Review: TweetStack, de Tweetdeck voor je iPhone
Een van de meestgebruikte programma’s om te twitteren op Mac en Windows-computers is Tweetdeck. Doordat je in iedere kolom een ander aspect van het Twitter-verkeer kunt bekijken is het het ideaal om al het getwitter bij te houden. Ondanks dat de iPhone overloopt van de Twitter-apps zoals Twitterfon, Tweetie (review) en Twitterific, was er nog geen enkele iPhone-applicatie die de functionaliteit van Tweetdeck kon evenaren. Totdat TweetStack gisteren in de App Store verscheen. TweetStack is Tweetdeck, maar dan voor je iPhone. Tweetstack heeft net als Tweetdeck dezelfde kolomfunctionaliteit die je helemaal aan kunt passen én het kan meerdere accounts aan! Bovendien kun je automatisch al je Tweetdeck-instellingen importeren in Tweetstack.
Functies op het hoofdscherm
Wanneer je TweetStack start moet je eerst je Twitter-naam en wachtwoord invoeren; je komt daarna in het hoofdscherm terecht. Bovenin zie je een blauwe knoppenbalk waarmee je een aantal basis-acties kunt uitvoeren zoals refresh, een nieuwe tweet plaatsen of een zogeheten stack toevoegen. Een stack is vergelijkbaar met een kolom in Tweetdeck. Stacks komen onderin het scherm te staan en kun je laten zien door erop te klikken. Standaard zijn de stacks All, Replies, DM’s en Favorites zichtbaar. Je kunt tot 8 verschillende stacks in een keer laten tonen in de app. Het aantal stacks dat je aan kunt maken is onbeperkt. Het aantal stacks dat in een keer getoond wordt kun je instellen onder TweetStack in je algemene instellingen. Hier kun je ook het aantal tweets instellen dat per stack moet worden getoond, de autocomplete functie aanzetten voor @’s en hashtags (#), de compressiefactor bij het uploaden van een foto (via twitpic) aangeven en aangeven of de stacks moeten worden ververst als je het programma opent.
Nieuwe stacks toevoegen
TweetStack is standaard al voorzien van een flink aantal handige features, zoals je dat van een goede Twitter-client mag verwachten. Zo kun je zelf nieuwe stacks toevoegen. Dit doe je door op het plusje in de blauwe balk te klikken. Je krijgt nu vier verschillende soorten mogelijkheden om dit te doen.
Allereerst kun je je favoriete twitteraars groeperen in een stack door te kiezen voor de optie Add Friends Stack. Je kunt bovenin de naam van de groep invoeren en daaronder kiezen welke twitteraars je graag in deze groep wilt hebben. Wanneer je het programma pas gebruikt, zul je zien dat nog niet alle mensen die je volgt in de lijst staan. Op de FAQ-pagina van TweetStack staat hierover: “Twitter doesn’t allow you to download all of a user’s friends in one go. As users send messages, and their tweets appear in the “All” stack, you will be able to add them to a Friend Stack”.
De tweede optie is de Search Stack: hier kun je een zoekterm ingeven, waarna de applicatie zoekt naar alle tweets die deze term (of termen) bevatten. De derde is de Twitpic Stack waarmee je op Twitpic kunt zoeken naar alle geuploade foto’s die de tag hebben met de term die je hier ingeeft. Deze worden vervolgens netjes in een grid weergegeven, wanneer je deze stack opent. Als laatste kun je zoeken op twitteraars op een bepaalde locatie met behulp van de Location Stack. Je kunt hier zelf een locatie opgeven of je eigen locatie laten bepalen door de app.
Het verwijderen van een stack doe je door in het stack-veld te dubbeltappen. Er komt nu een menu tevoorschijn waarmee je alle tweets in die stack als gelezen kunt markeren, de stack-eigenschappen kunt editen en als laatste, de stack kunt verwijderen.
Handigheden
TweetStack brengt nog een aantal andere handigheden met zich mee. Zo kun je meerdere twitteraccounts toevoegen door vanaf het hoofdscherm linksboven op Back te drukken. Voor iedere twitter-account kun je verschillende stack samenstellingen maken. Dit is een feature die overigens nog mist in de desktop-variant van Tweetdeck, wat dat betreft doet de iPhone-versie het dus beter. Je Tweetdeck instellingen kun je importeren via de website van TweetStack, kijk hier voor meer info.
Wat erg handig is, is dat je bij het plaatsen van een tweet eerder gebruikte hashtags (tags in een tweet met een # ervoor) in een keer aan kunt klikken en dat als je een tweet aan een van je twitter-vrienden wilt richten, je bij het intypen van de @ automatisch een lijst van je vrienden te zien krijgt. Bij het verder typen past deze lijst zich aan.
Verder zijn er nog een aantal andere handige dingen die je zult ontdekken bij het gebruik van de applicatie zoals het direct aan kunnen klikken van hashtags en URL’s vanuit een tweet en bijvoorbeeld twitpic-integratie. Ook is er de zogeheten conversation view waardoor het makkelijk is om te zien wie op welke tweet heeft gereageerd. Ook het bekijken van iemands profiel is gaat prima doordat je via een in- en uitklapbaar menu meer informatie over de twitteraar kunt zien en zijn/haar meest recente tweets in kunt laden. Je komt overigens in deze profile view door op de avatar van de twitteraar te klikken. Vanuit die klik kun je hem/haar ook toevoegen aan een bestaande Friend stack of een nieuwe aanmaken.
TweetStack cloud
In de blauwe balk zie je als tweede icoon ook nog een upload-icoon staan. Wanneer je hierop klikt wordt je stack-configuratie geupload naar de TweetStack cloud: een plaats op de webserver van TweetStack. Als je je iPhone kwijtraakt, de app deïnstalleert of vanaf een andere iPhone inlogged kun je automatisch al je stack-instellingen op deze manier weer terughalen, handig!
Minpuntjes
Zijn er dan helemaal geen minpunten te ontdekken aan deze applicatie? Jawel, zo doet hij er bij het opstarten soms erg lang over om alle stacks in te laden. Eenmaal geopend gaat dit een stuk sneller. Een ander minpuntje is dat bij het maken van een nieuwe tweet, de autocorrect balk bij het intypen van een woord niet zichtbaar is doordat deze onder de tweet-balk wordt geplaatst. Ook wil de applicatie nog wel eens vastlopen bij het tussentijds verversen van de stacks.
Conclusie
TweetStack komt van alle door de reviewer gebruikte Twitter applicaties het dichtsbij de ideale client voor de iPhone. Waar andere applicaties elk een paar handige features hebben, is TweetStack eigenlijk zo’n beetje alles in een. Het toevoegen van eigen stacks is erg handig, het importeren vanuit Tweetdeck ook. Het bevat ontzettend veel slimme dingetjes die, als je ze eenmaal gewend bent, mist bij het gebruiken van een van de andere twitter apps. De paar minpunten die er te vinden zijn zullen vermoedelijk in de volgende versie(s) worden opgelost. De ontwikkelaar heeft overigens flink wat plannen voor die volgende versie(s) met o.a. trends, simple view i.pv. de bubble view, autoscroll naar eerste ongelezen tweet, locatie toevoegen in een tweet etc etc.
Kortom: TweetStack is wat @theatman betreft dé app voor de veeleisende iPhone-twitteraar.
Info: TweetStack
- Ontwikkelaar: b1te
- Applicatie: TweetStack
- Te koop via: App store
- Prijs: 2,39 euro
- Geteste versie: 1.0.1
- Bestandsgrootte: 342 kB
- Cijfer: 9
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 19 reacties