Roadee krijgt gesproken routeaanwijzingen en Nederlandse taal (+ eerste indruk)

Roadee is de goedkope navigatiesoftware waarmee je met kaarten van OpenStreetMap een route bepaalt. Er is nu een nieuwe versie uit, die een interface in het Nederlands bevat. Daarnaast is er nog een andere grote verbetering bijgekomen: gesproken aanwijzingen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

roadeeRoadee is de goedkope navigatiesoftware waarmee je met kaarten van OpenStreetMap een route bepaalt. Er is nu een nieuwe versie uit, die een interface in het Nederlands bevat. Daarnaast is er nog een andere grote verbetering bijgekomen: gesproken aanwijzingen. Die zijn echter wel alleen in het Engels. Roadee kan routes berekenen vanaf je huidige locatie en bevat ook lokale POI’s (nuttige plaatsen) in de buurt.


Omdat het offboard-navigatiesoftware is zul je de kaarten en instructies steeds via internet moeten ophalen. Roadee is daarom niet geschikt om in het buitenland te gebruiken, vanwege de roamingkosten. Daar staat tegenover dat de software supergoedkoop is: slechts €1,59.

In de toekomst zullen er nog andere stemmen worden toegevoegd, in samenwerking met spraaksynthesebedrijf Acapela. Dat doet vermoeden dat de software een robotachtig stemmetje gaat krijgen. Roadee heeft dankzij een designwedstrijd een ander uiterlijk gekregen en is ook in landschapsweergave te gebruiken. Omdat we tot nu toe nog maar summier aandacht hebben besteed aan deze software, heb ik Roadee maar eens geïnstalleerd om te kijken of het de vergelijking met een ‘echte’ navigatie-applicatie aankan.

Bij het opstarten moet je vier pop-ups wegklikken die je waarschuwen voor het feit dat Roadee je locatie wil gebruiken, licentievoorwaarden, het instellen van je thuisadres en het feit dat de ontwikkelaar en Apple niet aansprakelijk te stellen zijn bij ongelukken. Een robotstemmetje heet je welkom: “Welcome to Roadee”. Wie de Nederlandse interface heeft gemaakt weet ik niet, maar het is op zich netjes gedaan… behalve dan de menuoptie ‘Klinken instellingen’. Daar kun je instellen of je wel of geen ‘klinken’ wilt horen, waarmee eigenlijk gewoon de geluidsopties worden bedoeld. Je kunt in de instellingen ook je kaartbron aangeven: OpenStreetMap of meerdere bronnen van CloudMade. Standaard is de CloudMade-kaartbron ‘iPhone Cool’ geselecteerd.

Roadee toont de snelheid en de richting waarin je rijdt. Eventueel kun je aangeven of de navigatiepijl steeds in de richting van je doel moet wijzen. Het navigeren gaat toch niet zo soepel als bij een applicatie als Navigon: in de eerste plaats omdat het aantal opties aanmerkelijk lager is, maar ook omdat de applicatie niet automatisch zoomt naar straatniveau. De gesproken aanwijzingen klinken erg blikkerig en zijn daardoor lastig te verstaan, mede omdat de stem ook probeert om de Nederlandse straatnamen uit te spreken. Je zit daardoor bij elke afslag te puzzelen welke naam werd bedoeld. Navigeren met alleen een instructie links of rechts zou handiger zijn geweest.

Je kunt ook feedback geven over de applicatie, maar daarvoor moet je eerst een account aanmaken. Ben je van plan om regelmatig te navigeren, dan kun je toch beter investeren in een duurder pakket. Ga je echter maar twee of drie keer per maand naar een onbekend adres, dan is Roadee eigenlijk wel te gebruiken, als je maar niet te hoge eisen stelt. Eén probleem dat ik ondervond, was bij het gebruik van nuttige plaatsen: je kunt wel een straat- en plaatsnaam invoeren, maar bij ‘Dam, Amsterdam’ pakt Roadee heel Amsterdam en kom je uiteindelijk niet bij café’s in de buurt uit. Bovendien zijn de eerste vier resultaten coffeeshops en daar zit niet iedereen op te wachten. Een ander minpuntje is dat je eerst een adres moet invoeren en dat Roadee pas daarna gaat zoeken. Bij andere navigatiesoftware hoef je vaak maar een paar letters in te vullen om de gewenste plaatsnaam te vinden.

Bovendien is de feedback over het ingevoerde adres niet helemaal optimaal: als je ‘Dam, Amsterdam’ invult krijg je als gevonden adres: ‘Noord-Holland Nederland, Amsterdam’. Als je daarna op OK drukt blijkt dat inderdaad de juiste bestemming is ingevoerd, maar je krijgt de indruk dat je gewoon naar het centrum van de ingevoerde plaatsnaam wordt gestuurd. Desondanks best aardig voor mensen die wat met navigatiesoftware willen experimenteren voordat ze een grote greep uit hun portemonnee gaan doen voor ‘the real thing’.

Downloaden: Roadee (€1,59)

Informatie

Laatst bijgewerkt
13 februari 2010 om 21:13
Onderwerp
Categorie
Navigatie

Reacties: 11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.