Supermarkt+ en Aanbieding: supermarktoorlog in de App Store?

Supermarkt+ en Aanbieding: supermarktoorlog in de App Store?

Supermarkt+ en Aanbieding waren in een conflict verwikkeld over
Jean-Paul Horn | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

aanbieding supermarktAls het om applicaties voor supermarktaanbiedingen gaat, zijn er momenteel twee bekende iPhone-applicaties: Aanbieding en Supermarkt+. Beide proberen gebruikers de actuele koopjes uit de supermarkt te leveren, liefst met boodschappenlijstje zodat je meteen weet wat je wilt kopen. Als je zelf zo’n app zou willen maken, loop je tegen twee dingen aan: het valt niet mee om compleet te zijn (gebruikers willen zoveel mogelijk supermarkten) en je moet elke week weer zorgen dat de lijsten met aanbiedingen worden bijgewerkt. Bovendien valt er met zo’n app niet echt veel geld te verdienen. De makers van de app Supermarkt+ voeren de aanbiedingen elke week zelf in, een tijdrovend karwei. Ze keken dan ook op, toen de concurrerende app Aanbieding opeens wel erg snel voortgang boekte met de uitbreiding van het aantal supermarken.


Supermarkt+ vertrouwde de zaak niet. De teksten bij de aanbiedingen in de app Aanbieding leken wel erg veel op de koopjes die ze zelf hadden ingevuld. Ze gingen experimenteren met spelfouten en ontdekten dat Aanbieding precies dezelfde spelfouten maakte. Vervolgens kwamen ze op een ludiek idee: zou Aanbieding uberhaupt de binnengeslurpte teksten nog wel controleren, of zouden ze die ongezien in de app vertonen? Supermarkt+ besloot dat het IP-adres van Aanbieding voortaan andere informatie zou krijgen, bijvoorbeeld het product ‘Wicky Leaks’ met het idee om via ikzoekeenschoonmaakster.nl de lekkage op te ruimen. Daarna volgden nog meer grappen: Boerenbrood met verste stukjes boer, ijsthee met Cohen-theekorting en Edet-toiletpapier met een afbeelding van een vieze toiletpot.

aanbieding iphone

Supermarkt+ wil dat Aanbieding stopt met het stelen van de data en biedt de concurrent aan om de data voortaan netjes in te kopen. Toen we bij iPhoneclub dit verhaal toegestuurd kregen, moesten we er aanvankelijk wel om lachen. Copyright is een lastig onderwerp op internet omdat veel mensen denken dat alles maar gratis te krijgen en te kopiëren is. Als je het op zo’n grappige manier onder de aandacht brengt, verdient dat zeker onze waardering. Uiteraard hebben we de maker van Aanbieding om een reactie gevraagd. De applicatie is oorspronkelijk gemaakt door Aldert Greydanus, de man achter feest.je, in een periode dat er nog niets aan de hand was. Greydanus blijkt de app echter te hebben verkocht aan Syndicate Plus B.V., waar managing director Pieter van Herpen reageerde op de vraag wat er aan de hand was. Hij geeft aan dat hij zijn gebruikers een zo breed compleet mogelijk overzicht van actuele supermarktaanbiedingen wil aanbieden en daarom inderdaad informatie van supermarktaanbieding.com heeft gebruikt.

We waren ons niet bewust dat we daarmee echt iets verkeerd deden. Net zoals er duizenden online vergelijkingswebsites bestaan op internet die hun informatie uit allerlei bronnen halen hebben wij dat ook voor een paar aanbiedingen gedaan, wat 100% ten goede kwam naar onze gebruikers toe. Je kan onze actie misschien wel een beetje vergelijken met die van Robin Hood.

Van Herpen begreep pas toen we contact met hem opnamen, dat er een probleem was met het overnemen van data. Hij liet direct alle aanbiedingen weghalen en heeft de makers van Supermarkt+ gebeld om excuses aan te bieden.

Het gesprek liep daarna plezierig en de afspraak is gemaakt dat de twee bedrijven nu op een open en directe manier gaan kijken naar een samenwerking. Aanbieding is bereid om de supermarktaanbiedingen van supermarktaanbieding.com tegen een financiële vergoeding periodiek af te nemen om alsnog naar onze gebruikers toe een zo breed mogelijk beeld te bieden van alle aanbiedingen binnen Nederland.

Een echte supermarktoorlog is daardoor afgewend: beide bedrijven hebben het op een sportieve wijze opgelost, zowel van de kant van Supermarkt+ (die niet meteen met juridische stappen dreigde) als van Aanbieding (die bij nader inzien toch maar besloot de gegevens in te kopen).

Meer info: blogposting van Supermarkt+
Genoemde apps: Supermarkt+ (€0,79) en Aanbieding (gratis)

Reacties: 33 reacties

  1. Geweldig verhaal met mooie afloop.

  2. Mooie actie van Supermarkt+.

  3. Ik moest wel erg lachen om de grappen van Supermarkt+. Fijn dat het goed is opgelost, en dat de apps gewoon verder kunnen zonder juridische stappen.

  4. Mooi opgelost. Ben benieuwd welke app beter is.

    Overigens lijkt me dit geen kwestie van ‘copyright’ (auteursrecht), maar van databankenrecht en mogelijk geschriftenbescherming.

  5. Apple had ze aangeklaagd ;). Zo kan het dus ook!

  6. Job Cohen thee, LOL!

  7. Ik geloof er niks van dat die man zich van geen kwaad bewust was. Robin Hood, kom nou zeg. Wat heeft dat hier nou weer mee te maken? En bovendien: als je slim genoeg bent om een app te kopen begrijp je heus wel dat zoiets niet kan. Wel leuke grappen trouwens. Wat dacht je van Mono Penotti “aangeraden door Geert?”

  8. ik ga toch maar voor de app aanbieding:

    anders zou ik die geweldige aanbiedingen missen. Ik ben dol op boerenbrood met verse stukjes boer 😉
    Wel sportief opgelost.

  9. Ik vond het brood wel erg leuk

  10. Respect voor supermarkt sportief opgelost, ook wel goed van aanbieding dat er gelijk excuses werd aangeboden 🙂

  11. En nu zijn ze allebei tevreden want ze hebben nu ook nog eens reclame gamaakt op diverse sites

  12. @Joeri.W: Inderdaad, opgezet spel? Maar ik denk toch echt van niet.

  13. Hulde, professioneel opgelost.

  14. Supermarkt+ blijft een waardeloze app! Check app store

  15. Uit het artikel ontstaat nu de indruk dat alles op dit moment koek en ei is. Dat is nog wat voorbarig. We hebben geprobeerd dit probleem ludiek op te lossen, maar ondanks dat kan wat er gebeurt is echt niet door de beugel. Wij zijn nog in overleg met ‘Aanbieding’ voor een passende oplossing, hierin hebben wij op onze eisen behoorlijk ingebonden, maar ondanks dat zijn we er nog niet uit. We hopen overeenstemming te krijgen, maar tot die tijd blijven wij ‘not amused’ met deze actie. De ‘Robin Hood’ vergelijking vind ik daarom ook niet geheel op zijn plaats. Maar nogmaals, we hopen er samen met Pieter van Herpen uit te komen. Mocht dat lukken zullen we dat ook zeker naar buiten communiceren.

  16. Leuk bedacht haha.

  17. Haha, hoe kom je er op!

  18. Zo kan het dus ook:)

  19. Ik vind dat Supermarkt+ dit heel relaxed heeft opgelost. Kan me voorstellen dat het voor een developer een mooi dilemma is als een ander op jouw werk zit mee te liften. Juist daarom is het chic van ze dat ze niet meteen juridische stappen hebben gezet.

  20. Fijn dat het zo dus ook kan:D

    Die patenten zijn crap hebbie echt iets nieuws okee maar als het zo doorgaat wordt er straks patent op lopen gevraagt en pleegt iedereen patenbreuk

  21. “Je kan onze actie misschien wel een beetje vergelijken met die van Robin Hood.” LOL

    Robin Hood was de underdog die tenminste OPENLIJK steelde. Pieter van Herpen van Syndicate Plus B.V. steelt in het geniep data van een kleine concurrent en gaat dan trots in de media zijn app promoten.

    En als het uitkomt zeggen dat ze niet bewust waren dat ze daarmee iets verkeerds deden.

    Dat betekend dus dat volgens Pieter van Herpen vanaf nu iedereen elke huidige en nieuwe app van Syndicate Plus B.V. mag kopiëren en op de markt brengen.

    Robin Hood, tsss, dat is eigenlijk wel de beste grap in dit verhaal. Alhoewel ik ook benieuwd ben hoe 100% halal varkensvlees smaakt :).

  22. Hahaha, wat een leuke actie. Door het op deze manier op te lossen is het natuurlijk ook positieve reclame voor beide partijen!

  23. Leuke actie!

    Is dit ook de reden dat sinds een paar dagen bepaalde supermarkten niet langer via Aanbieding op te vragen zijn? Als voorbeeld noem ik Em-Té en Jan Linders, maar er zijn er misschien wel meer.

    Misschien dan maar Supermarkt+ aanschaffen. Ook als beloning voor het sportieve gedrag.

  24. @Supermarktaanbiedingen.com: Sportief opgepakt en levert uiteindelijk zeker een win/win situatie op! Zo los je conflikten op, ik zeg: way to go!

  25. Origineel geplaatst door dutchieFijn dat het zo dus ook kan:DDie patenten zijn crap hebbie echt iets nieuws okee maar als het zo doorgaat wordt er straks patent op lopen gevraagt en pleegt iedereen patenbreuk

    Heel goed: jij laat zien dat je voor geen meter begrijpt wat Aanbiedingen heeft uitgehaald. Lees het artikel nog eens en reageer dan pas. Dan weet je waar je over meepraat.

  26. haha mooi verhaal.

  27. Ik hoop dat in de toekomst de applicaties verder uitgebouwd tot apps die niet alleen aanbiedingen van supermarkten bevat maar ook die van drogist, slijterij, bakker, bouwmarkt, enz. Ik snap wel dat dit het nodige werk en samenwerking met de diverse bedrijven nodig zal zijn. Ofwel de bedrijven zelf moeten de data op exacte dezelfde manier aanleveren. Het is een win-win situatie.

  28. Er was eens een marktleider die zijn app wilde promoten in de media. Omdat hij niet het monopoly had maar er nog een kleine concurrent was op dit gebied was de marktleider, laten we hem Robin noemen, heel verdrietig.

    Die gemene concurrent zag er namelijk heel lelijk uit maar desondanks bezat deze concurrent veel meer data. Dat was natuurlijk niet eerlijk want Robin was veel mooier en niet voor niets marktleider en de lieveling van de media. Vooral omdat Robin zo begaan was met de zielige consumenten die van zijn app afhankelijk waren waar ze de goedkoopste boodschappen moesten komen om niet te sterven van de hongersnood. Die mensen hadden allemaal een dure iPhone gekocht en moesten dus heel goed op hun centjes letten om niet te sterven van de honger. Door het constante hongergevoel konden deze consumenten niet verder zoeken naar handige supermarkt apps dus waren ze aangewezen op de app van Robin.

    Wat gemeen dacht Robin, dat een onbekende supermarkt app data durft te hebben die onze app niet heeft. Dus bedacht hij een list om de data maar te stelen van die gemene supermarkt+ app en deze data gratis ter beschikking te stellen aan de zielige consumenten met iPhone in hun bezit.

    Toen de gemene supermarkt+ app deze diefstal (gepleegd in het holst van de nacht als zelfs de dieren slapen) ontdekte deden ze iets heeeel heeeel ergs. Ze gingen gemene aanbiedingen invoeren zodat de zielige consumenten allemaal in verwarring werden gebracht. En hier blijft het niet bij, nee, ze vertelden openlijk aan iedereen die het wilde weten wat ze gedaan hadden. Wat een brutaliteit van die gemene supermarkt+ app! Dat ze hun gemene nep aanbiedingen gewoon aan iedereen durfden te vertellen.

    Robin was zich namelijk helemaal niet bewust dat hij echt iets verkeerd had gedaan. Alles was toch 100% ten goede naar de zielige iPhone consumenten toe?. Robin moest meteen terugdenken aan een verhaal dat zijn Engelse over-over-over grootvader eens vertelde bij de haard.

    Robin Hood is een Engelse volksheld, en volgens de verhalen zou hij stelen van de rijken en zijn buit vervolgens verdelen onder de armen, samen met een groep van medevrijbuiters. Hij woonde in Sherwood Forest en zou daar tegen de gezagsdragers gestreden hebben.

  29. heb tot nu toe alleen aanbieding gebruikt maar is een erg handige overzichtelijke app!

  30. Origineel geplaatst door jeffrey
    heb tot nu toe alleen aanbieding gebruikt maar is een erg handige overzichtelijke app!

    Vind ik ook, maar ik begrijp nu ook waarom het zo handig is was.

  31. @Albert: En wat is de moraal van dit lange betoog?

  32. Origineel geplaatst door Albert: Er was eens een marktleider die zijn app wilde promoten in de media. Omdat hij niet het monopoly had maar er nog een kleine concurrent was op dit gebied was de marktleider, laten we hem Robin noemen, heel verdrietig.

    Haha, leuk verwoord 😛