Social Chess: het Wordfeud-principe met schaak

Social Chess is Wordfeud voor schaak op de iPhone. Je kan online tegen verschillende schakers tegelijk spelen en wacht vervolgens tot ze een beurt hebben gedaan, waarna jij weer verder kan.

Social Chess iPhone iPad iPodEigenhandig heeft het online spelletje Wordfeud het stoffige Scrabble een succesvol tweede leven bezorgd. De gratis te downloaden app waarop je om beurten met een ander persoon een woord neerlegt op een bord, bestormde een half jaar na verschijning zomaar de top 10 meest gedownloade apps in Nederland en is er niet uit weg te slaan. Social Chess voert hetzelfde principe uit met het schaak. Om beurten doe je een zet terwijl je tig verschillende potjes tegelijk speelt.


Social Chess berust op hetzelfde principe dat Wordfeud groot maakte. Je maakt kort een online profiel aan. Dan vul je een gebruikersnaam in om tegen iemand anders van over de hele wereld te spelen, of zoekt bij gebrek daaraan naar een willekeurige tegenstander. Vervolgens krijgt de ander de uitnodiging voor een online potje schaak en mag je op zijn of haar beurt wachten totdat je zelf aan de gang kunt. Als het je allemaal te lang duurt, kun je meerdere potjes tegelijk starten. Anderen kunnen ook jou een verzoek doen voor een potje.

Het schaken zelf is onaangetast in Social Chess. Vanzelfsprekend is het de bedoeling de ander schaakmat te zetten door de koning van de ander onbeweegbaar te maken. Voordat het zover is, raak je in strategische confrontaties om stukken op het bord die elkaar bedreigen. Waar bij Wordfeud de taal nog een obstakel was, is dat bij Social Chess niet het geval. Wel kun je net als in de populaire Scrabble-achtige chatten met elkaar.

Social Chess ziet er erg verzorgd en rustig uit. De achtergronden lijken te zijn opgetrokken uit zwart leer en de borden zelf kunnen moeilijk nog duidelijker. De stukken zijn goed van elkaar te onderscheiden en hebben subtiele witte of zwarte lijntjes om zich heen, zodat ze optisch niet in elkaar overlopen. Zo ontstaat er rust op het spelbord en dat is essentieel voor een potje schaak, waarin je meerdere beurten vooruit moet denken voordat je weet of een zet verstandig of dom is. Gelukkig kun je met knoppen de laatste beurten terugkijken zodat je weer voor de geest kan halen hoe het spel verliep.

Het vooruitdenken van schaak maakt Social Chess wel wat minder eenvoudig op te pakken dan Wordfeud. Daarin heb je te maken met een plankje met letters en bekijk je de situatie per beurt. In schaak moet je vooruit kijken, en dat houdt in dat je elk potje opnieuw goed moet kijken hoe de situatie er ook alweer voor stond en wat er de volgende beurten kan gebeuren. Het spel blijft langer in je hoofd zingen dan Wordfeud en is zo nodig nog gevaarlijker om er in bed voor het slapen gaan even bij te pakken.

Er zijn meer online schaakspellen die hetzelfde principe hanteren. Chess With Friends is de bekendste daarvan. Die ontbeert echter dezelfde overzichtelijkheid, de mogelijkheid om op de iPad verder te spelen en wordt bovendien geplaagd door advertenties in de gratis versie. Social Chess scoort op al die punten en lijkt een verplichte download voor sympathisanten van de denksport.

Downloaden: Social Chess (gratis, universele app)

Informatie

Laatst bijgewerkt
3 november 2011 om 13:30
Onderwerpen
,
Categorie
Games

Reacties: 19 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.