Smartr Contacts: maak een database van al je contacten

Smartr Contacts is een iPhone-app die de contacten uit je mailbox koppelt aan gegevens van Twitter, Facebook en LinkedIn. Zo krijg je in één oogopslag meer informatie en gegevens van een persoon dan in de applicaties los.

Smartr Contacts for iPhone adressenlijst adresboek contactenHet is handig om alle contactgegevens van vrienden, collega’s en bekenden op één plek te hebben, maar je hebt waarschijnlijk niet van iedereen behalve een mailadres, ook een telefoonnummer en een profielfoto. Dan is de standaard contactenlijst van de iPhone misschien geen wenselijke plek. Smartr Contacts is een applicatie die in het gat springt. Aan de hand van je e-mailverleden en informatie vanaf LinkedIn, Facebook en Twitter, wordt een uitgebreide adreslijst samengesteld.


In eerste instantie betekent dat heel wat inlogwerk in de nieuwe, gratis te downloaden en te gebruiken, applicatie. Allereerst wordt van je verlangd dat je een account aanmaakt voor Smartr Contacts zelf. Daarmee maak je automatisch een account voor de bijbehorende website van de ontwikkelaar, xobni.com. Voorts voer je een of meerdere e-mailaccounts in en daarna geef je desgewenst toestemming aan de drie sociale netwerken. Als dat gebeurd is, neemt de app even de tijd om alle contacten te verwerken en maakt hij er één grote lijst van.

In de eerste oogopslag is Smartr helemaal niet erg slim. Je hebt toegang tot een zoekbalk, maar zodra je daarin begint te typen, kom je op een pagina van contacten waarop géén sprake is van een alfabetische volgorde. Je kan niet op letter selecteren, maar ook niet op type contact of bijvoorbeeld contacten met telefoonnummers. Dat is een relevant criterium, omdat niet alle contacten van je sociale netwerken een nummer zullen hebben ingevoerd. Omdat e-mail de hoofdmoot van Smartr Contacts vormt, beschikt ieder contactpersoon in de app wel over een mailadres dat je kan benaderen. Dat verklaart ook meteen waarom er geen alfabetische volgorde is: e-mailadressen zonder verdere informatie over de persoon, kunnen zowel met de voornaam als achternaam van iemand beginnen en als alles door elkaar staat, heb je niet zoveel aan een vaste volgorde. De zoekbalk verricht dus al het werk.

Het slimme gedeelte van Smartr ontvouwt zich zodra je op een persoon drukt. Er verschijnen dan drie tabbladen in beeld, waarvan de eerste alle contactinformatie in een notendop laat zien. Telefoonnummers, mailadressen en sociale netwerkgegevens staan er onder elkaar. Erg handig is dat je bij elk mailadres ziet hoe vaak die is gebruikt in een conversatie met je. Zo zie je meteen welk adres je het best kan benaderen omdat dat waarschijnlijk het meest actief is. In het tabblad History wordt dat benadrukt en zie je in welke perioden van de afgelopen 52 weken je het meest mailcontact had met iemand. Alle mails die Smart vindt, worden eronder weergegeven. De inhoud ervan wordt niet geladen als je erop drukt, maar je ziet wel het onderwerp en de geadresseerden. Het laatste tabblad, Common, linkt naar aanverwante contacten. Je bent dan nog een druk verwijderd van één ander profiel.

In het beginscherm laat Smartr Contacts de laatste tweets en Facebookberichten zien van mailcontacten die onder hetzelfde adres de netwerken benutten. Als dat er niet zoveel zijn, worden er al snel oude berichten geladen. Het laat zien dat de app voorlopig nog niet de link kan leggen tussen veel Twitter- en Facebook-accounts en mailcontacten. Het is nog geen allesvervangend adresboek, maar het doet een nobele poging.

Downloaden: Smartr Contacts (gratis)

Reacties: 18 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.