RTL Routeradar review iPhone Flitsmeister alternatief

RTL Routeradar: krijgt files-app Flitsmeister het lastig?

Krijgt het geliefde Flitsmeister het moeilijk? RTL's nieuwe Routeradar toont meer files, meer flitsers en werkzaamheden.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

RTL Routeradar review iPhone Flitsmeister alternatiefRTL’s Buienradar gaat de weg op. De weerdienst die groot werd met de regenkaart van Nederland, heeft nu een iPhone-app uitgegeven waarmee je kan zien hoe druk het op de weg is. Routeradar op de iPhone combineert files, flitsers, advies van andere (auto)mobilisten en natuurlijk de buienradar zelf. De verkeersinformatie is afgestemd op je vertrek en onderweg. Een imponerende start, constateren we in onze RTL Routeradar review.

Verkeersdashboard

Je kan Routeradar (die nog niet is geoptimaliseerd voor de grote schermen van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus) even verkennen zonder account aan te maken, maar de applicatie wordt pas handig als je inlogt. Dan kan je je favoriete trajecten invoeren die je meteen op het dashboard kan zien. Je ziet er hoe het weer er is en met een tik krijg je een idee van de drukte en de regenval op de bestemming.

Het dashboard bestaat in totaal uit zes onderdelen, waarvan je favoriete trajecten er al twee beslaan. Daarboven bekijk je het verkeer en de flitsers op je eigen locatie, daaronder vind je nog drie knoppen. Een situatie melden op de huidige locatie, een totaaloverzicht van flitsers en files en de ‘Just Drive’ functie. Die zet je onderweg aan om te zien welke drukte en waarschuwingen er op je pad komen, en voelt als een navigatieapp die toevallig is vergeten de richting aan te wijzen. De app laat bovenin beeld zien wat de eerstvolgende ‘gevaren’ zijn op de weg en toont ook voortdurend je snelheid.

Lees ook: Dit zijn de beste iPhone- en iPad-apps voor onderweg

https://www.youtube.com/watch?v=C-YIGiD_mX0

Meer files dan Flitsmeister

Het overzicht van Flitsers & Files in Routeradar is omvangrijk. De informatie is minder ruim opgezet dan in Flitsmeister, een favoriete app van veel automobilisten en iCulture-lezers. We snappen ook waarop voor die compacte opzet is gekozen: er moest een reclamebalk in het midden én Routeradar indexeert ook werkzaamheden, wat een ongelooflijke grote lijst is. Op moment van schrijven zijn er liefst 165 meldingen, waarvan de meeste een beknopte omschrijving hebben. Gelukkig zijn er aparte tabbladen voor files, werkzaamheden en flitsers.

En ook qua files en flitsers maakt Routeradar indruk. We tellen op dit moment 29 filemeldingen voor 71 kilometer file in Routeradar, tegenover 6 files in Flitsmeister. Na een tik toont Routeradar de verkeersstremmingen op een kaart en zie je wanneer ze voor het laatst zijn bijgewerkt. De files gelden zowel voor A-wegen als N-wegen. In het overzicht zie je meteen of een file omvangrijker wordt of slinkt. Helaas kan je de lijst niet sorteren op nabijheid of een traject dat je invoert. Het is een statische, alfabetische lijst.

Routeradar review dashboard iPhone Routeradar review iPhone verkeerslijst

Waar komt de data van RTL Routeradar vandaan?

Dat een totaal nieuwe app nu al meer files laat zien dan Flitsmeister, een favoriete app voor veel weggebruikers, is wel bijzonder. Productmanager Thijs Vanderhallen legt aan iCulture uit dat de data voortkomt uit de standaard verkeersinformatie van Rijkswaterstaat en een samenwerking met Primedata, een dochter van de wetenschappelijk onderzoek-organisatie TNO. De truc zit hem erin hoe Routeradar die data interpreteert:

Veel partijen tonen pas files die langer zijn dan 2 kilometer of trager rijden dan 50 kilometer per uur. Wij kijken meer naar het standpunt van de consument. Als die vindt dat iets als een file voelt, dan is het volgens ons een file. Daarom tonen we ook files die 55 kilometer per uur rijden en 800 meter lang zijn.

Daarnaast kan je ook meldingen doen. Bij andere partijen kan je flitsmeldingen doen, maar geen files melden. Dat hebben wij wel gedaan omdat Rijkswaterstaat ook niet alles ziet. Niet overal zijn grote ‘verkeerslussen’. We zijn nog in de betafase. We zijn volop in ontwikkeling en willen toewerken naar dekking in heel Nederland. Daarvoor zijn die meldingen belangrijk.

Handige instellingen van RTL Routeradar

Ook in de instellingen zien we geen mogelijkheid de lijst met files anders te sorteren, maar een blik op de instellingen loont verder wel. Zeker voor de navigatiestand Just Drive. Je stelt in wanneer de applicatie in nachtmodus overgaat en geeft aan wat je onderweg wilt zien. Flitspalen naast de mobiele flitsers? Trajectcontroles? Algemene waarschuwingen? Los van elkaar kan je ook geluidsmeldingen activeren voor mobiele flitsers, vaste flitspalen en trajectcontroles. Ten slotte geef je aan of de kaart in je rijrichting meebeweegt, of altijd het Noorden bovenaan toont.

Routeradar Just Drive modus iPhone Routeradar review werkzaamheden online

Conclusie RTL Routeradar review

Routeradar voor de iPhone is geen half werk. De GPS-ontvangst van de Just Drive-modus kan beter en de lijst met files en flitsers kan wel wat sorteermogelijkheden gebruiken, maar de app maakt indruk door zijn grote hoeveelheid files, flitsers en werkzaamheden. Én de gedachte daarachter: ‘als de gebruiker het een file vindt, is het een file’. Het is een veelbelovende start voor wat wel eens de grootste concurrent van het zo geliefde Flitsmeister kan worden.

Pluspunten

  • Indrukwekkende hoeveelheid informatie
  • Toont ook kortere files
  • Verzorgde app

Minpunten

  • Nog geen landelijke dekking

Lees ook: De beste verkeersapps voor in het buitenland

Reacties: 20 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.