Review: TweetStack, de Tweetdeck voor je iPhone

Review van TweetStack, een alles-in-een Twitter-applicatie voor de iPhone. Het is te vergelijken met Tweetdeck, omdat je meerdere stacks kunt maken van de binnenkomende Twitter-berichten.
Edward Neve - · Laatst bijgewerkt:

TweetStackEen van de meestgebruikte programma’s om te twitteren op Mac en Windows-computers is Tweetdeck. Doordat je in iedere kolom een ander aspect van het Twitter-verkeer kunt bekijken is het het ideaal om al het getwitter bij te houden. Ondanks dat de iPhone overloopt van de Twitter-apps zoals Twitterfon, Tweetie (review) en Twitterific, was er nog geen enkele iPhone-applicatie die de functionaliteit van Tweetdeck kon evenaren. Totdat TweetStack gisteren in de App Store verscheen. TweetStack is Tweetdeck, maar dan voor je iPhone. Tweetstack heeft net als Tweetdeck dezelfde kolomfunctionaliteit die je helemaal aan kunt passen én het kan meerdere accounts aan! Bovendien kun je automatisch al je Tweetdeck-instellingen importeren in Tweetstack.

Functies op het hoofdscherm

Wanneer je TweetStack start moet je eerst je Twitter-naam en wachtwoord invoeren; je komt daarna in het hoofdscherm terecht. Bovenin zie je een blauwe knoppenbalk waarmee je een aantal basis-acties kunt uitvoeren zoals refresh, een nieuwe tweet plaatsen of een zogeheten stack toevoegen. Een stack is vergelijkbaar met een kolom in Tweetdeck. Stacks komen onderin het scherm te staan en kun je laten zien door erop te klikken. Standaard zijn de stacks All, Replies, DM’s en Favorites zichtbaar. Je kunt tot 8 verschillende stacks in een keer laten tonen in de app. Het aantal stacks dat je aan kunt maken is onbeperkt. Het aantal stacks dat in een keer getoond wordt kun je instellen onder TweetStack in je algemene instellingen. Hier kun je ook het aantal tweets instellen dat per stack moet worden getoond, de autocomplete functie aanzetten voor @’s en hashtags (#), de compressiefactor bij het uploaden van een foto (via twitpic) aangeven en aangeven of de stacks moeten worden ververst als je het programma opent.

Nieuwe stacks toevoegen

TweetStack is standaard al voorzien van een flink aantal handige features, zoals je dat van een goede Twitter-client mag verwachten. Zo kun je zelf nieuwe stacks toevoegen. Dit doe je door op het plusje in de blauwe balk te klikken. Je krijgt nu vier verschillende soorten mogelijkheden om dit te doen.

Allereerst kun je je favoriete twitteraars groeperen in een stack door te kiezen voor de optie Add Friends Stack. Je kunt bovenin de naam van de groep invoeren en daaronder kiezen welke twitteraars je graag in deze groep wilt hebben. Wanneer je het programma pas gebruikt, zul je zien dat nog niet alle mensen die je volgt in de lijst staan. Op de FAQ-pagina van TweetStack staat hierover: “Twitter doesn’t allow you to download all of a user’s friends in one go. As users send messages, and their tweets appear in the “All” stack, you will be able to add them to a Friend Stack”.

De tweede optie is de Search Stack: hier kun je een zoekterm ingeven, waarna de applicatie zoekt naar alle tweets die deze term (of termen) bevatten. De derde is de Twitpic Stack waarmee je op Twitpic kunt zoeken naar alle geuploade foto’s die de tag hebben met de term die je hier ingeeft. Deze worden vervolgens netjes in een grid weergegeven, wanneer je deze stack opent. Als laatste kun je zoeken op twitteraars op een bepaalde locatie met behulp van de Location Stack. Je kunt hier zelf een locatie opgeven of je eigen locatie laten bepalen door de app.

Het verwijderen van een stack doe je door in het stack-veld te dubbeltappen. Er komt nu een menu tevoorschijn waarmee je alle tweets in die stack als gelezen kunt markeren, de stack-eigenschappen kunt editen en als laatste, de stack kunt verwijderen.

Handigheden

TweetStack brengt nog een aantal andere handigheden met zich mee. Zo kun je meerdere twitteraccounts toevoegen door vanaf het hoofdscherm linksboven op Back te drukken. Voor iedere twitter-account kun je verschillende stack samenstellingen maken. Dit is een feature die overigens nog mist in de desktop-variant van Tweetdeck, wat dat betreft doet de iPhone-versie het dus beter. Je Tweetdeck instellingen kun je importeren via de website van TweetStack, kijk hier voor meer info.
Wat erg handig is, is dat je bij het plaatsen van een tweet eerder gebruikte hashtags (tags in een tweet met een # ervoor) in een keer aan kunt klikken en dat als je een tweet aan een van je twitter-vrienden wilt richten, je bij het intypen van de @ automatisch een lijst van je vrienden te zien krijgt. Bij het verder typen past deze lijst zich aan.

Verder zijn er nog een aantal andere handige dingen die je zult ontdekken bij het gebruik van de applicatie zoals het direct aan kunnen klikken van hashtags en URL’s vanuit een tweet en bijvoorbeeld twitpic-integratie. Ook is er de zogeheten conversation view waardoor het makkelijk is om te zien wie op welke tweet heeft gereageerd. Ook het bekijken van iemands profiel is gaat prima doordat je via een in- en uitklapbaar menu meer informatie over de twitteraar kunt zien en zijn/haar meest recente tweets in kunt laden. Je komt overigens in deze profile view door op de avatar van de twitteraar te klikken. Vanuit die klik kun je hem/haar ook toevoegen aan een bestaande Friend stack of een nieuwe aanmaken.

TweetStack cloud

In de blauwe balk zie je als tweede icoon ook nog een upload-icoon staan. Wanneer je hierop klikt wordt je stack-configuratie geupload naar de TweetStack cloud: een plaats op de webserver van TweetStack. Als je je iPhone kwijtraakt, de app deïnstalleert of vanaf een andere iPhone inlogged kun je automatisch al je stack-instellingen op deze manier weer terughalen, handig!

Minpuntjes

Zijn er dan helemaal geen minpunten te ontdekken aan deze applicatie? Jawel, zo doet hij er bij het opstarten soms erg lang over om alle stacks in te laden. Eenmaal geopend gaat dit een stuk sneller. Een ander minpuntje is dat bij het maken van een nieuwe tweet, de autocorrect balk bij het intypen van een woord niet zichtbaar is doordat deze onder de tweet-balk wordt geplaatst. Ook wil de applicatie nog wel eens vastlopen bij het tussentijds verversen van de stacks.

Conclusie

TweetStack komt van alle door de reviewer gebruikte Twitter applicaties het dichtsbij de ideale client voor de iPhone. Waar andere applicaties elk een paar handige features hebben, is TweetStack eigenlijk zo’n beetje alles in een. Het toevoegen van eigen stacks is erg handig, het importeren vanuit Tweetdeck ook. Het bevat ontzettend veel slimme dingetjes die, als je ze eenmaal gewend bent, mist bij het gebruiken van een van de andere twitter apps. De paar minpunten die er te vinden zijn zullen vermoedelijk in de volgende versie(s) worden opgelost.  De ontwikkelaar heeft overigens flink wat plannen voor die volgende versie(s) met o.a. trends, simple view i.pv. de bubble view, autoscroll naar eerste ongelezen tweet, locatie toevoegen in een tweet etc etc.
Kortom: TweetStack is wat @theatman betreft dé app voor de veeleisende iPhone-twitteraar.

Info: TweetStack

  • Ontwikkelaar: b1te
  • Applicatie: TweetStack
  • Te koop via: App store
  • Prijs: 2,39 euro
  • Geteste versie: 1.0.1
  • Bestandsgrootte: 342 kB
  • Cijfer: 9

Reacties: 19 reacties

  1. Zo een 9, dat zie je hier niet vaak… het is dan ook een mooie app zo te zien!

  2. Veel interface onderdelen vind ik wel erg overnomen van Tweetie. Hiermee doel ik vooral op de opzet van bepaalde onderdelen. Rest van de UI vind ik érg lelijk eruit zien. Deze Twitter app sla ik over!

  3. Dit is duidelijk voor de diehard twitteraar, zoveel functies heb ik eigenlijk helemaal niet nodig. Zoveel twitter ik eigenlijk niet, dat is de reden waarom ik hem niet koop. Niet dat hij niet goed is, maar ik heb het gewoon niet nodig 😛 @Martijn: ik vind de app eigenlijk er wel redelijk uit zien, lijkt me sterk dat dat de enige reden is dat jij deze twitterapp overslaat 😀 geld?

  4. Oke en nu genoeg getwitter. Volgens een pas gehouden poll door de gratis krant metro zijn meredeels van de twiiters bejaarden en ik leg jullie uit waarom. Omdat normale jongeren ECHTE vrienden hebben en gewoon ECHT met ze spreekt. Men is zo verdronken in de virtuele wereld dat ze zijn vergeten dat het een hulpmiddel is voor de echte wereld en niet een basis voor een reeele wereld met vrienden, communicatie, vrije tijdsbesteding en zelf sex. Leef je leven.

  5. Origineel geplaatst door Killerzone
    … Volgens een pas gehouden poll door de gratis krant metro ….

    Metro, een bijzonder offline medium die onder een dito doelgroep een onderzoek doet. Over een onderwerp als twitter en daar dan de stempel ‘jongeren’ op drukt. We weten allemaal dat jongeren niet bloggen of twitteren. Daar heb je dus geen onderzoek voor nodig.

    Maar ff ontopic. Voor die (bijna) dertiger (and above) die WEL graag wil twitteren is dit dus een erg goede review. Dank voor deze zeer uitgebreide review, goed bezig!

  6. jongeren niet twitteren? ik ken dr zat 😛 btw goede review. ik ga deze app maar eens testen 😉

  7. Lijkt mij na een dag testen goed! Heb alleen wel de foto’s op de kop…

    Sneu qua discussie, dus bemoei me er niet mee…! Twitteren is hip, net als de iPhone toen jij hem aanschafte…

  8. Beste Killerzone,

    Helaas heb je het helemaal aan het verkeerde eind! Ja, het is zo dat de gemiddelde leeftijd van de meerderheid (wereldwijd gezien) tussen de 25 en 54 jaar ligt, zie http://bit.ly/UjX4R, maar dat wil niet zeggen dat a) jongeren helemaal niet twitteren, b) diegenen die het wel doen abnormaal zijn en c) dat twitteraars geen bruisend sociaal leven hebben! Sterker nog: door Twitter heb ik mijn kennissen/vriendengroep sterk uitgebreid en die ontmoet ik regelmatig offline o.a. door tweetups!!! Het is je goed recht om Twitter links te laten liggen en een mening daarover te hebben, maar ga aub niet ongefundeerd je gal spuwen over het medium…

  9. Ik zag de TweetStack-testjes al voorbij komen! 😀

  10. @billywanzi: en zo is het maar net!

    ik heb btw de app geinstalleerd en deze bevalt mij best goed. maar toch blijft mijn voorkeur bij tweetie omdat ik hiermee al meer dan genoeg kan. als de laadtijden e.d van tweetstack onderhanden word genomen dan ben ik best bereid te switchen.. 😀

  11. Origineel geplaatst door Killerzone
    Oke en nu genoeg getwitter. Volgens een pas gehouden poll door de gratis krant metro zijn meredeels van de twiiters bejaarden en ik leg jullie uit waarom. Omdat normale jongeren ECHTE vrienden hebben en gewoon ECHT met ze spreekt. Men is zo verdronken in de virtuele wereld dat ze zijn vergeten dat het een hulpmiddel is voor de echte wereld en niet een basis voor een reeele wereld met vrienden, communicatie, vrije tijdsbesteding en zelf sex. Leef je leven.

    Weet jij uberhaupt wat twitteren is?

    Ik vind de app toch wat tegenvallen, na het stukje gelezen te hebben meteen geinstalleerd en mee gaan spelen maar denk dat ik tweetie toch makkelijker vond. Met name het op refresh drukken (zelfs na het openen van het programma) om nieuwe tweets te zien kan ik niet aan wennen. Ik vind TweetDeck duidelijk beter en de vergelijking niet helemaal juist.

  12. Ziet er inderdaad uitgebreid uit maar als designer wil het oog ook wat. De UI is best wel erg lelijk. Anderzijds ben ik een regelmatige twitteraars maar zovele functies heb ik echt niet nodig. Besluit: ik blijf nog even bij Tweetie op mijn iPhone en op EventBox (Mac) wat trouwens een super app is die je toelaat gelijktijdig verschillende “social media” te volgen zoals Facebook, RSS feeds, Twitter, Flickr, … (http://thecosmicmachine.com).

  13. Ziet er echt top uit! Het lijkt me een volwaardige vervanger voor Tweetie wat ik tot nu toe een top app vind. Zelf heb en volg ik gewoonweg te weinig mensen op Twitter om deze extra functies volledig te kunnen gebruiken.

  14. Inmiddels helemaal gewend aan Twitterfon, maar deze gaan we toch maar eens proberen. Klinkt erg goed allemaal, behalve dat wachten in het begin. Dat vond ik het grote nadeel van Twinkle (en de vormgeving).

  15. @Killerzone:
    zullen we bellen, hyves, facebook, mail enz allemaal dan afschaffen? Je gedachte is iets te ouderwets.

  16. @Killerzone:
    Volgens jouw stelling zouden die jongeren dan ook niet op Hyves ziten en niet op een chat netwerk…….zo lust ik er ook nog wel een paar……Tjsa en om nou metro als serieuze bron te gaan nemen…..dat gaat wel erg ver….Net als webwereld. Tegenwoordig kan iedere journalist onzin schrijven dat nog wordt geplaatst ook zonder enige verificatie. Webwereld is daar heer en meester in.

  17. Vaak ben ik het eens met de reviews op deze zeer richtinggevende website (=compliment). Ditmaal zie ik het iets anders.
    Naar mijn ervaring is het huidige programma op zijn best een betaversie met goeie mogelijkheden. Misschien – ik geef het een kans – komt een deel van mijn kritiek voort uit eigen onkunde, omdat ik een functie over het hoofd heb gezien, dus verbeter mij gerust. Maar TweetStack is zeker nog niet de beste Twitterclient voor de iPhone.

    Wat ik bijna onwerkbaar vind is de trage snelheid waarmee het programma laadt. Wat dit programma interessant zou moeten maken in vergelijking met andere programma’s is de mogelijkheid om eigen groepen te creëren. Alleen, die groepen achteraf editten lijkt niet mogelijk. Gevolg is dat je elke keer als je een thema wilt aanvullen met nieuwe personen, je opnieuw een groep moet aanmaken.

    Waar ik maar niet achter kom is hoe ik groepen weer moet verwijderen, bijvoorbeeld na het aanmaken van een meer complete groep.

    Gekeken op de site van mashable komen gebruikers telkens terug op Tweetie. Een programma dat ik aanvankelijk ook veel gebruikte. Ik deed dat een tijdlang naast Twittelator Pro, om uit te vinden wat het beste werkte. Tweetie was favoriet, tot Twittelator Pro 2.0 verscheen.

    Sindsdien staat Twittelator voor mij eenzaam aan top. De mogelijkheden zijn enorm en gebruikersvriendelijkheid en overzicht zijn geweldig. Het enige wat nog verbetering behoeft is een betere sorteermogelijkheid voor aangemaakte subgroepen.

  18. Ziet er allemaal wel erg mooi uit, dat ik zeker een + maar de trage laden is een ergenis. Voor mij staat Twittelator ook nog steeds boven aan, een erg prettige app met veel opties.

  19. Sorry, heb het net geprobeerd het ziet er niet uit en zo onergonomisch. Blijf lekker bij Twittelator Pro.