Subsidie persinnovatie voor nieuwe apps Blendle, Fosfor, Zapaday en Woonplaats App
Via de subsidieregeling Persinnovatie is 469,837 euro toegekend aan organisaties als NDC, Fosfor en Blendle. Wat opviel is dat de 53 binnengekomen subsidieaanvragen voor persinnovatie vooral waren gericht op mobiele apps. In totaal krijgen 12 projecten subsidie. Zo gaat uitgeverij Fosfor bezig met de ontwikkeling van apps voor lange journalistieke artikelen en gaat NDC bezig met de Woonplaats App, waarmee ze de huis-aan-huiskrant van de toekomst willen maken. Blendle gaat via een webapp losse artikelen van De Groene Amsterdammer, Telegraaf Media Groep en dergelijke verkopen.
De plannen van uitgeverij Fosfor zijn interessant voor mensen die van ‘longform’ houden, lange journalistieke artikelen van 2.000 tot 60.000 woorden. Volgens Fosfor verdwijnen dergelijke artikelen langzamerhand uit kranten en tijdschriften. Er komen daarom twee apps voor longform-journalistiek: een normale en een verrijkte versie. Voor de verrijkte versie ziet men het Amerikaanse The Avatist als voorbeeld. De artikelen moeten gericht zijn op onderzoeksjournalistiek en maatschappelijke actualiteit en zullen geschreven worden door auteurs met een bewezen publiek. Er komt een eigen verkoopkanaal waar uitgevers en auteurs van longforms geld mee kunnen verdienen. Fosfor krijgt 90.746 euro om het plan te realiseren.
NDC Mediagroep krijgt 100.000 euro voor het laten bouwen van de Woonplaats App, een soort vervanger van de huis-aan-huiskrant. Het gaat om een gepersonaliseerde app met lokaal nieuws en praktische informatie. De app zal in eerste instantie voor 60 woonplaatsen ontwikkeld worden. De app krijgt de naam van de woonplaats en zal qua naam niet gelinkt worden aan de bestaande regionale dagbladen die NDC Mediagroep al uitbrengt. NDC is uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant, maar ook van lokale kranten als de Groninger Gezinsbode, de Heerenveense Courant en het Pekelder Streekblad. NDC kreeg ook nog 40.000 euro om het project NDC Hyperlokaal te realiseren.
Zapaday gaat de app Zapaday Flow ontwikkelen, een dashboard waar journalisten op één plek alle toekomstige gebeurtenissen kunnen zien, verzamelen, volgen, bewerken en delen. Het doel is dat journalisten met Zapaday Flow beter kunnen vooruitwerken. Met behulp van nieuwe taaltechnologie worden toekomstige gebeurtenissen uit online bronnen gefilterd. Welke voorspellende gaven eraan te pas komen vermeldt Zapaday niet, maar je zou je kunnen voorstellen dat de app vooral nuttig is bij geplande gebeurtenissen zoals Prinsjesdag, staatsbezoeken, belangrijke toespraken van president Obama of (om dichter bij huis te blijven) geplande presentaties van kwartaalcijfers van Apple.
Blendle gaat losse artikelen verkopen via een HTML5-app die op smartphones, tablets en pc’s beschikbaar komen. Een compleet nieuw idee is het niet, want in Nederland bestond al eLinea, dat bezig is met een doorstart. Blendle kiest voor betaling per artikel, waarbij de uitgever de prijs van artikelen bepaalt. Ook kun je zien welke artikelen bekende Nederlanders aanraden. Je kunt afrekenen via een prepaidkaart van 10 euro of een abonnement nemen van 10 euro (of een veelvoud daarvan).
Tenslotte gaat het Wetenschapscluster NTR en VPRO aan de slag met 38.491 euro om de Public Research App te maken. Dit is een toolkit die communicatie- en sensorfunctionaliteiten van smartphones bundelt. Het publiek wordt daarbij ingezet als dataleverancier. De app is bedoeld voor journalisten, onderzoekers en wetenschappers. Het varieert van eenvoudige dagelijkse polls tot complexe onderzoeken waarbij de resultaten pas na lange tijd kunnen worden teruggekoppeld. De app speelt in op trends als burgerparticipatie en datajournalistiek.
Op de website persinnovatie.nl zal regelmatig worden gecommuniceerd over de voortgang van de gesubsidieerde projecten.
Deze lijsten zijn gebaseerd op afgelopen week. Een aantal van de toen gratis apps heeft inmiddels weer een prijskaartje.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 1 reacties