
SoundTracking een hit, Color een flop op de iPhone
SoundTracking werd twee weken geleden op de conferentie SXSW gelanceerd en heeft inmiddels 100.000 downloads binnen. De app waarmee je muziek kunt delen, gecombineerd met foto’s, locaties en commentaar blijkt een groot succes.
Maar met een andere pas gelanceerde app gaat het minder goed: de foto-applicatie Color werd met een budget van 41 miljoen dollar ontwikkeld, maar heeft in een week tijd alleen maar negatieve recensies verzameld, zowel in de Nederlandse als in de Amerikaanse App Store. Color heeft in de App Store bijna alleen maar 1-sterwaarderingen gekregen en de eerste update die ze hebben uitgebracht, werd evenmin gewaardeerd.

SoundTracking is veel succesvoller uitgepakt. Met deze app kun je muziek delen met anderen, waarbij een koppeling is gemaakt met GraceNote. Je kunt ook handmatig zoeken om muzieknummers te vinden. Oprichters Steve Jang en Matt Paul zijn van plan een nieuwe sociaal netwerk rond muziek op te richten. Het gaat volgens het duo niet zozeer om het delen van muziek zelf, maar om het delen van de ervaring wanneer je een muzieknummer hoort. Bij apps waarme je muziek kunt ontdekken zoals Shazam en Soundhound is er wel een koppeling met Twitter en Facebook gemaakt, maar de ervaring is anders.
Elke 5 seconden wordt er een muzieknummer gedeeld. Het succes van SoundTracking is wel een beetje te vergelijken met het succes van Instagram, dat vlak na de introductie ook al snel de grens van 100.000 gebruikers haalde. Bij Instagram zitten ze intussen al op één foto per 2 seconden. Dat het bij SoundTracking langzamer gaat, heeft volgens Jang ermee te maken dat je bij SoundTracking meer moet nadenken: het is niet het klikken van een foto, maar je moet bij het muzieknummer ook foto’s en tekst toevoegen. Er wordt nu gewerkt aan een Android-app en er komt integratie met andere diensten, zoals YouTube.
Downloaden: Color en SoundTracking (beide gratis)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Ik zag laatst hier een artikel dat er zo veel geld in Color was gestoken. Vervolgens bekeek ik de beoordelingen, en vroeg me af waar al dat geld dan eigenlijk was gebleven.
Heb nog nooit een app in de appstore gezien met zo’n slechte beoordeling. En dan heeft er zo veel geld in gezeten, niet normaal gewoon..
Color is/was inderdaad een onhandige app; onduidelijk en nooit zag ik iets van iemand in de buurt.
Soundtracking nog niet geprobeerd maar klinkt interessant.
(Red.) Reactie aangepast.
Een budget van 41 miljoen dollar?! Kan iemand me uitleggen waar dit geld in zit? :s
Oei, dan baal je als je app zo’n investering heeft gekregen en dan zo slecht overkomt op het publiek!
En die investeerders zullen ook wel flink balen; geld weg!
@Peerfiner: De domeinnaam color.com alleen al kostte $350.000.
Ten eerste had ik dan maar een creatief naampje bedacht voor wat minder geld (7,95 per jaar toch, zo’n .com?).
Ten tweede hebben we dan nog ruim 40,5 miljoen over dat gestoken is/wordt in…. ik heb geen idee wat.
Wat een onzin-verhaal dat Color.
41 miljoen?! Onwaarschijnlijk
En jij denkt dat ze dus voor 40.5 miljoen die app hebben gemaakt?
Geef mij 10 miljoen, en ik maak tien van dat soort apps, en ga daarna voorgoed ergens waar het warm is wonen.
@pete: Al de plaatsen waar het warm wonen is hebben een grotere kans op natuurrampen.
Het concept achter color is te ingewikkeld. Ik snap het niet en velen met mij niet. Verder slaat de interface nergens op. Geen idee waar je wat kunt doen. Geen standaard iconen. Dit maakt het tot een ramp.
Geef mij maar Path.
Color heeft nu wel in 1 klap naamsbekendheid en kan nu een ENORM verbetertraject inzetten…
@Bertje: Het concept voor de color app vind ik niet zo ingewikkeld, het probleem is dat het concept geen toegevoegde waarde geeft. Color laat mij in feite zien wat iemand anders ziet die maximaal 30 meter verderop staat, dat is bijna net zoiets als iemand opbellen die naast je staat en dus iets dat je slechts in zeer specifieke situaties zou willen doen.
Dat color met (nota bene) een hack de afstand tussen waarnemer en ontvanger enorm vergroot maakt de toegevoegde waarde groter, maar dan zijn er vergelijkbare diensten als Facebook die vrijwel hetzelfde doen en daarbij nog meer andere functionaliteit hebben.
Dat niemand dat in een vroeg stadium heeft doorzien verbaast mij enorm.
41 miljoen lijkt zo goed als over de balk gegooid. Ik vind het maar een raar verhaal en het zou mij niet verbazen dat ergens iets niet helemaal deugd aan het hele project.