Snack500: Nederlandse iPhone-app vergelijkt 500 populaire snacks
Snack500 is een nieuwe iPhone-app waarmee je kunt checken welke koekjes, zoutjes, ijsjes en chocoladerepen het gezondst zijn. De inhoud is helemaal afgestemd op het Nederlandse winkelwagentje, van Klene-dropjes tot Unox Party Knaks en Zonnatura Rijstcrackers. Er zitten 500 snacks in de app, ingedeeld in duidelijke categorieën zoals zoutjes, tussendoorreepjes, ijs en snoepgoed. Snack500 is gemaakt door het onafhankelijke bedrijf Food Data. Het bedrijf zegt niet verbonden te zijn aan de voedingsindustrie of retailers. iPhoneclub testte de app: hoe snel kom je erachter of een Ritter Sport marsepeinreep gezond genoeg is?
In elke categorie (bijvoorbeeld Chocola) kun je de aanwezige snacks op drie manieren sorteren: Calorieën, Vetten en Suikers. Ook kun je kijken hoe de samenstelling is per portie of per 100 gram. Tap je op een bepaald product, dan krijg je op een overzichtelijk scherm alle informatie te zien: Toffifee-snoepjes leveren bijvoorbeeld 43 calorieën, dat is 2% van je dagelijkse energiebehoefte. Ook bij de vetten en suikers wordt aangegeven hoeveel van de dagelijkse energiebehoefte wordt afgedekt. De app geeft niet meteen alternatieven die gezonder zijn. Die kun je wel zelf achterhalen door in de lijst op zoek te gaan naar snacks die hoger in de lijst staan. Chokotoff Puur scoort vrijwel hetzelfde in calorieën, Milka-pralines een stuk lager. Wie zich druk maakt over calorieën kan in deze app dus precies opzoeken welke snack beter scoort. Je ziet ook de plek van jouw snack in de top 500. Toffifee staat op nummer 126, de Coolstick suikervrije vrieslolly’s staan op nummer 1.
Vind je de hoeveelheid suikers belangrijker dan calorieën, dan kun je ook daarop sorteren. In dat geval kom je al snel uit bij chips en knakworsten, want daar zit nauwelijks suiker in. Wil je liever zo weinig mogelijk vet, dan adviseert de app je snoep te eten. Het was natuurlijk mooi geweest als de makers ook een paar gezonde alternatieven in de app hadden opgenomen, zoals aardbeien of worteltjes. Maar dan was het al snel een supermarkt-app zoals Foodhouse geworden. Voor je het weet neem je ook zuivelproducten, brood en vleeswaren mee.
Snack500 richt zich alleen op snacks. Die beperking is slim gekozen. Met de 500 populairste snacks ben je klaar. Je hoeft niet de tienduizenden producten uit de supermarkt in kaart te brengen. Maar er zijn wel wat verbeteringen mogelijk:
- Snack500 heeft geen zoekfunctie. Dus als ik mijn Ritter Sport-chocoladereep wil opzoeken, zal ik door tientallen items in de lijst ‘Chocolade’ moeten bladeren. Om er vervolgens achter te komen dat de marsepeinvariant er niet tussen staat. Andere Ritter Sport-repen zijn wel aanwezig.
- Snack500 bevat geen huismerken maar alleen A-merken. Supermarkten zoals AH proberen steeds meer schapruimte vrij te maken voor eigen merken, die vaak goedkoper zijn. Die vind je niet in de app terug. Het had de app ook misschien iets te vol gemaakt (elk product wordt immers in 10 huismerkvarianten nagemaakt). Als je het huismerkproduct al in handen hebt kun je in de app wel kijken of het merkproduct misschien beter scoort. De beperking tot 500 items vrijwaart de makers ook meteen van gezeur dat “snack XYZ er niet in staat”. Dit zijn gewoon 500 populaire snacks.
- Snack500 toont geen alternatieven. Het was handig geweest als de app bij het tonen van een product een knop bevat om gezondere alternatieven te bekijken. Bekijk je bijvoorbeeld Wagner Piccolini’s (een soort minipizza’s), dan moet de app als alternatief de hawaii-pizza van Dr. Oetker geven (en niet de Van Dobben-kroketten die ook in dezelfde lijst staan, want dat is een heel ander product).
Dit is de eerste versie van Snack500, dus we hebben geduld. Ola maakte ooit al eens een tussendoortjesvergelijker-app, waarbij de ijsjes van Ola erg gunstig uit de bus kwamen. Ik heb iets meer vertrouwen in deze onafhankelijke snackapp.
Andere apps om gezonder te eten: Eetwijzer van het Voedingscentrum en Voedselkeuze die zich meer op afvallen richt.
Downloaden: Snack500 (€1,79, universeel, iOS 4.3+)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 4 reacties