Review: Twittelator Pro, uitgebreide Twitter-client voor de iPhone

Review van Twittelator Pro, een betaalde Twitter-applicatie voor de iPhone. Kan Twittelator Pro de huidige favoriet Tweetie verslaan?
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

twittelator proTwittelator Pro beweert de meest krachtige Twitter-client voor de iPhone te zijn. De applicatie kost geld (€3,99), maar er zitten wel een gigantische hoeveelheid instellingen in. Zo kun je aangeven of je bij het retweeten de oude schrijfwijze RT @ wilt gebruiken, of dat je liever kiest voor de schrijfwijze (via @). Je kunt uit vijf verschillende linkverkorters en uit vier verschillende foto-uploaddiensten kiezen en je kunt profielfoto’s van vrienden schermvullend zien.


Verder kun je zowel locaties als foto’s (in hoge resolutie) uploaden, trends bekijken en berichten omzetten naar een mailje. Er is een koppeling met Instapaper, een ingebouwde browser om webpagina’s te kijken en de mogelijkheid om tekst te kopiëren en te plakken. Klinkt alsof je met deze applicatie in één keer alles in huis hebt. Maar is Twittelator Pro net zo handig in het gebruik als Tweetie, de huidige favoriet als het om betaalde Twitter-applicaties voor de iPhone gaat?

Twittelator Pro heeft een blauw gespikkeld ei als icoon en als herkenningsteken gekozen. Bij het opstarten van de applicatie zie je de bekende drie opties onderin het scherm, die je bij elke Twitter-applicatie ziet: de timeline van vrienden, @-reacties en DM’s. Twittelator Pro kan bij elk onderdeel maximaal 200 berichten tonen. Schakel je de automatische verversfunctie aan, dan krijg je met een minimale frequentie van twee minuten nieuwe berichten voorgeschoteld. Eventueel kun je ook met het icoontje linksboven een handmatige refresh doorvoeren. Een nieuw bericht start je door op het potloodicoontje rechtsboven te klikken.

Bij Twittelator Pro hoef je niet te wachten tot een bericht verzonden is. Er wordt een queue (wachtrij) opgebouwd, die wordt verstuurd zodra je weer een internetverbinding hebt. Ook kun je tijdens het schrijven van een bericht tussentijds van account wisselen. Ook handig is dat je DM-berichten met privéfoto’s kunt sturen. Bij Tweetie komt je foto alsnog op TwitPic, Moby (etc.) te staan wanneer je de foto in een privéberichtje stuurt. De mogelijkheden zijn dus heel uitgebreid. Ik zou eindeloos door kunnen gaan, over het feit dat je losse tweets kunt opslaan, kunt kijken met welke Twitter-client iemand een berichtje heeft gepost en bladeren door vrienden-van-vrienden. Bij één ding wil ik toch even stilstaan: het kopiëren van linkjes vanuit Safari.

Kopiëren van linkjes vanuit Safari

Twittelator Pro beschikt over een bookmarklet, waarmee je linkjes vanuit Safari kunt overnemen. Ik gebruik vaak de mobiele versie van Newsgator (m.newsgator.com) om RSS-feeds te lezen. Je komt dan regelmatig leuke of interessante dingen tegen die de moeite waard zijn om te posten (bijvoorbeeld een iPhone-nieuwtje dat best aardig is, maar niet de moeite waard om er een heel artikel over te schreven). In dat geval haal je de bookmarklijst tevoorschijn, je klikt op Twittelator en wordt meteen doorgestuurd naar de Twitter-applicatie. Daar staat de link alvast ingevuld in beeld.

Een paar dingen vallen me daarbij tegen: de link is niet standaard met de URL-shortening service ingekort. Dat zul je nog handmatig moeten doen. Alleen de URL is aanwezig, niet de titel van het artikel, dus je zult goed moeten onthouden waar het artikel ook alweer over ging. De URL-shortener doet er trouwens best lang over: je drukt op het inkort-symbooltje, linksonder in het editorvak, daarna lijkt er een seconde of 10 niets te gebeuren en opeens is je linkje ingekort. Dat zou mooier kunnen, bijvoorbeeld met een voortgangssymbooltje.

Ook onhandig is dat je cursor standaard áchter de URL komt te staan, zodat je de cursor handmatig moet verplaatsen. Bij iPhone OS 3.0 is dat onhandig, want voor je het weet verschijnt de selecteer/kopieer/plak-dialoog in beeld.

Vergelijking met Tweetie

Tweetie is al een paar weken mijn favoriete Twitter-client. Twittelator Pro heeft daar eigenlijk niets aan veranderd. Tweetie is makkelijk in gebruik: de applicatie bevat alles wat je onderweg nodig hebt en het is makkelijk om op berichtjes te reageren of iemand een DM te sturen. Juist het reageren op berichtjes viel me bij Twittelator Pro heel erg tegen: ik ben er nog steeds niet achter waar je precies moet drukken om een reply te sturen, dus ik tap meestal maar wat op de tweet totdat het reply-scherm verschijn. Als proef op de som heb ik de applicatie dit weekend aan @marcosnels (DJ Destiny op het forum) laten zien, met de vraag hoe je op een bericht moet reageren. Voor hem was het ook niet meteen duidelijk. Op zo’n intuïtief apparaat als de iPhone zou je willen dat de software ook intuïtief is.

Wat me ook tegenviel (maar dat is geen hoofdzaak) is dat er bij Twittelator Pro maar 3 thema’s worden meegeleverd: Gradient, Dove en Raven. Dat houdt in dat de achtergrond lichtgrijs, donkergrijs of zwart gekleurd is. Niet echt spectaculair en minder leuk dan de praatballonnetjes van Tweetie. Een pluspuntje is er gelukkig ook nog: Twittelator toont een preview van meegestuurde foto’s. Dat scheelt weer klikken en wachten op een Mobypicture-link als je bij voorbaat al kan zien dat er op de foto toch alleen maar een wolkenlucht of etensbord staat. Verder pluspunten: de mogelijkheid om smiley’s te gebruiken, het makkelijk wisselen tussen accounts en offline tweeten. Dat heeft Tweetie niet, maar de vraag is of je dat onderweg ook allemaal nodig hebt.

Conclusie

Ik kan begrijpen dat mensen Twittelator Pro helemaal het einde vinden. Je kunt werkelijk alles instellen, de applicatie heeft heel veel mogelijkheden en biedt zeker waar voor z’n geld. Toch kun je je vanuit gebruikersperspectief afvragen of een iPhone-client zo uitgebreid moet zijn. Als je onderweg bent wil je eigenlijk gewoon een berichtje kunnen plaatsen en op tweets van anderen reageren. Juist dat laatste, het reageren op berichtjes, vind ik te lastig gaan. Ik heb gemerkt dat ik Twittelator Pro eigenlijk alleen gebruik als ik iets wil posten vanuit Safari. De rest doe ik wel via Tweetie.

Info: Twittelator Pro

Lees ook onze eerdere Twitter-reviews:

Reacties: 21 reacties

  1. Zeer mooie review, uitgebreid en vergelijking met concurrentie.

    Mijn complimenten!

  2. Wow, Er komt maar geen eind aan al die twitter apps. Ik heb er niets mee 😛 wel een goede en duidelijke review 😉

  3. Ik moest even wennen aan dat ei op mn Springboard, maar het is gewoonweg de meest veelzijdige en gebruiksvriendelijke Twitter App van het hele stel!

  4. En toch blijf ik bij TwitterBox.. Het feit dat ik m’n contacten in groepen in kan delen blijft nog altijd de meest belangrijke eigenschap die ik verdomd handig vind!

  5. Ook wel een pluspunt is dat de Foto’s in Tweets zichtbaar zijn ipv dat je alleen de links ziet naar bv. Twitpic of Mobipicture.

    Mooi en handig!

  6. Mooie review.

    Blijf wel bij Tweetie. Simpel en handig.

    Verdraid onweer kids = winig slaap.

    Gelukkig maar een paar keer per jaar.

  7. goeie tweet, eh review 🙂

  8. Hi, gebruik twittelator pro al een redelijke tijd en dik tevreden over. Mijn keuze voor twittelator tov tweety was de GPS functie. Weet niet of dat in tweetie inmiddels verbeterd is, maar in tweetie kreeg ik alleen gps coordinaten in mijn twitter profiel.

    Als je op de site van twittelator kijkt, zie je trouwens een duidelijke screenshot met de “druk punten” voor de verschillende functies. Zie: http://www.stone.com/iPhone/Twittelator/Twittelator_Hints_Tips.html

    Wat voor mij persoonlijke grote pluspunten zijn:
    – Inkorten van berichten. Hij maakt dan zelf gebruik van wel bekende afkortingen: because wordt b/c, I’ve wordt ive, etc etc
    – Als je vaak meerdere mensen replyed in een discussie, zit er een handig button “@friends” waarmee je een lijstje van je meest gebruikte friends krijgt.
    – Ook erg handig zijn de opties die je hebt als je op het profiel van iemand klikt (op z’n foto klikt).

    Moge duidelijk zijn, mijn absolute favoriet.

    Gabrie

  9. Ik hou het bij Twitterrific 2…

  10. OFFTOPIC QUOTE

    Origineel geplaatst door td-er
    Mooie review. Blijf wel bij Tweetie. Simpel en handig. Verdraid onweer kids = winig slaap. Gelukkig maar een paar keer per jaar.

    Idd en het ov ligt plat. In Almere rijden de bussen bijna niet dus ik kan niet terug naar huis at the moment om te slapen. Vannacht 2,5 uur geslapen. Alleen in de bergen is het erger…

    EINDE OFFTOPIC

    Ik gebruik Twitteriffic. Een rotprogramma. Na mijn credietcrisis zal ik deze kopen. Top review, zoals wij wel zijn gwend van iPhoneclub!!!

  11. Ik gebruik Twitterific Premium. Sinds versie 2 echt beste Twitprogramma. Mooiste vind ik nog dat Twitterrific foto’s al upload zonder dat je je twitbericht al gepost hebt.
    Dat scheelt weer een [?] bij een trage verbinding, of de foto-uploadservice van je keuze die plat ligt. Daarin zuigt Tweetie gewoon mega, de helft van de geposte foto’s komt gewoon niet aan.

  12. Gaaf programma, alleen wel wat jammer dat je bv je iPod functie niet open kunt laten staan als je een snapshot (Foto dus) toe wilt voegen. Dus geen afbeelding uit je camera roll, maar een “live foto”.

  13. Origineel geplaatst door Jermaine
    Gaaf programma, alleen wel wat jammer dat je bv je iPod functie niet open kunt laten staan als je een snapshot (Foto dus) toe wilt voegen. Dus geen afbeelding uit je camera roll, maar een “live foto”.

    Op iPhone kan dit WEL !! Zit mss een verschil in tussen iPhone en iPod ? Men adviseert trouwens om vanwege geheugen gebruik geen live foto te maken maar vanuit je library toe te voegen.

  14. Oh… wat ik trouwens ook enorm handig vind… Als er een tweet is met een link naar een site erin, dan kun je die automatisch aan “Read it later” toevoegen. Wat ik vaak doe is onderweg tag ik zo interessante tweets en voeg ze toe aan Read it Later. Thuis gekomen kan ik dan alles rustig na lezen.

  15. @Gabrie: Misschien is dat het wel. Aan de andere kant vraag ik me dan af waarom die functie er toch in zit, tijd voor een bugfix dus. Enne, ik doelde op de iPod functie op de iPhone :).

  16. Wat betreft die smileys trouwens (Laatste screenshot uit de review); zijn dit niet gewoon dingbats zoals Wingdings/Webdings uit Windows? Misschien is Emoji leuker voor deze app?

  17. Het reageren op een Tweet of te wel een Reply sturen is gewoon een kwestie van drukken op de naam en daar heb je een keuze uit functies die je kan kiezen. Wat is daar moeilijk aan? Voor mij een geweldige cliënt en erg gebruiksvriendelijk.

  18. Ik snap er eigenlijk nog niet heel veel van. Maar misschien komt dat nog wel.

  19. Als je naar settings gaat kan je op de help knop drukken, dan krjg je een goede gebruiks handleiding te zien. @Iris:

  20. Twittelator staat eenzaam aan de top qua mogelijkheden. Het gat met nummer twee, waarschijnlijk Tweetie, is groot.

    Hoewel ik waarschijnlijk alle clients wel heb uitgeprobeerd gebruikte ik Tweetie en Twittelator een tijdlang naast elkaar. De laatste versie Twitterific is erg mooi, maar onbegrijpelijk dat je niet in de follower/friends van anderen kunt kijken en geen bio’s kunt zien.

    Voor mij is juist het kunnen aflezen en overzien van de bio’s één van de aantrekkelijkste mogelijkheden van Twittelator. Vooral de overzichtelijke rij van bio’s zodra een profiel wordt bekeken. Daar gaat het toch om? Weten wie je volgt of door wie je gevolgd wordt?

    De review biedt een goed en gedetailleerd overzicht van een deel van de mogelijkheden van Twittelator. Maar dat het simpele reageren op andere tweets lastig is, dat ben ik hartgrondig oneens. Ik denk dat het zuiver een kwestie van onwennigheid is na langdurige gewenning aan Tweetie, die van de schrijfster de voorkeur geniet.

    Ook bij mij had Tweetie de voorkeur, tot enkele maanden geleden versie 2 van Twittelator uitkwam. Toen hield ik op om beide programma’s afwisselend te gebruiken.

    Hierbij vermeld dat ik alleen Twitter omwille van nieuwsgaring en versturing en niet om het chatten. Het is een genot om desnoods over de 140 karakters heen te gaan waarbij je tweets automatisch in tweeën worden verzonden met een keurige split, voor de ontvanger direct te zien. Na versie twee is ook de navigatie veel intuitiever en gemakkelijker geworden.

    Sinds gisteren alweer een nieuwe update en ditmaal vele kleine aanpassingen. Meest opvallend voor mij is dat nu het aanmaken subgroepen voor het eerst echt handig is. Zo kun je de vele ontvangende tweets opsplitsen in bepaalde afzenders. Bijvoorbeeld je favoriete contacten of onderwerpen. Twittelator is één van de weinige programma’s waarbij een update iets is om echt naar uit te kijken.