Swarm van Foursquare uitgekomen: locatie delen met vrienden

Swarm is de nieuwe iPhone-app van Foursquare, bedoeld om vrienden en onbekenden bij elkaar te brengen. De applicatie beschermt je privacy.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

swarm-iphoneIs de eerste echt leuke locatie-app met vrienden uitgekomen op de iPhone? Foursquare heeft Swarm uitgebracht, haar eerder aangekondigde applicatie waarin je vrienden laat weten waar je bent. Je checkt in op een locatie en ziet dan welke vrienden ‘om de hoek’ zijn, in de buurt zijn en in dezelfde plaats als jou zijn. Swarm denkt daarbij aan je privacy: je geeft je eigen locatie niet weg op een kaart. Je deelt standaard de buurt waarin je bent, maar kan ook inchecken op een exacte locatie. Het is niet de enige mogelijkheid: Swarm wil ook je plannen met vrienden helpen.


Swarm maakt gebruik van de locatiedatabase van Foursquare, die met 16 miljoen locaties wereldwijd behoorlijk omvangrijk is. Swarm weet daardoor in welke omgeving je bent en zal die delen met vrienden als je incheckt in de app. Totdat je besluit zelf je specifieke locatie door te geven. Met de balk bovenin het hoofdscherm kies je uit een van de vele Foursquare-locaties en check je in op de exacte locatie waar je bent. Met een veeg naar rechts op de bovenbalk, schakel je het delen van je buurt weer uit.

Ontstaan uit Foursquare

Swarm komt voort uit Foursquare. Die applicatie met 50 miljoen gebruikers zag geen heil meer in het allegaartje dat de app bood: leuke tips zoeken voor in de buurt, recensies schrijven van locaties, inchecken bij locaties én met vrienden delen waar je bent. Het werd te onoverzichtelijk. Daarom besloot Foursquare de functies te splitsen. Foursquare wordt later dit jaar puur nog een app om leuke locaties mee te zoeken en te beoordelen. Swarm is nu de app geworden waarmee je vrienden kan laten weten waar je bent.

Swarm inchecken Swarm recente checkins

Foursquare Swarm locatie delen ingeschakeld Foursquare Swarm locatie delen uitgeschakeld

Foursquares functie dat je de burgemeester (mayor) kan worden van een locatie, is meegenomen naar Swarm. Wel ging de functie op de schop. Eerst kon je een mayor zijn als je van iedereen in de wereld de meeste check-ins had op een locatie. Nu wordt de titel uitgereikt aan de persoon in je vriendengroep die ergens het meest is ingecheckt in de laatste zestig dagen. Zo kan je weer kleine strijdjes krijgen om die goede bakker in de buurt bijvoorbeeld, waar je net iets meer komt dan vrienden maar niet elke dag binnenwandelt.

Privacyzorgen en oplossingen

Voordat je aan de slag gaat met Swarm, loont het om een blik te werpen in je instellingen op je profielpagina. Onder Privacy Settings vind je daar een sloot aan opties die je appgebruik minder publiekelijk maken. Zo stel je in of je zichtbaar bent voor andere personen die inchecken op dezelfde locatie. Ook bepaal je of anderen je mogen noemen in hun check-ins, als ze die delen op Twitter of Facebook. De instellingen onder ‘Background location’ zijn nog interessanter. Daar stel je in of Swarm je locatie ook op de achtergrond mag raadplegen, waarbij de app automatisch bijhoudt in welke buurt je bent en dat deelt met je vrienden. De optie staat standaard aan en hoewel dat misschien kwalijk is, is het fijn dat Swarm je de keuze biedt. Met een laatste vinkje voorkom je dat Foursquare advertenties gebaseerd op je gedrag uitschakelt.

Plannen maken

Swarm 4sq plan malenMaar Swarm is meer dan een locatiedeler. Een aparte sectie in de app gaat uit naar het maken van plannen met mensen in de buurt. De functie is te vinden in het derde tabblad van de app en lijkt van minder belang, maar kan wel erg interessant worden als Swarm begint te lopen. De pagina is een timeline met verzoeken en vragen uit de omgeving. Zelf zet je er net zo goed een vraag neer. “Wie kan me helpen met de algemene voorwaarden van mijn startup?”, “Wat is het leukste eettentje in de stad dat niemand kent?” maar ook “Wie voetbalt er een potje mee vanavond?”

Swarm dringt zich dus op als een nieuw platform voor locatiegebonden vragen. Alternatieven als Highlight (interessante personen vinden), Ketchupp (drankje doen met onbekenden) en recent nog het Nederlandse Let’s Play (potjes sporten met onbekenden) zijn nog geen gemeengoed geworden, hoe leuk de initiatieven ook zijn. Swarm houdt het lekker vrijblijvend met alleen een simpele reactiemogelijkheid. Initiatief moet vanuit de gebruikers komen; de app doet geen handreikingen met afspraken die automatisch in je agenda worden gezet bijvoorbeeld. Bij het schrijven van een vraag of idee, zie je dat het leesbaar zal zijn voor vrienden in je stad. Dat impliceert dat je ook een oproep kan doen aan onbekenden, maar die mogelijkheid is er niet of is goed verstopt.

Misschien is het jammer dat die planpagina alleen voor vrienden is. Als Swarm alle remmen los gooit, heeft die sectie de potentie een vergaarbak te worden van allerlei soorten gebruikers (zowel zakelijk als privé) en kan het wel eens een succesvolle app worden om mensen bij elkaar te brengen. Nu zit Swarm voor het maken van plannen in het vaarwater van WhatsApp – en dat is een verdraaid lastig te kloppen concurrent.

Downloaden: Swarm (gratis, iPhone, iOS 7.0+)

Reacties: 4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.