Trein 2 voor de iPhone.

Review: Trein 2 is de opvolger van de populaire Trein-app

Trein 2 is de spirituele opvolger van de klassieke Trein-app. Met Trein 2 check je snel de vertrektijden van je favoriete stations of plan je eenvoudig een reis in. Maar is zo'n simpele app nu nog wel genoeg?
Benjamin Kuijten - · Laatst bijgewerkt:

Trein 2 voor de iPhone.
In de begindagen van de App Store was er één treinapp die iedereen gebruikte: Trein van de Nederlandse ontwikkelaar Dennis Stevense. Omdat het wel even duurde voordat de NS een officiële app uitbracht, was de simpele app Trein een instant succes en enorm geliefd bij zijn gebruikers. Na vijf jaar kwam er een einde aan Trein, maar de broers Tom en Rob Lokhorst hebben met toestemming van Stevense het idee weer opgepakt. Zij hebben een opvolger gemaakt van de Trein-app met de doodeenvoudige naam Trein 2 en wij kregen alvast een vroege preview.

Bekijk ook

Publieksfavoriet Trein stopt op iPhone

De Nederlandse iPhone-app Trein met treintijden, storingen en routeplanner krijgt nog één update en dan valt het doek. Een interview met de maker.

Nieuwe app, nieuw team
Stevense heeft zelf niet aan deze nieuwe app meegewerkt. “Ik ben een paar maanden geleden door een persoon benaderd, en heb hem toestemming gegeven om de naam en design te hergebruiken”, laat hij weten aan iCulture. “Aangezien ik de app niet meer kan onderhouden, wil ik niet in de weg staan van een (onofficiële) opvolger voor Trein. De enige reden dat de hele boel niet op GitHub staat is omdat de code oud is (veel originele code voor iPhone OS 2) en omdat ik de code om de HTML van de NS site te scrapen niet publiek wil maken i.v.m. potentieel misbruik.” Stevense vertrok een paar jaar geleden naar de VS om bij een IT-bedrijf te gaan werken. We vroegen Stevense ook wat hij vindt van de nieuwe app: “Het is jammer dat ze niet verder geïnnoveerd hebben (lijkt het) maar het zou kunnen dat dit is waar mensen op hebben zitten wachten.” De nieuwe makers bedankten hun inspiratiebron in de app en maken duidelijk dat hij er niet mee geaffilieerd is. Er kunnen dus geen misverstanden over ontstaan: dit is een nieuwe app, gemaakt door een nieuw team, geïnspireerd door Trein.

Originele Trein-app: succes door eenvoud

De originele Trein-app was zeer eenvoudig qua opzet, maar was vooral een succes omdat de treintijden vaak beter klopten dan wat er op de NS-borden te zien was. Trein kwam als eerste app op de voorpagina van de App Store te staan. De verdere ontwikkeling werd 2013 stopgezet, toen Stevense naar de VS vertrok. Rond die tijd was iOS 7 inmiddels beschikbaar en Stevense had geen tijd meer om het design en de code aan te passen naar de nieuwe maatstaven. Een simpele iOS 7-schil was geen optie, ook omdat de app informatie van de mobiele website van de NS haalde. Die werkwijze was toen al redelijk achterhaald, waardoor Stevense besloot om ermee te stoppen. Hij hoopte wel dat gepassioneerde ontwikkelaars de uitdaging aan zouden gaan om een gehele nieuwe versie te maken, geïnspireerd door het origineel. Drie jaar later is het zover met Trein 2, de app die we hieronder bespreken.

Favoriete stations in Trein 2. Trein 2 met vertrektijden van Amsterdam Centraal.

Trein 2: Trein-app in een nieuw jasje

Gebruikers van de originele Trein-app zullen bij het openen van de Trein 2-app zich meteen thuisvoelen. Elke knop en elk icoontje is nagenoeg gelijk aan het origineel. De opzet van Trein 2 is dan ook nog steeds net zo simpel als bij de originele app. Het menu onderaan bestaat uit vier knoppen, namelijk Vertrektijden, Storingen, Planner en Instellingen. Bij het kopje Vertrektijden vind je de aankomende vertrektijden van de dichtstbijzijnde stations, maar je kunt ook zelf je favoriete stations toevoegen. Onder de optie Storingen vind je een complete lijst van actuele problemen aan het spoor en met de planner plan je je eigen route in. In het instellingengedeelte pas je bijvoorbeeld nog de taal aan of schakel je de dichtstbijzijnde station uit.

Meer dan dat is Trein 2 eigenlijk niet. Dit is zowel de kracht als de zwakte van deze app. Door zijn eenvoud is de app enorm makkelijk in het gebruik en geeft het allerlei basisinformatie over het treinverkeer razendsnel weer. Als je snel wil weten welke treinen er binnenkort vertrekken vanaf je favoriete stations, kun je dat eenvoudig zien in deze app. Ook het plannen van een enkele reis is handig en gaat snel, waarbij ook de tussengelegen stations weergegeven worden. Maar we zijn inmiddels wel bijna drie jaar verder sinds de originele Trein-app is gestopt en in in de tussentijd is het treinleven veranderd en heeft de NS flink gesleuteld aan de officiële app.

Trein 2 reisadviezen. Je geplande reis in Trein 2.

Trein 2 voor sporadische reiziger

Het grootste gemis in de Trein 2-app is handige informatie over je geplande reis. Je kunt bijvoorbeeld niet zien hoe duur een kaartje voor jouw geplande reis is. Trein 2 geeft alleen informatie over de vertrektijden, aankomsttijden, spoor en eventuele storingen. De app geeft nog wel aan wat voor een trein er rijdt (bijvoorbeeld een Sprinter of Intercity), maar in de standaard NS-app zijn we inmiddels meer informatie gewend. Daarin is bijvoorbeeld te zien hoe de samenstelling van de trein precies is, terwijl ook aangegeven wordt hoe druk het op dat traject is. De Trein 2-app geeft dit soort informatie niet.

Trein 2 is dan eigenlijk ook het beste geschikt voor de fans die terug in de tijd willen en voor de sporadische reiziger. Een ander minpuntje is namelijk dat je geen vast traject kunt kiezen. Reis je elke dag van je huis naar werk met de trein, dan kun je dit vaste traject niet instellen. Wat wel handig is, is dat Trein 2 direct te openen is vanuit de standaard Kaarten-app. Plan je een route naar een bepaald station en kies je daar voor OV-informatie, dan kun je vanuit daar direct Trein 2 openen die vervolgens een route naar het desbetreffende station plant.

Bekijk ook

Treinapps: NS op de iPhone.

De beste treinapps voor iPhone, iPad en Apple Watch

Welke Nederlandse treinapps zijn het beste: NS-app, of toch een van de alternatieve treinapps? We hebben het aanbod van treinapps voor je op een rijtje gezet!

Trein 2 in zijn huidige vorm belooft echter wel wat goeds voor in de toekomst. De app is helemaal geschreven in Swift en maakt gebruik van de API van de NS, waardoor informatie altijd up-to-date is. Volgens de ontwikkelaar kunnen ze de app makkelijk uitbreiden naar de iPad, Apple Watch en zelfs de Mac. De basis van de app is in ieder geval goed en liefhebbers van de originele app zullen meteen thuis voelen.

Storingen in Trein 2. Storing in Trein 2.

Conclusie Trein 2

Trein 2 is een enorm herkenbare app voor mensen die voorheen fanatiek gebruiker waren van de originele Trein-app. De nieuwe versie is nagenoeg hetzelfde, maar dan in een modern jasje. Door de eenvoud plan je snel een treinreis of bekijk je de vertrektijden van jouw ingestelde stations. Daar houdt het echter qua functionaliteiten ook wel mee op. De eenvoud is zowel de kracht als de zwakte van Trein 2. De opties zijn dus wat beperkt, helemaal voor frequente reizigers die bijvoorbeeld op een vast traject reizen. Als je sporadisch met de trein reist en de officiele NS-app te ingewikkeld vindt, dan kun je met Trein 2 prima uit de voeten.

Pluspunten

  • Eenvoudig te gebruiken en herkenbaar voor Trein-gebruikers
  • Vernieuwd design en snelle werking

Minpunten

  • Niet altijd handig voor frequente reiziger
  • Mist wat handige informatie
  • Vooralsnog alleen beschikbaar op iPhone
Bekijk ook

Treinapps: NS op de iPhone.

De beste treinapps voor iPhone, iPad en Apple Watch

Welke Nederlandse treinapps zijn het beste: NS-app, of toch een van de alternatieve treinapps? We hebben het aanbod van treinapps voor je op een rijtje gezet!

Reacties: 22 reacties

  1. De officiële app van NS is toch de beste voor mij. Ze zijn ook rap met nieuwe leuke functies.

  2. Ik heb de oude trein app nog altijd staan op mijn iPhone

  3. Top! Draai bieden trein apps, deze nieuwe en die van Dennis Stevense naast elkaar en het is zo goed als 1:1 overgenomen, de nieuwe past helemaal bij iOS 7/8/9/10 en is qua ontwerp dus weer helemaal bij de tijd. Alle functies en mogelijkheden voelen weer vertrouwd en als vanouds. Enig minpuntje is het ontbreken van de prijzen bij gekozen trajecten in de planner, maar ik hoop dat die later als nog toegevoegd worden. Dat deze app gratis is is mooi meegenomen maar ik had er wel graag voor betaald. Mogelijk kunnen de makers als die meelezen hier, extra functies via in-app aankopen toevoegen. Maar ben nu al tevreden met dit eerbetoon aan het origineel. NB: als je da apps naast elkaar op je homescreen hebt staan zijn ze aan hun icoon en naam helaas niet uit elkaar te houden, misschien toch de app als naam (onder het icoon) Trein 2 meegeven in plaats van Trein?

  4. Een app met potentie, maar informatie van wat voor trein (en dus de lengte) vind ik anno nu zo handig dat ik dit toch wel mis in deze app.

  5. Sinds Trein gestopt is ben ik overgegaan naar Station+.
    Ik moet zeggen dat Trein 2 erg lijkt op Station+, echter biedt Station+ meer functionaliteit en informatie

  6. Ik gebruik nog altijd de originele Trein app. Deze is gewoon het meest duidelijk en overzichtelijk van de op dit moment beschikbare apps. Veel daarvan zien er super mooi uit, maar zijn juist daardoor gebruiksonvriendelijker.

    Ik wil niet allerlei menu’s als ik snel moet weten hoe laat en van welk spoor mijn trein vertrekt, dit moet gewoon meteen zichtbaar zijn met één of twee tikken. Wat meer informatie via een info-knop (over de trein zelf) zou wel een leuke toevoeging zijn, maar in eerste instantie wil ik alleen weten wáár en hoe laat.

  7. Leuk artikel, en ook leuk dat de Trein app terug is in een “nieuw” jasje. Nu de NS app de afgelopen jaren verbeterd is, vraag ik mij wel af wat nou de toegevoegde waarde van de app is naast de NS app. Is het puur nostalgisch voor de oude Trein app gebruikers?

  8. Ik ben één van de makers van deze Trein 2 app.
    Leuk om deze reacties te lezen, een goeie review ook!

    Wat betreft de missende functies:
    Ja, die willen we zeker maken. Zelf wil ik als dagelijkse treinreiziger ook een traject kunnen opslaan!
    Voor deze eerste versie wilde we zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke Trein app blijven. Voor de huidige gebruikers van Trein 1 lijkt me dit al een fijne app met een moderne look.

    Nu deze versie uit de deur is kunnen we aan de slag met nieuwe functies erbij bouwen. Te beginnen met de prijs van de reis, die we inderdaad nog niet hadden overgenomen uit de oude Trein app.

    Voor wie ideeën heeft voor verbeterpunten, hoor ik dat graag via @treinapp2 op Twitter.

  9. Denk dat ik hem niet eens ga proberen: klinkt erg beperkt. De NS is de meest complete voor mij. De oude Trein app is deze al lang voorbij.

  10. Toen er nog geen (goede) officiële NS app was had dit nog toegevoegde waarde. Vind dat de NS heel goed bezig is met hun app en zie geen enkele reden om een andere app te gebruiken.

  11. Leuk dat Trein doorontwikkeld wordt! Ik gebruik al een tijd Trein 100% snelste. Bij het openen van de app in 1 oogopslag de komende 10 vertrekkende treinen van je favoriete stations. Ideaal voor mij als forens die nagenoeg dagelijks met een directe verbinding van en naar hetzelfde station reist.

    Ik snap ook niet dat mensen de NS app gebruiken. Ik moet altijd minimaal 3 keer klikken voordat ik weet wanneer mijn trein vertrekt. Verder werken notificaties bij mij al sinds een tijd niet meer en reis ik op verschillende tijden op mijn traject, waardoor de notificaties vaak niet relevant waren.

  12. Origineel geplaatst door Rene
    Leuk dat Trein doorontwikkeld wordt! Ik gebruik al een tijd Trein 100% snelste. Bij het openen van de app in 1 oogopslag de komende 10 vertrekkende treinen van je favoriete stations. Ideaal voor mij als forens die nagenoeg dagelijks met een directe verbinding van en naar hetzelfde station reist.
    Ik snap ook niet dat mensen de NS app gebruiken. Ik moet altijd minimaal 3 keer klikken voordat ik weet wanneer mijn trein vertrekt. Verder werken notificaties bij mij al sinds een tijd niet meer en reis ik op verschillende tijden op mijn traject, waardoor de notificaties vaak niet relevant waren.

    Waarom wil je weten welke treinen er vertrekken vanaf jouw favoriete station? Je wilt toch alleen weten wanneer de trein voor jouw traject vertrekt?

  13. Mooi dat deze app een nieuw leven ingeblazen wordt. Zelf gebruik ik altijd RailPlanner, waarbij je een vast traject kunt instellen en ook push berichten krijgt bij vertraging. Super overzichtelijke app, dus voor mij nog geen reden om deze app te proberen.

  14. Het kan nog handiger en simpeler, door vaste trajecten goed in beeld te brengen.

    CONCEPT:
    – Met een + icoontje voeg je een nieuw traject toe aan je beginscherm, bijvoorbeeld “Utrecht – Amsterdam”
    – Op je beginscherm verschijnen dan 2 blokjes: “Utrecht – Amsterdam” (heen) en “Amsterdam – Utrecht” (terug), met daarbij per blokje de eerstvolgende 2 vertrektijden, zodat je meteen weet hoeveel tijd je hebt als je de eerste niet haalt
    – Vervolgens kun je meer trajecten toevoegen, steeds heen én terug
    – Op basis van je locatie worden de dichtsbijzijde trajecten bovenaan geplaatst, zodat je bovenaan altijd de meest relevante vertrektijden ziet

    Je mag toch aannemen dat de meeste reizigers voornamelijk op enkele vaste trajecten reizen?

    – Het beginscherm kan bovenaan een blokje tonen als er vertragingen of werkzaamheden op jouw trajecten zijn.
    – De informatie kan vervolgens eenvoudig als widget aangeboden worden, zodat je de app niet eens hoeft te openen.
    – Klikken is helemaal niet meer nodig als alles eenmaal is ingesteld.
    – Op de Apple Watch wijzerplaat zouden de eerstvolgende 2 treinen op het favoriete traject vanaf het dichtsbijzijde station getoond kunnen worden. “UTR AMS 1325 1345”. Als je dit aanklikt opent de app op je Apple Watch en zie je het zelfde lijstje als op je iPhone.
    – Via de instellingen zou je de reistijd naar het beginstation van elk traject kunnen instellen, zodat treinen die binnen (b.v.) 10 minuten vertrekken genegeerd worden.
    – Extra instelling per traject: toon alleen Intercity’s

  15. Trein altijd gebruikt; een super eenvoudige App. Maar toen de ontwikkeling stopte en Apple met hun ‘flat design’ kwam in iOS ben ik overgeschakeld naar Railplanner. Dezelfde eenvoud als Trein maar in een super mooi jasje. Nee, de Trein App is te laat voor mij….

  16. En wèèr een app.

    Ik gebruik:
    Forenst: notificaties op mijn traject
    RailPlanner: voor Apple Watch app
    NS: om gewoon reizen te plannen

    Trein 2 biedt geen enkele functionaliteit meer dan deze… en helaas is er geen app die alle functionaliteit in èèn app biedt.

  17. Origineel geplaatst door Rene
    …Ik gebruik al een tijd Trein 100% snelste.

    ook weer een app die al meer dan 1,5 jaar geen updates heeft gehad

  18. @Gio: Ik vertrek van stations waar maar een beperkt aantal treinen vertrekt

  19. @mhoutman: True, maar biedt op dit moment nog wel wat ik wil

  20. Origineel geplaatst door Rene
    @Gio: Ik vertrek van stations waar maar een beperkt aantal treinen vertrekt

    Dan nog boeit toch alleen de trein waar je in kunt zitten: die jouw traject. Alle andere info is 100% overbodig. Overigens zie je niet eens het perronnummer bij Trein 100% in het overzicht waar je over spreekt, maar je station zal er vast maar 2 hebben; anders zou dit scherm in deze app echt nutteloos zijn voor je.

  21. Origineel geplaatst door Rene
    @Gio: Ik vertrek van stations waar maar een beperkt aantal treinen vertrekt

    Origineel geplaatst door Gio

    Dan nog boeit toch alleen de trein waar je in kunt zitten: die jouw traject. Alle andere info is 100% overbodig. Overigens zie je niet eens het perronnummer bij Trein 100% in het overzicht waar je over spreekt, maar je station zal er vast maar 2 hebben; anders zou dit scherm in deze app echt nutteloos zijn voor je.

    Klopt. Ik zie 10 vertrektijden, waarvan 5 relevant zijn. Werkt prima voor mij. Heb meestal de app niet langer dan een paar seconden geopend en weet precies hoe of wat.

  22. Maak van Trein2 een universele app, dit zou zeer welkom zijn.