
SuperBetter: overtref jezelf met een iPhone-app
SuperBetter is een app waarmee je leert om jezelf te verbeteren. Het zal mensen die het boek ‘The 4-Hour Body‘ hebben gelezen meteen aanspreken. Maar ook als je gewoon gefascineerd bent door het idee dat je altijd kunt leren en verbeteren, is SuperBetter de moeite om eens te proberen. SuperBetter is een game die je beloont om je doelen te realiseren en gezonder te leven. Eerder was er al een preview-app beschikbaar, waarin de principes van SuperBetter worden uitgelegd. Sinds vannacht is de volledige app verkrijgbaar voor €1,59. Met behulp van ‘gamification’ word je uitgedaagd om doelstellingen te halen die je voorheen als onhaalbaar beschouwde. Je eerste eigen iOS-app maken, een boek schrijven, een marathon lopen of 10 kilo afvallen… iedereen heeft wel doelen die je aan de kant zet door de waan van de dag. SuperBetter probeert je over te halen boven jezelf uit te stijgen.

De app begint met een tutorial, waarin wordt uitgelegd dat je SuperBetter gaat worden op vier gebieden: fysiek, mentaal, emotioneel en sociaal. Elk aspect wordt toegelicht aan de hand van een filmpje, waarin McGonigal uitlegt waarom het belangrijk is. Heb je geen zin om te kijken, dan kun je ook een transcriptie van de tekst doorlezen. Een optioneel leesbare pagina legt uit wat de wetenschappelijke achtergrond is van de oefeningen die je moet uitvoeren. Gelukkig heb je bij elke oefening keuze uit twee opties, zodat je je niet ongemakkelijk hoeft te voelen. Om je bewust te worden van je ‘social resilience’ heb je bijvoorbeeld de keuze om iemand 6 seconden lang de hand te schudden of iemand via e-mail of Twitter te bedanken. Omdat het op de redactie nogal ongemakkelijk aanvoelt om mensen die je al langere tijd kent zomaar de hand te schudden, heb ik voor het laatste gekozen. Door een willekeurige persoon te bedanken ontstaat er een gesprek, met iemand waar je anders misschien niet zo snel contact mee zou hebben. Zo kun je weer punten bijschrijven op sociaal vlak.
Sommige opdrachten zijn heel simpel (“sta op en neem 3 stappen”), maar volgens de bedenkster is het juist de knop in je hoofd die je moet leren omzetten. Van drie stappen lopen word je niet fitter, maar het gaat juist om de daad, het feit dat je in de benen komt. Als je dat eenmaal hebt gedaan is een volgende stap (bijvoorbeeld 10 minuten hardlopen) binnen handbereik. Als de opdracht zou zijn om 10 minuten te gaan hardlopen, zou je al snel afhaken omdat het teveel gedoe is. Een taak als “3 stappen zetten” is echter zo simpel, dat je geen excuses kunt bedenken om het NIET te doen.
- De app schotelt je opdrachten voor, die gelukkig niet te suf zijn.
- Wat je doel ook is, je moet aan vier aspecten werken.
- Een van de opdrachten: als de ene opdracht je niet aanspreekt, pak je gewoon de andere. Er zijn altijd meerdere wegen naar een doel.
Jane McGonigal schreef ooit het boek ‘Reality is Broken‘, over hoe games ons kunnen verbeteren en hoe ze de wereld kunnen veranderen. Ze weet dus waar ze het over heeft. McGonigal is geen aanhanger van een zweverige aanpak, maar gaat in haar boek serieus in op de filosofische theorie van haar verhaal, terwijl ze tegelijk ook praktische handreikingen geeft. SuperBetter is gebaseerd op die ideeën. Je geeft aan welk doel je wilt bereiken en krijgt vervolgens ‘quests’ voorgeschoteld om er naartoe te werken. Ondertussen inspireer je anderen door je voortgang te laten zien. Je verdient punten op de genoemde gebieden (mentaal, emotioneel, sociaal en fysiek). Het toewerken naar je doel wordt vervolgens een avontuur, waarbij je een eigen ‘power pack’ van verschillende quests en activiteiten kunt samenstellen. Er is ook aandacht voor de ‘bad guys’, de obstakels die je tegenhouden om je doel te bereiken. Door alle beren op de weg voor te stellen als vijanden die je net als in een game moet verslaan, word je je bewust van de factoren (en mensen!) die je tegenhouden. Via Facebook kun je ‘geallieerden’ inschakelen, maar je kunt ook je vriendenkring erbuiten houden en contact leggen met andere SuperBetter-spelers. In een ‘geheim lab’ kun je brainstormen en bijhouden hoe je opschiet met je activiteiten.
Bij het opstarten van de app maak je een account aan en koppel je eventueel je Facebook-account. Daarna kan het avontuur beginnen! Als je jezelf niet als lifehacker beschouwt, kan het misschien wat geforceerd overkomen, om bijvoorbeeld obstakels te zien als ‘bad guys’ in een game. Maar geloof me: deze app is een duizend keer minder zweverig dan luisteren naar een bandje van Eckhart Tolle. Ben je meer van de praktische en mouwen opstropen-aanpak, dan is SuperBetter een app waarmee je meteen aan de slag kunt.
Downloaden: SuperBetter (€1,59)
Ook verkrijgbaar: SuperBetter Preview (gratis)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Jeetje zeg wat Amerikaans.
Als je jezelf een doel voorschotelt dan heb je dit zelf in de hand om deze uit te voeren, met of zonder app.
Gezien die $11 en $20 miljard lijkt het er op dat de zelfhulpmarkt het wel zodanig “goed” doet, dat men ze nodig blijft hebben!
Jeetje zeg wat een Nederlandse reactie. 😉 Lekker Calvinistisch. Niet iedereen heeft het doorzettingsvermogen om alles puur op wilskracht voor elkaar te boksen. Wat is er mis met een steuntje in de rug? Gonny heeft wat mij betreft zeker een punt.
Zo ben ik zelf gestopt met roken via de Alan Carr methode. Natuurlijk ben ik degene geweest die uiteindelijk gestopt is, maar die training heeft me wel degelijk geholpen mijn rookverslaving te begrijpen.
Oh, wat zijn we weer geïsoleerd bezig zeg? Altijd maar met jezelf bezig? Probeer ook naar je naasten en de maatschappij een verbetering te brengen. Wees bewust en neem je verantwoordelijkheid met de keuzes die je maakt. Waarom ze dat soort apps niet op de markt brengen is voor mij een raadsel. Zijn ze bang dat we dan een tolleranter persoon worden? Geen korte lontjes meer?
Nee, lekker die hebzucht. Ikke, ikke, ikke. En de rest kan….
Als je wilt, dan kun je het ook. Echt Amerikaans.
Schijnbaar willen ze in de USA in gewicht aankomen, een hoge BMI (Body Mass Index) bereiken … én dat LUKT ze ook.
Kijk maar ‘ns naar: Adult Obesity Facts. Even naar beneden scrollen om de veranderende kaart te bekijken. Ter info: tot een BMI van 25 is gezond, te zwaar is tot 30, boven de 30 is écht te zwaar.
De tutorial is nog wel leuk met gekke opdrachten. De koop-app is ineens heel anders en komt met algemene tips. Ik snap dr niks van.
Off topic
BMI is een waardeloze maatstaf die totaal geen rekening houdt met lichaams-samenstelling dwz vet%, spiermassa, skeletmassa etc.
Ik ken een aantal atleten die boven de 30 zitten zonder 1 gram vet teveel te hebben.
On topic: de meeste pogingen om af te vallen, te stoppen met roken, een afstand gaan hardlopen etc. lopen vast op motivatiegebrek. Zelden op externe factoren.
Dit is de reden dat ik bij krachttraining een coach heb. Niet omdat ik het allemaal niet weet, maar omdat hij kwaad wordt als ik een keer oversla.
Motivatie apps lijken mij best zinvol.
Ik vind deze manier van bewustwording super. Vrij kort door de bocht om te zeggen dat je hiermee puur alleen aan jezelf denkt. Bekrompen zelfs. Wordt een beetje moe van mensen die meteen zeggen dat dit onzin is en dat zij alles in 1 keer kunnen.
Geloof mij. Iedereen heeft doelen. Iedereen streeft ergens naar. Dat daar enorme berschillen in zitten. Helemaal waar.
Maar dit soort ideeen kan iedereen helpen bij een extra zetje in de rug. Bij de een helpt zon app. Bij de ander een vriend of vriendin. En bij weer iemand anders puur of eigen kracht.
Natuurlijk wil deze app er echt niet voor zorgen dat we nooit meer aan onze naasten denken. Of investeren in complimenten of iets terug doen voor een ander. Wat echt meer mensen eens zouden mogen doen.
Maar OM dat te doen begin je bij jezelf. Verbeter de wereld begin bij… 😉
@suisje: Klopt. Gewoon doen. Toch is er alleen in de VS een industrie van $11 miljard aan zelfhulpboeken en een nog grotere markt van $20 miljard voor allerlei afslankmiddelen. Blijkbaar lukt het toch niet zo goed op eigen houtje…