Stemwijzer App voor aankomende verkiezingen op iPhone verschenen
De Olympische Spelen zijn enkele uren achter de rug en met nog een maand tot de nieuwe verkiezingen in Nederland, mag je er vanuit gaan dat de media het de komende tijd over niets anders heeft dan die verkiezingen. Geheel in lijn daarmee is vandaag de officiële Stemwijzer App uitgebracht. Die legt je dertig vragen voor, waarna je eigenhandig aangeeft aan welke onderwerpen je extra zwaar tilt. Je antwoorden en voorkeuren worden dan verwerkt tot een stemadvies.
Gepaster kan de timing van de Stemwijzer App niet, en het initiatief van de Stichting Huis voor democratie en rechtsstaat is net zo duidelijk als de gelijknamige, al jaren populaire website. Eens, Oneens, Geen van beide en Sla over zijn de vier opties die hebt om vragen te beantwoorden, en bij elke vraag heb je eveneens de mogelijkheid de toelichtingen van een partij erover na te lezen.
Behalve de gevestigde partijen, kan je ook de visie van de nieuwkomers Mens en Spirit, 50Plus, Piratenpartij, Nederland Lokaal, LibDem (Liberaal Democratische Partij), DPK, SOPN, de Libertarische Partij, de Anti Europa Partij en de Partij van de Toekomst natrekken bij elke vraag. Hoe duidelijk een toelichting van een partij op een standpunt is, verschilt per partij. Zo geven sommige partijen al op de eerste stelling – Het aantal leden van de Tweede Kamer moet 150 blijven – geen concreet antwoord.
Nadat je na de vragenlijst ook je zwaarwegende punten hebt aangegeven, kan je selecteren welke partijen je in aanmerking voor je stem wilt laten komen. Daarna zie je in een overzicht met welke partij je de meeste denkbeelden overeen komt. Door op een partij te drukken, zie je op welke punten jij en de partij op dezelfde lijn liggen. Aan een kruis zie je een andere mening. Ben je tevreden met de uitslag, dan kan je die delen op sociale netwerken. En mocht de uitkomst je tegen de borst stuiten, dan is er geen enkel probleem: je kan de Stemwijzer zo vaak raadplegen als je wilt.
Als je meer, en misschien wel meer op de actualiteit toegespitste vraagstukken voorgelegd wilt krijgen, kan je ook kijken naar Kieswijzer (€0,79) en StemApp 2012 (€0,79). Er zijn meer apps op dit gebied, maar die kampen met een erg lage gemiddelde score in de App Store.
Downloaden: Stemwijzer App (gratis)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 6 reacties