ROOM for thought: elke dag een foto maken met Nederlandse iPhone-app

ROOM for thought is een interessante iPhone-app waarmee je elke dag één foto maakt voor een dagboek. Ook spieken in foto's van anderen kan.

ROOM for thought iPhone elke dag een fotoEen dagboek van een jaar lang met elke dag één foto, waarbij je zelf bepaalt of je die foto voor jezelf houdt of deelt met andere gebruikers. Dat is de originele insteek van de nieuwe Nederlandse start-up ROOM for thought. Uit de koker van ontwikkelaar Studio Room komt een applicatie die iets anders doet dan Instagram en haar vele gelijksoortigen. Elke dag dat je de app opstart, krijg je de gelegenheid één foto te maken om zo de waan van de dag in beeld te brengen. Zo creëer je aan jaaroverzicht van momenten.


ROOM for thought is al een paar dagen uit, maar het is niet voor niets dat de applicatie nu van start is gegaan. Het begin van het jaar is vanzelfsprekend een uitgelezen kans om te beginnen met een fotodagboek van een jaar. Je hoeft er geen enkele drempel voor te overwinnen. Je krijgt niet eens de kans een account aan te maken. Het hoeft simpelweg niet. Als je de app de eerste keer start, wordt er afgeteld vanaf drie en daarna wordt de foto genomen – met de front-facing of normale camera. Dat is de plaat waar je het die dag mee mag doen.

Als je niet tevreden bent met het resultaat, mag je het in ieder geval nog verdoezelen met een van de handvol kleurenfilters in ROOM for thought. Ook kan je net als in Instagram een diepte-effect aanbrengen met tiltshift: het selecteren van een gedeelte foto dat scherp wordt uitgelicht. Alles er omheen wordt vervaagd. Je locatie wordt eraan toegevoegd als je dat toestaat en met de Share-knop kan je instellen een foto te delen naar Twitter of Facebook. Ook kan je met die knop aangeven dat je een foto privé wilt houden in plaats van publiekelijk. Zodra je afronden drukt, is de foto anders voor iedereen te zien in de gemeenschappelijke fotostroom.

ROOM for thought eigen album ROOM for thought foto met comment

Die fotostroom is één van de twee hoofdschermen van ROOM for thought. Met een druk op de knop linksboven schakel je tussen Public en Mine. In de laatste zie je al je eigen foto’s onder elkaar; Public is een verzamelbak waarin steeds de nieuwste foto’s worden geladen. Binnen tien minuten na onze foto, zijn er al zoveel nieuwe foto’s bijgekomen, dat we onze eigen foto niet meer terugzien. De gedeelde fotostroom is snel en vergankelijk. Alleen voor jezelf blijft een foto bewaard.

Zo biedt de app een interessante inkijk in de levens van anderen. Je ziet een foto, de datum en soms de locatie en een onderschrift – en dat is het. Er is (vooralsnog) geen mogelijkheid om een foto te liken of te becommentariëren. Alle foto’s van een andere gebruiker zien, is al helemaal niet aan de orde. Niemand heeft immers een account. Niemand heeft een profielpagina die je kan volgen. ROOM for thought is spieken in de momentopnames van anderen, en dat maakt de applicatie leuk en excentriek.

Downloaden: ROOM for thought (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.