Orbicule is een Belgisch bedrijf dat al langere tijd antidiefstal-software voor de Mac aanbiedt. Sinds kort staat de iPhone-applicatie Undercover in de App Store, dat eveneens is bedoeld om bij verlies en diefstal in actie te komen. Undercover kan de locatie van je iPhone doorgeven, zodat je een indruk hebt waar je moet zoeken. Ben je de iPhone kwijt, dan kun je vanuit een webinterface doorgeven dat je iPhone zoek is. Aangifte bij de politie zul je nog wel zelf moeten doen.
In Cydia is de applicatie iLocator te vinden, waarmee je ook de locatie van je iPhone kunt opvragen. Omdat Undercover voor de officiële weg (de App Store) heeft gekozen heeft de ontwikkelaar een aantal beperkingen over zich afgeroepen, zoals uit deze review zal blijken…
Installatie van Undercover
Bij de installatie van Undercover op je iPhone geef je een e-mailadres op. Op de desktop moet je dit e-mailadres bevestigen waarna je toegang krijgt tot de website RetrieveMyiPhone.com. Via dit account vul je de gegevens in van je iPhone, zoals serienummer en IMEI. Al deze gegevens zijn op het scherm Instellingen > Algemeen > Info te vinden, dus je bent in een paar minuten klaar. IMEI, ICCID en serienummer zijn gegevens die de politie gebruikt om een gestolen toestel te identificeren. Omdat Apple niet toestaat dat applicaties deze gegevens automatisch uitlezen (gelukkig maar!) moet je dit handmatig intikken.
Je moet IMEI, ICCID en andere gegevens van je iPhone invullen.
De iPhone-applicatie zelf zul je daarna niet meer gebruiken. Je kunt het wel opstarten en krijgt dan een I Am Rich-achtige, gloeiende blauwe bol te zien. Vervolgens verschijnt het hoofdscherm van Undercover, met de afbeelding van een detective. Vanuit dit scherm kun je naar de website doorklikken, waar je de locatie van je iPhone kunt opvragen.
Dat opvragen van de locatie kan via elke computer met webbrowser, ongeacht of er Mac OS X, Windows of Linux op draait. Het idee is goed, maar ben je MobileMe-gebruiker dan is het aan te raden om nog even de ontwikkelingen rond iPhone OS 3.0 af te wachten. In de betafirmware is namelijk een functie ‘Find My iPhone’ ontdekt, waarmee je mogelijk ook zoekgeraakte iPhones kunt terugvinden.
iPhone kwijt, wat nu?
Ben je je iPhone kwijtgeraakt of is het toestel gestolen, dan moet je op RetrieveMyiPhone.com inloggen om te kiezen voor ‘Report lost’ of ‘Report stolen’. In beide gevallen moet je de locatie invullen waar je de iPhone voor het laatst hebt gezien, het tijdstip en eventueel commentaar. Verder kun je een boodschap instellen die in de applicatie wordt getoond zodra iemand de Undercover-applicatie op de iPhone opstart. Je kunt ook een telefoonnummer invullen waarop de vinder of berouwvolle dief je kan bellen.
Op dit formulier geef je aan dat de iPhone zoek is.
Bij diefstal moet je nog wel zelf naar de lokale politie om aangifte te doen. De gegevens van de aangifte (naam en e-mailadres van de politieagent, nummer van de aangifte, etc.) kun je daarna ook in Undercover invullen. Mocht jouw gestolen iPhone op een later moment gedetecteerd worden, dan geeft Undercover dat door aan de politie. Het is dus zaak om een correct e-mailadres in te vullen. Misschien is het bovendien slimmer om zelf even contact op te nemen met de politie als je je iPhone ergens op de kaart hebt zien opduiken.
Gebruik van Undercover
Undercover kost €3,99 en je kunt voor dat bedrag meerdere iPhones en iPod touches registreren. Een aandachtspunt is dat je op de iPhone geen pincode mag instellen als je Undercover wilt gebruiken. De applicatie werkt namelijk alleen wanneer een dief toegang heeft tot al je applicaties. Kan de dief geen applicaties starten, dan kan Undercover ook niet de locatie doorgeven.
Een ander aandachtspunt is dat Undercover ook niet geschikt is voor vergeetachtige mensen die hun iPhone overal laten slingeren. Heb je je iPhone in je vakantiehuisje of in een kuil op het strand laten liggen, dan zal Undercover niet in staat zijn om de locatie vast te stellen. De iPhone moet door een mens van vlees en bloed opgepakt worden, maar dan wel eentje die nieuwsgierig alle applicaties gaat langslopen en daarbij ‘per ongeluk’ de applicatie Undercover opstart.
Als de iPhone is gestolen, moet de dief dus handmatig de applicatie Undercover opstarten. Wist hij de applicatie, dan is de iPhone niet meer traceerbaar. Het heel systeem staat of valt dus met de nieuwsgierigheid van de gebruiker: stopt de dief een andere simkaart in de iPhone dan blijft Undercover gewoon actief, maar het kan best een paar dagen duren voordat de dief eens door de applicaties op je iPhone gaat bladeren. Dit komt, omdat Apple geen achtergrondprocessen op de iPhone toestaat. In firmware 3.0 wordt dit hopelijk anders. Ontwikkelaar Orbicule is al aan het onderzoeken hoe ze push notifications kunnen gebruiken. Als de dief de iPhone meteen op iTunes aansluit en de iPhone opnieuw inricht, is de beveiliging ook niet meer actief.
Om deze beperkingen wat te verzachten is Orbicule in gesprek met andere ontwikkelaars, die de Undercover-functionaliteit in hun applicatie inbouwen. Wanneer je een andere locatiegebaseerde applicatie op de iPhone start (een zogenaamde ‘honeypot app’), zal ook in dat geval de locatie ongemerkt doorgegeven worden, ook al is Undercover inmiddels gedeïnstalleerd. Hoe meer ontwikkelaars meedoen, hoe beter de beveiliging werkt. Bij een iPhone die als zoekgeraakt staat geregistreerd zal Undercover bij het opstarten een boodschap laten zien, bijvoorbeeld de contactgegevens van de eigenaar. De vinder kan meteen bellen naar de eigenaar van de iPhone.
Op een gestolen iPhone wekt Undercover de indruk alsof er een spannend maffia/detectivespelletje wordt gestart (zie afbeelding rechts). Dit duurt zo’n 20 seconden, genoeg om de locatie van de iPhone te bepalen en door te geven aan de servers van Orbicule, die overigens niet in België maar in Colorado staan. Als eigenaar krijg je via e-mail een alert dat de iPone is gedetecteerd, waarna je op de kaart kunt kijken waar je moet zijn.
Het ideale geval: de dief start steeds Undercover op, zodat je precies kunt zien waar hij zich bevindt. Maar dat scenario zal nooit gebeuren.
Als er geen internetverbinding is zal Undercover altijd de gamesimulatie laten zien en via GPS de locatie vaststellen. Zodra er wel verbinding is geeft de applicatie alsnog z’n locatie door; hoe Undercover dit voor elkaar krijgt zonder achtergrondprocessen te gebruiken, is niet helemaal duidelijk.
Beperkingen van Undercover
Wat jammer is, is dat Undercover de naam en het icoon van de applicatie niet wijzigt, zodra je de installatieprocedure hebt doorlopen (ook dat mag niet van Apple). Door een de applicatie te vermommen als een spannende game wordt de kans groter dan een dief erop klikt, op voorwaarde natuurlijk dat je het icoon wel op de eerste of tweede pagina met iconen zet. Bij een iPhone met tientallen applicaties is de kans niet groot dat toevallig Undercover wordt opgestart.
Een probleem met eerlijke vinders is ook, dat écht beleefde mensen niet zo snel geneigd zijn om door de applicaties van een ander te bladeren. Een tikje ‘foute’ vinder werkt dus het best. Het zou mooi zijn als ontwikkelaar Orbicule over een aantal maanden succescijfers kan laten zien: hoeveel iPhones er als zoekgeraakt of gestolen zijn gesignaleerd en hoeveel er daadwerkelijk zijn teruggevonden.
Conclusie
Door voor een officiële App Store-applicatie te kiezen legt Orbicule zich beperkingen op die de applicatie nog niet 100% bruikbaar maken. Vandaar dat Undercover op dit moment een cijfer 6 krijgt, met de aantekening dat de ontwikkelaar zelf aan een aantal zaken niets kan doen. Het inbouwen van de Undercover-functionaliteit in software van derden is een goed idee maar lastig te realiseren (ontwikkelaars moeten iets extra’s inbouwen waar ze zelf niets aan hebben, niet te koop mee kunnen lopen en dat de applicatie onnodig complexer maakt).
De oplossing is op dit moment volledig afhankelijk van één gebeurtenis: het opstarten van die ene applicatie. Heb je de locatie bepaald, dan is dat te onnauwkeurig om te weten bij welke deurbel je, voorzien van honkbalknuppel en potige neefjes, moet aanbellen om je iPhone terug te halen. Als het bijdraagt om je iPhone terug te vinden is dat mooi meegenomen, maar vertrouw er niet teveel op dat dit dé oplossing is.
Info: Undercover
- Ontwikkelaar: Orbicule
- Applicatie: Retrieve My iPhone
- Te koop via: App Store
- Prijs: €3,99
- Geteste versie: 1.0
- Bestandsgrootte: 0,7MB
- Cijfer: 6
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 14 reacties