De iPhone aanwenden als backup van gekochte producten, garanties en serienummers. Het is geen uitgebreide tak van sport in de App Store, maar er zijn wel wat applicaties die zich erop richten. Serial+ is de nieuwste speler in de markt. De applicatie is een opslagplaats voor de garanties op producten en software die je hebt gekocht. Je bewaart er serienummers, de houdbaarheidsdatum van de garantie, informatie over een eventuele verlengde garantie en het mailadres waarmee je je bij software hebt aangemeld.
Beetje design
Serial+ heeft verrassend genoeg voor een applicatie in dit genre, zelfs een beetje design. Dat merk je als je in het begin meteen tweemaal een cijfercodebeveiliging invoert die je vervolgens op de app zet. De wachtwoordstipjes zoeven frivool in beeld. Elke keer dat je de app even weglegt of het scherm op zwart valt, moet je het wachtwoord invoeren. Als je op de plus-knop drukt, zie je een gigantisch formulier waarop je van alles kan invullen.
Handmatig invoeren
Je voert alle informatie in Serial+ handmatig in. Er is geen scanmogelijkheid waarmee je bonnen scant waarvan de informatie meteen automatisch in het formulier terechtkomt. We hebben die functie getest in andere applicaties, waaronder het Nederlandse Shoober (gratis, App Store-link), en daarin werkt hij zo twijfelachtig, dat we hem niet missen in Serial+. Het lijkt alsof er teveel informatie staat op een kassabon en er teveel type bonnen zijn om het goed in te kunnen scannen. Een scanfunctie levert vaak juist meer werk op. Er valt wat voor te zeggen dat hij ontbreekt in Serial+.
Bij software voer je de applicatienaam in, de versienummer, serienummer of activatiecode, maar ook je gebruikersnaam, hoeveelheid licenties, aanschafdatum en prijs. Er is geen apart veld om je wachtwoord op te slaan, maar dat kan wel in de notities. Zo is Serial+ een handige app om wachtwoorden voor allerlei websites en diensten op te slaan.
Bij garantiebewijzen kan je een itemcategorie aanmaken, serienummer ingeven, modelnummer, foto’s toevoegen, aanschafdatum en-locatie, betaalmethode, garantieduur en -verloopdatum en zelfs de begin- en eindperiode van een eventuele verlengde garantieperiode invoeren. Het kost wel wat invoerwerk, maar dan heb je wat.
Zware encryptie
De ingevoerde items komen in het hoofdmenu onder elkaar te staan. De app maakt gebruik van zware AES-256 encryptie en lijkt dus goed beveiligd. Je kan de ingevulde informatie in Serial+ backuppen met de online opslagdienst Dropbox. Daarnaast kan je de softwarebewijzen of productbewijzen exporteren en mailen als CSV-bestand (voor Excel) en als tekstbestand. Een optie die ontbreekt maar wel welkom is, is een pushbericht bij het binnenkort verlopen van garantie. Zo weet je dat je er vaart achter moet zetten als een product niet helemaal aan de verwachtingen voldoet binnen bijvoorbeeld twee jaar; de standaard wettelijke garantieperiode op apparatuur.
Concurrentie
De concurrentie van Serial+ lijkt zwaar, maar veel apps op dit gebied hebben steeds net een andere insteek. Het geroemde maar prijzige 1Password kan ook gevoelige accountinformatie bewaren, maar richt zich meer op het opslaan en genereren van wachtwoorden. Piikki (€2,69) is een langer leverbare iPhone-app om bonnen in te scannen, maar mist de nadruk op garantieperiodes. Shoober loopt tijdens gebruik sporadisch vast en heeft dus last van missers bij het inscannen. MijnGarantiebewijzen (gratis) is nogal beperkt en OO Shopping (gratis) koppelt het scannen van bonnen aan kortingsacties, en biedt net als Shoober en MijnGarantiebewijzen geen optimalisatie voor software.
Serial+ is met zijn combinatie van hardware- en softwaregaranties, dus een tamelijk specifieke iPhone-app. Het is daarom goed om te weten dat de applicatie zijn werk goed doet. Nu nog pushberichten voor verstrijkende garantietermijnen.
Downloaden: Serial+ (€2,69, iPhone, iOS 5.0+)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 5 reacties