SpentOnApps laat zien hoeveel geld je uitgeeft aan iPhone-applicaties (review)

Review van SpentOnApps, een applicatie waarmee je kunt kijken aan welke applicaties en muzieknummers je geld hebt uitgegeven. SpentOnApps werkt echter alleen in de Amerikaanse App Store en heeft wat beveiligingsbezwaren.

spentonappsHoeveel heb je nu werkelijk uitgegeven aan iPhone-applicaties? Voor de Mac-gebruikers is er al de applicatie App Store Expense Monitor, die bij benadering aangeeft hoeveel je via je Nederlandse, Amerikaanse en eventueel andere accounts hebt aangeschaft. Ik zeg met opzet ‘bij benadering’, want App Store Expense Monitor kijkt naar de huidige prijs van de applicaties en dat kan fors lager liggen dan de prijs waarvoor je de applicatie ooit hebt aangeschaft. Nu is er een nieuwe oplossing, die je op de iPhone zelf installeert en die dus ook voor Windows-gebruikers geschikt is: SpentOnApps.


Ik had er wel $1,99 voor over om te kijken hoe zinvol deze applicatie is, als je meerdere accounts hebt. Aan een applicatie die alleen naar Amerikaanse accounts kijkt heb je niet zoveel. Het feit dat de applicatie niet in de Nederlandse App Store verkrijgbaar is, voorspelt wat dat betreft al weinig goeds. SpentOnApps kijkt trouwens niet alleen naar de aankopen van iPhone-applicaties, maar ook naar muziek en muziekvideo’s die je hebt gekocht.

Het hoofdscherm van SpentOnApps.Je neemt wel een risico door de applicatie te gebruiken, want het werkt als volgt: je vult je inloggegevens van je e-mail in (dus naam en wachtwoord) waarna de applicatie je mailmappen doorspit op zoek naar aankoopbevestigingen van Apple. Of de ontwikkelaar van deze app daarmee ook je accountgegevens in handen krijgt (en misschien wel op een server vastlegt) is niet te achterhalen. Het probleem is alleen, dat je dezelfde gegevens ook gebruikt om aankopen in de App Store te doen, dus als je accountgegevens in verkeerde handen vallen kan een boef namens jou allerlei dure apps aanschaffen. De ontwikkelaar geeft daar geen geruststellende info over, bijvoorbeeld dat de gegevens alleen in de app worden bewaard en niet via een achterdeurtje ook naar de ontwikkelaar gaan.

Heb je je eenmaal over deze bedenkingen heengezet, dan geef je de gewenste App Store aan. Ook daar heb ik wat kritiek, want er is alleen keuze uit US, Canada, UK, Duitsland en Denemarken (de app is dan ook gemaakt door een Deense ontwikkelaar). Het duurt een behoorlijke tijd voordat al je mailtjes zijn geanalyseerd. Het grote voordeel daarvan is wel, dat de exacte prijzen worden opgehaald die je daadwerkelijk hebt betaald. Niet de hedendaagse prijzen, zoals App Store Expense Monitor doet.

Na zo’n 3 minuten wachten zijn mijn 300 e-mails opgehaald en kan ik een lijst bekijken van alle applicaties die ik in de loop van de tijd heb gekocht. Gratis applicaties die je hebt verkregen via een promocode of die je tijdens acties zoals FreeAppADay hebt verzameld, tellen dus niet mee in je totale uitgaven. Handig is, dat je ook kan sorteren op dure applicaties (van duur naar goedkoop), sorteren op aankoopdatum of op naam. Het is dus zaak om alle e-mails die je van Apple krijgt te bewaren. Ik heb dat niet gedaan, waardoor een deel van mijn aankoopgeschiedenis mist. Je kunt vanuit de applicatie ook nog je accountgegevens van Facebook en Twitter invoeren, maar ik had niet zo’n behoefte om mijn vrienden te vermoeien met reclameteksten voor een app die ik zelf heb gekocht. De ontwikkelaar geeft ook niet aan waartoe die inloggegevens dienen: gaat de app een tweet sturen zodra ik iets koop? Doe maar niet!

Wel aardig is dat je bij het draaien naar landscape-mode een grafiekje te zien krijgt van de uitgaven in de loop van de tijd:

uitgaven spendonapps

Conclusie

Qua vormgeving is SpentOnApps mooi gemaakt. Er is zorg besteed aan het uiterlijk van de applicatie en de gegevens zijn betrouwbaarder dan de App Store Expense Monitor, waarbij alleen naar huidige prijzen wordt gekeken. SpentOnApps pakt het slimmer aan, door naar de daadwerkelijke afrekeningen van Apple te kijken. Er zit echter ook een gevaar aan: je moet de inloggegevens van je App Store-account invoeren om de gegevens te kunnen ophalen. Er is geen garantie dat deze informatie beveiligd is.

Maar de echte dooddoener voor deze app is dat hij niet in de Nederlandse App Store verkrijgbaar is en ook geen Nederlandse accounts ondersteunt. Ik ken een fanatieke groep iPhone-gebruikers die het vanzelfsprekend vinden om een Amerikaans account te hebben, omdat je daarmee veel goedkoper uit bent en omdat het eigenlijk makkelijk aan te maken is. Maar Jan Modaal heeft een Nederlands account en heeft er dus niets aan. Voor mensen met een Amerikaans account daarom een 8, voor alle anderen een 4. Qua uitvoering is de applicatie namelijk best goed gemaakt en een lust voor het oog. Je hebt er alleen niets aan.

Info: SpentOnApps

Informatie

Laatst bijgewerkt
13 maart 2010 om 14:24
Categorie
Diensten

Reacties: 12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.