De jailbreakers onder jullie zullen TuneWiki vast nog wel kennen uit een ver verleden. Met TuneWiki kon je automatisch de songteksten laten zien bij het afspelen van muziek laten op je iPhone. De songteksten liepen gelijk met het nummer waardoor je iPhone een soort karaoke-apparaat werd. TuneWiki is sinds kort gewoon verkrijgbaar via de App Store, gratis.
De applicatie heeft een hoop uitbreidingen gekregen en ziet er inmiddels een stuk gelikter uit. Enkele mogelijkheden die toegevoegd zijn: het zogeheten songmapping en een koppeling met YouTube. Met songmapping kun je zien waar er ter wereld nog meer naar het nummer wordt geluisterd op datzelfde moment. Ook is de hele Shoutcast-directory oproepbaar waardoor je naar meer dan 25.000 radiostations kunt luisteren.
Muziek
Vanuit TuneWiki kun je bij je volledige muziekbibliotheek van je iPhone. Net zoals in de iPod-functie kun je kiezen uit Artiesten, Albums, Nummers, Playlists en de optie om alle nummers te shuffelen. Wanneer je een nummer instart komt TuneWiki om de hoek kijken. De albumcover wordt ingeladen en de lyrics van het betreffende nummer worden razendsnel opgezocht en onderaan getoond in karaoke-vorm.
Wanneer je op YouTube wilt zoeken op video’s van het betreffende nummer kun je dit automatisch doen met het video-icoon rechtsonder in je scherm. De YouTube video wordt dan binnen de TuneWiki applicatie afgespeeld, handig als je wilt kijken welke videoclip er ook alweer bij het nummer hoorde!
Via de knop rechtsboven kom je in de instellingen terecht waar vanuit je een aantal leuke opties kunt vinden. Allereerst kun je de lyrics hier aan- en uitzetten. Wat echt leuk is dat je de lyrics realtime kunt laten vertalen in je eigen taal, het Nederlands wordt ook ondersteund! Ook vind je hier de optie om het nummer te mappen. Hierdoor wordt het nummer op een kaart geplaatst en kun je op de kaart zien waar ter wereld andere TuneWiki gebruikers het nummer nog meer hebben gedraaid.
Verder kun je aan je vrienden op Facebook en Twitter laten weten welk nummer je nu speelt en hier een boodschap bij zetten of je het al dan niet een goed nummer vindt of zelf een customized bericht aanmaken, wederom leuke optie!
Als laatste vindt je hier de zogeheten shoutwalls van het nummer en de uitvoerende artiest. Hier kun je je mening over het nummer of de artiest achterlaten in de TuneWiki community en kun je zien wat anderen erover te zeggen hebben.
Wanneer je trouwens op de Home-knop drukt om TuneWiki af te sluiten blijft je muziek gewoon doorspelen. Ook kun je wanneer je je muziek hebt gestart vanuit de iPod applicatie, daarna TuneWiki opstarten die dan de lyrics van het nummer weergeeft, je muziek blijft gewoon doorspelen!
Radio
De knop Radio brengt je naar de ingebouwde Shoutcast-ondersteuning, hiermee krijg je toegang tot meer dan 25.000 online radiostations. Je kunt zoeken op genre, of de 500 meest populaire stations bekijken. Ook kun je zien wat de 50 meest gedraaide nummers zijn op die stations. Wanneer je een radiostation hebt gevonden dat je leuk vindt, kun je deze toevoegen aan je favorieten. Shoutcast radio werkt zowel met wifi, 3G als GPRS.
Wanneer je een station start laadt TuneWiki de gegevens in over het nummer en de artiest, zoekt de juiste album cover erbij en laat de lyrics van het betreffende nummer zien in karaoke-vorm. Wanneer je middenin een nummer valt, vraagt TuneWiki of je even aan wilt geven bij welke tekstregel het nummer is om de boel te synchroniseren. Wanneer er een nieuw nummer begint wordt dit automatisch gedaan.
Met het pijltje linksonder kun je het betreffende nummer zoeken in de iTunes store, waarna deze automatisch wordt geopend met het juiste nummer. Ook kun je hier weer de bijbehorende YouTube video zoeken bij het nummer wat op dat moment wordt afgespeeld.
Video
Bij Video kun je zoeken in de YouTube database. Je vult hier de naam van de artiest of het nummer in (of beide), en TuneWiki laat je daarna alle video’s zien die gevonden zijn op YouTube. Wanneer je op een video klikt kom je terecht (binnen de applicatie) op de mobiele website van YouTube van waaruit je de video kunt starten. Wanneer de video af is kom je weer terug in de TuneWiki applicatie.
Community
Als laatste is er de TuneWiki-community. Hier kun je zoeken op de songteksten van elk nummer dat zij in hun database hebben staan, meer dan 2,7 miljoen stuks! De kans dat je de juiste songtekst vindt voor bij ene obscure nummer is dus erg groot. Je kunt zoeken op artiest, nummer en handig: op een regel uit de songtekst. Wanneer je het nummer hebt gevonden laat hij de songtekst zien, kun je het posten op Twitter en Facebook, bekijken op YouTube of kopen via de iTunes store.
Als tweede vindt je hier Music Maps: bekijk wat er momenteel bij jou in de buurt wordt afgespeeld met TuneWiki of zoek zelf op een andere plaats zoals Parijs of New York. Wanneer je op een van de opties klikt krijg je wederom een kaartje te zien met daarop de verschillende nummers die momenteel worden gespeeld. Je kunt hier eventueel nog op in- of uitzoomen zoals je dat bij de iPhone Maps applicatie doet.
Als laatste kun je de TuneWiki Top 50 bekijken, waar je de vijftig meestgedraaide artiesten of nummers kunt vinden. Dit kun je doen voor alle landen of je kunt zelf een land kiezen. Daarna kun je de resultaten uitsplitsen per uur, dag, week of maand.
Worden de enorme hoeveelheid opties van TuneWiki je allemaal wat teveel, dan kun je via de Help-functie meer informatie zoeken over hoe ieder onderdeel te gebruiken.
Conclusie
TuneWiki is werkelijk ongevenaard in alle muzikale mogelijkheden die het biedt. Het sluit naadloos aan bij je eigen muziekbibliotheek, waarbij de karaoke-functie erg leuk is en handig als je de songteksten mee wilt volgen. Het bekijken van de populairste nummers per land, het zoeken op YouTube, automatisch de songteksten tonen bij de nummers die via streaming radio worden gespeeld, TuneWiki kan het allemaal. De muziekliefhebbers zullen deze applicatie zeker kunnen waarderen en de bediening is daarbij nog eens doodeenvoudig. Voor een gratis applicatie is dit een van de mooiste op muzikaal gebied die ik tot nu ben tegen gekomen. Waarom zou je nog muziek via de standaard iPod-applicatie spelen als het ook op deze manier kan!
Info: TuneWiki
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 42 reacties