235 Watt op het moment dat er niet intensief gebruik werd gemaakt van apparaten. Daarbij waren alle lampen uit, maar was wel een (energiezuinige) luchtzuiveraar actief en verder waren de gebruikelijke apparaten (router, hubs voor alle huisautomatisering, iPhone-laders) in gebruik. Jammer genoeg geeft de app niet aan of iets goed of slecht is. Bij de Nest-thermostaat krijg je een groen blaadje te zien, als je de thermostaat milieuvriendelijk hebt ingesteld op een wat lagere temperatuur. Bij Stroom Meter zijn alle waarden rood. In de App Store-omschrijving staat dat 85 Watt sluipstroom beter is dan 250 Watt, maar op de afbeelding bovenaan dit artikel staat 7179 Watt! Is dat het verbruik van een huishouden of een hotel?

Wat voor mij ook onduidelijk was, is hoe lang je moet meten. Bij hartslagmeter-apps moet je vaak 15 of 30 seconden je vinger voor de camera houden, waarbij de app waarschuwt als er genoeg data is verzameld. Maar bij Stroom Meter weet je niet of 10 seconden genoeg is, of dat je een minuut lang bewegingsloos moet staan (als je beweegt, is de kans groot dat de schietschijf niet meer exact op het lampje is gericht, waardoor de meting niet klopt). Kortom, er is nog wel wat ruimte voor verbetering bij deze app. Bij een gratis app zonder verdere verplichtingen willen we ook niet té hard klagen, maar het idee is dat de app de komende tijd op basis van feedback steeds beter wordt. Dus bij deze.

Conclusie Stroom Meter review

De Stroom Meter-app springt in een gat in de markt, want een dergelijke app waarmee je zonder slimme thermostaten en andere huisautomatisering je actuele stroomverbruik kunt meten, was er nog niet. Wel jammer is dat bij zo’n nieuwe app is gekozen voor het uiterlijk van een batterijtool anno 2008, met glimmende nepknopjes en led-cijfers. Dat geeft de app meteen al een verouderd uiterlijk, terwijl er waarschijnlijk een nerdy-betrouwbaar uiterlijk mee was bedoeld. Ik had graag gezien dat de app wat meer uitleg geeft en wat meer mechanismen bevat om je gedrag bij te sturen. Dat kan op allerlei manieren: door metingen vast te leggen, door met voorgaande metingen te vergelijken of door een groene kleur te tonen als de gemeten waarde heel laag is (bijvoorbeeld onder de 100 Watt).

Pluspunten

  • Vrijblijvend te gebruiken: gratis te downloaden en legt geen gegevens vast
  • Snelle momentopname van je stroomverbruik
  • Handig voor mensen die geen slimme thermostaten hebben en wel hun stroomverbruik willen meten

Minpunten

  • Geen mogelijkheid om metingen op te slaan, te vergelijken of terug te kijken
  • Er had iets meer uitleg in de app mogen zitten
  • Gebruik van de app komt nogal nauw; het is een nogal nauwkeurig klusje
  • Geen mechanismen om gedrag bij te sturen of iets ervan te leren
  • Bij introductie al een verouderd uiterlijk

Reacties: 16 reacties

  1. Ik heb zelf een slimme meter. Iemand al een oplossing om die uit te lezen op zijn/haar iPhone (zonder dure abonnementen e.d. ) ?

  2. Origineel geplaatst door Maarten
    Ik heb zelf een slimme meter. Iemand al een oplossing om die uit te lezen op zijn/haar iPhone (zonder dure abonnementen e.d. ) ?

    Ik zou naast de kosten ook meenemen hoe ze met je privacy omgaan tav de gegevens in zo’n app. Al is het maar dat uit het elektriciteitsverbruik makkelijk is te achterhalen wanneer je thuis bent of niet

  3. @Maarten: Ik overweeg zoiets te maken met de nieuwe Raspberry Pi 3. Het uitlezen van een slimme meter is eenvoudig en de Pi kan het of naar een server sturen (voor historische gegevens) of eventueel de data live doorsturen via Bluetooth LE. Daar is niet al te moeilijk een app voor te maken natuurlijk.

  4. De app werkt prima. Paar flitsjes op m’n slimme meter gericht en de app geeft een verbruik van 285 watt aan. Op hetzelfde moment geeft m’n Toon een actueel verbruik van 280 watt weer.

  5. Origineel geplaatst door Maarten
    Ik heb zelf een slimme meter. Iemand al een oplossing om die uit te lezen op zijn/haar iPhone (zonder dure abonnementen e.d. ) ?

    Met Anna Inzicht kan je een aardig overzicht van je gebruik per uur, dag, maand krijgen. Dat is een gratis app. Alleen niet realtime, de app haalt z’n gegevens bij de energieleverancier.

  6. @Maarten: Zet domoticz op een raspberry pi en koop of soldeer zelf een kabel om op de p1 poort aan te sluiten.

  7. De app kan handig zijn voor mensen die nog geen slimme thermostaat hebben. ….. Dus alleen voor elektrische verwarming ??? Ik neem aan dat er bedoelt wordt: geen slimme meter … Ik heb nog een oude draaischijf (gaat nu ff achteruit 🙂 ) maar kan helaas mijn momentele verbruik ook niet aflezen, wel een indicatieve op basis van de opbrengst van de zonnepanelen ivm de snelheid van de schijf.

  8. @Maarten: Ik gebruik Enelogic, je krijgt niet live je gegevens te zien maar de volgende dag (na 8:00), zonder een abo kun je de gegevens een maand terug zien. Voor langer en meer opties heb je wel een abo nodig.

  9. Via Homewizard geen Abo of andere kosten, gratis app en Real time (Live) aflezen

  10. Ik gebruik Slimmemeterportal.nl.
    Alleen te gebruiken als je ‘slimme’ meters in de meterkast hebt hangen. Ook in de basis gratis. Geeft mijn electriciteit en gas overzichtelijk in een webpagina weer. Erg interessant!

  11. Hmmm, als je dan toch naar je meter toe moet lopen, kun je net zo goed op de meter kijken wat t actuele verbruik is….
    Display op mijn meter geeft in cycli aan de stand van de dagmeter, nachtmeter en t actuele verbruik, duurt zo’n 6 seconden en dan weet je t.

  12. @eva1st: We zijn hard aan het werk om de terechte minnen weg te werken, één van de nieuwe opties in de update is dat hij ook geschikt wordt voor draaischijfmeters. De app “Electrack” doet dat ook, weet niet of het goed werkt, heb geen draaischijf :-).

  13. Ja, meten is weten. Maar…

    Dit verhaal gaat over het aflezen van het opgenomen vermogen. Dat kan nuttig zijn om die ene stroomvreter te vinden of om te bepalen waarom (kort door de bocht gezegd) je stoppen steeds doorslaan.
    (Ik laat huishoudens met eigen zonnecellen of windmolens buiten beschouwing.)

    Als je je verbruik (vermogen maal tijd) wilt kennen, omwille van je vaste lasten (bij je huidige leveranciers of na overstappen) of om je te helpen bij het streven naar duurzaamheid, dan heb je (volgens mij) meer aan je meterstanden.
    Die kun je ook zonder “slimmigheden” aflezen.

    Zodra ik op mezelf ging wonen, ben ik wekelijks mijn meterstanden gaan aflezen en vastleggen.
    Oorspronkelijk in een gegevensbestand, al lang in een rekenblad. Zodoende heb ik nu mijn meterstanden (electriciteit, gas, later ook water) van ruim dertig jaar, met daarvan afgeleid het verbruik in elke week, opmerkingen (zoals over het weer of over bezigheden), en een jaarlijks verbruik met daarvan afgeleid het gemiddelde verbruik per week. Vroeger heb ik er ook grafieken bij gehad.
    En ja, ik heb ook een boekhouding. 🙂

  14. @eMilty: @Leon: Ook zonder app is de slimme meter uit te lezen. Ik heb type Landys en Gyr E350.
    In het venster verschijnen achtereenvolgens:
    1.8.1 totaal gewoon tarief; 1.8.2 totaal laag tarief;
    2.8.1 en 2.8.2 staan op nul want ik heb geen zonnepanelen; 15.7 geeft aan wat er nu verbruikt wordt. Doe een lamp aan en de aanduiding wordt hoger.
    Met het groene knopje scroll je door deze menu’s

  15. Indien je klant bent bij Delta, hebben ze daar sinds kort een systeem om simpel de slimme meter uit te lezen.
    Kost momenteel ook niets… (geen hardware- en abonnementkost)

  16. Gebruik de ” mijn Nuon” app. Heb ook zonnepanelen en het teruggeleverde bedrag staat netjes in euro’s vermeld. Jaarverbruik en huidig verbruik wordt getoond. Dat is voldoende voor mij. Wil je a la minute een stroomslurpende verbruiker opsporen, dan moet je die denk ik toch op een aparte verbruiksmeter aansluiten. Maar dat zijn de kosten ook niet.