Als de Sinterklaas-inkopen binnen zijn is het tijd voor de lastigste klus: gedichtjes schrijven. Diverse applicaties uit de App Store helpen je daarbij. Drie daarvan heb ik getest: Sinterklaas, Rijmpiet en Rijm. De twee rijmapplicaties zijn gratis maar hebben elk een heel verschillende insteek. De betaalde applicatie Sinterklaas combineert beide aanpakken en bevat wat meer content: je kunt er sinterklaasliedjes mee zingen, leest over de achtergrond van de Sinterklaastraditie en kunt een verlanglijstje maken.
Naast deze drie applicaties zijn er nog wel meer rijmapplicaties zoals Gedicht Generator en Rijmhulp, maar die worden beide gemaakt door A2rt, de ontwikkelaar van Rijmpiet. Welke van de drie genoemde gedichtapplicaties levert het beste gedichtje bij mijn (zelf verzonnen) cadeaus: een racebaan voor David en een iPhone voor Sandra.
Rijmen is nogal lastig als je met Engelse woorden te maken hebt. Wat rijmt er op iPod touch of iPhone? De applicaties gaan daar verschillend mee om. Sinterklaas vindt bij iPod touch de rijmwoorden euneuch, gekuch en kuch, Rijmpiet omzeilt het probleem door het rijmwoord ergens midden in de zin te zetten en Rijm vindt helemaal niets. Maar voordat ik in details treed is het misschien beter om eerst uit te leggen wat de applicaties precies doen.
Rijm
Rijm is een eenvoudige applicaie, die eruit ziet als de Safari-browser. Bovenin is een zoekvak zichtbaar, waarin je het gewenste woord invult. Je krijgt daarna een lijstje te zien van mogelijke rijmwoorden. ‘David’ levert twee rijmwoorden (affidavit en davit) en bij ‘iPhone’ krijg je een heel lijstje, inclusief sojaboon, koffieboon, icoon en megafoon. Daar valt wel iets mee te beginnen. Met een knop onderin het scherm kun je eventuele rijmfouten melden.
Wat uiterlijk betreft is Rijm een voorbeeldige applicatie: geen gekke kleuren of lettertypes, gewoon de (ietwat saaie) uitstraling van de standaardapplicaties van Apple. Je komt er niet door in feeststemming, maar het werkt wel perfect.
Rijm van ontwikkelaar SanBax is gratis te downloaden in de App Store.
Rijmpiet
Rijmpiet kiest voor een heel andere benadering. Hier vul je niet de rijmwoorden in, maar de applicatie toont na een (nogal onzinnig) splashscreen met een kadootje een zwarte scherm waarop je de naam en het geschenk invult. Rijmpiet maakt er daarna een kant-en-klaar gedicht van. Volgens de ontwikkelaar zijn er meer dan een miljoen mogelijkheden. Elk gedicht bestaat uit een opeenstapeling van twee rijmende zinnen, waar niet direct een lijn in te ontdekken valt. Ben je niet tevreden met een bepaald gedicht, dan kun je met een schermtap steeds twee rijmende zinnen vervangen door een alternatief. Je kunt ook de iPhone schudden om het gehele gedicht te vervangen. Na een paar keer gebruik blijken bepaalde zinnen toch erg vaak terug te komen. In elk gedicht zie je wel een keer langskomen: “Zwarte Piet loert door ramen en spleten. En zag wat Sandra heeft uitgevreten.” Echte kunstwerkjes maak je er niet mee en er zit ook totaal geen ritme in de zinnen. Maar ach, in een minuut heb je een sinterklaasgedicht klaar. Als je op het laatste moment bedenkt dat je nog geen gedicht hebt, is het beter dan niets.
Om te voorkomen dat je het hele gedicht moet overtypen kun je vanuit de applicatie een mailtje sturen met daarin de tekst van het gedicht, klaar om uit te printen.
Rijmpiet van A2rt is eveneens gratis in de App Store te vinden.
Sinterklaas
De applicatie Sinterklaas voegt de mogelijkheden van Rijm en Rijmpiet samen en doet er nog wat extra’s bij: liedteksten van bekende sinterklaasliedjes, een verlanglijstje en een uitleg over Sinterklaas. De applicatie bevat vijf tabbladen: Rijmen, Gedichten, Liedjes, Verlanglijst en Traditie. Het tabblad Rijmen komt overeen met de applicatie Rijm: je vult een woord in en de applicatie geeft zoveel mogelijk rijmwoorden. De aanpak is wel anders: terwijl Rijm kijkt naar de klank van de woorden (iPhone rijmt dus op boon) kijkt Sinterklaas alleen naar de letters. iPhone zou dus moeten rijmen op Philips de Schone en David Livingstone. De eerste rijmt niet, de tweede wel. Het ziet er creatief uit, maar of je die rijmwoorden makkelijk in een sinterklaasgedicht verwerkt? Racebaan en Sandra blijken twee woorden die makkelijker rijmen:
De gedichten die Sinterklaas maakt zijn eveneens gebaseerd op naam en geschenk. Ook hier geen poëtische topper, maar de applicatie levert een bruikbaar gedicht voor mensen die er zelf geen kaas van hebben gegeten. Ook dit gedicht is via e-mail te versturen. Sinterklaas bevat de liedteksten van alle bekende sinterklaasliedjes (28 stuks) en een verlanglijst die je via e-mail kunt versturen. Het laatste tabblad bevat een (van Wikipedia geplukte) tekst over Sinterklaas en de traditie die daarmee samenhangt. Dat is niet de reden om Sinterklaas te kopen, maar wel het feit dat je alle Sint-benodigdheden samen hebt in één applicatie.
Sinterklaas van MediaBunker kost €0,79 in de App Store.
Conclusie
De applicatie Sinterklaas levert de meeste sinterklaaspret, voor een prijs waar je nog geen chocoladeletter van koopt. Wil je alleen maar een gedichtje maken, dan ben je met de twee gratis applicaties Rijm en Rijmpiet net zo goed af. Met beide apps en wat fantasie lukt het om een gedicht van redelijke kwaliteit te maken, al moet je er wel even voor gaan zitten en niet de flauwe zinnetjes overschrijven die de applicaties leveren. Omdat de gedichten geschikt moeten zijn voor een breed publiek en voor allerlei cadeaus blijven de gedichtjes vaak hangen in algemeenheden over Sint met z’n goede smaak en dat ze keuze daardoor vaak raak is. Wil je ook de liedjes en een verlanglijstje erbij, dan is Sinterklaas het meest complete wat je op dit moment in de App Store kunt krijgen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 4 reacties