Sickweather voor iPhone waarschuwt bij ziektes
Nu de winter eraan komt, horen we ook weer de eerste verhalen over griepjes, verkoudheden en andere winterse ongemakken. Sickweather is een ideale app voor hypochonders en mensen die geïnteresseerd zijn in de verspreiding van ziektes. De app werkt als een radar voor ziektemeldingen en waarschuwt je met een pushbericht als je in een zone met veel ziektegevallen komt. Daarvoor gebruiken ze een gepatenteerd proces om ziekmeldingen van sociale media te analyseren. Bij het opstarten van de app geef je aan dat je pushberichten wilt ontvangen en kies je de ziekte-uitbraken die je wilt vermijden. Gewone verkoudheid is misschien geen reden tot zorg, maar mensen met zwakke longen willen misschien weten op welke plaatsen bronchitis, longontsteking en RSV (respiratoir syncytieel virus) is gesignaleerd. Via de instellingen kun je wisselen tussen ziekten die met de luchtwegen te maken hebben, maag- en darmstelsel, milieu (bijv. allergieën en astma) of kinderziekten (bijv. waterpokken).
Er staan ook simpele ziekten in, waarvan je je afvraagt of de makers van de app niet overdrijven. Keelpijn, verstopte neus of een oorinfectie zijn nou niet zo erg, dat je niet meer bij iemand op visite durft komen. Andere ziekten zoals kinkhoest, zul je misschien eerder op het journaal zien dan opsporen via deze app.
Op de kaart kun je aan de hand van een wolkje met de tekst ‘sick’ (dat verrassend veel lijkt op het blauwe Skype-logo) zien waar het ziektegeval is gemeld. Tik op het wolkje om te zien wanneer het ziektegeval zich voordeed en hoeveel dagen geleden de melding is gedaan. Rood is de kleurcode voor rapportages van 1 dag geleden, oranje voor 2 dagen geleden en geel voor korter dan een week. Bij rapportages tot maximaal 2 weken oud is de kleur blauw. Je kunt kiezen of je bijvoorbeeld alle ademhalingsziekten op de kaart wilt zien, of alleen een bepaalde ziekte (bijvoorbeeld astma).
Twee nadelen zitten er aan Sickweather. Ten eerste moet je handmatig alle schakelaartjes omzetten als je notificaties van alle ziektes wilt ontvangen. Het zou handig zijn als Sickweather een optie ‘Alles aan’ beschikbaar had gesteld. Een ander punt is dat je afhankelijk bent van de meldingen op sociale media. Niet elke Nederlander zal op Twitter of Facebook ‘flu!’ roepen als hij door de griep geveld is. Daardoor geeft Sickweather de indruk dat rondom Londen enorme ziekte-uitbraken aan de gang zijn, terwijl het ook kan zijn dat er gewoon veel mensen zijn die sociale media gebruiken.
Downloaden: Sickweather (gratis, iPhone, iOS 7.0+)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 0 reacties