Talko review: zakelijke gesprekken opnemen in slimme app
Als een voormalig topman van Microsoft een nieuwe applicatie uitbrengt, luister je. Ray Ozzie zet de nieuwe iPhone-app Talko met veel bravoure in de markt. Talko moet mensen weer aan het praten krijgen, want ‘met praten zeg je zoveel meer’. In onze Talko review leggen we uit wat er zo bijzonder aan de app is – maar dat je eerst nog wel door de zure appel heen moet bijten.
Talko doet qua opzet denken aan al die andere WhatsApp-achtige apps waarin je met andere individuen of groepen kan chatten, foto’s kan uitwisselen en spraakopnames kan uitwisselen. En dat is ook precies wat Talko doet. Als je met iemand in ‘gesprek’ gaat, doe je dat op een normale chatpagina waarop tekstberichten en foto’s onder elkaar staan. Onderin beeld vind je knoppen voor een foto sturen, het toetsenbord oproepen en een grote opnameknop.
Het gaat allemaal om de stem
Maar zodra de eerste persoon in een gesprek een ingesproken bericht achterlaat, weet je wat de app anders dan anders doet. Je kan de gesproken berichten los van elkaar terugluisteren met een druk op de afspeelknop op zo’n bericht, maar je kan ook alle berichten achter elkaar beluisteren. Onderin beeld zie je de stemlijn waar je doorheen kan vegen voor de verschillende fragmenten. Je kan naar het begin of het einde gaan, maar hebt ook snelknoppen om direct naar de vorige of volgende opname te gaan.
Het aardige is dat de stemlijn meebeweegt met de chatgeschiedenis. Als je nieuw bent uitgenodigd in een groepsgepsrek en alles wilt terugluisteren, druk je bovenaan de timeline op Afspelen en hoor én zie je alle berichten voorbij komen. De app gaat er vanzelf doorheen.
Talko is voor zakelijk gebruik
Talko gooit er nog wat handigheidjes bovenop die duidelijk maken dat de app is ingericht voor zakelijk gebruik. Je kan de stemlijn even ingedrukt houden om een bladwijzer met aantekening ergens bij te leggen. Die zie je dan terug in de stemlijn én de chatgeschiedenis. Met de infoknop rechtsboven, kan je een gesprek markeren als belangrijk, nieuw, bezig of voltooid. En nog zoiets: je hebt altijd een knop onder de vinger om de geluidsuitvoer te wisselen tussen de telefoonspeaker, oordopje of Bluetooth-speaker. Handig als je de app de auto mee inneemt.
Ook telefoongesprekken opnemen
De slimme spraakimplementatie creëert scenario’s die je niet zo snel in andere apps hebt. Als een teamlid een complete vergadering opneemt, kan je die in de auto terugluisteren. Om er thuis nog even op te reageren – in dezelfde app.
En dat is nog maar één kant van het spraakgedeelte. Met de personenbalk bovenin beeld kan je andere personen ook direct bellen in de app. Het hele gesprek wordt opgenomen en verwerkt als een van de geluidsopnames in een chatsessie. Net zo makkelijk terug te luisteren als een van de spraakberichten.
Talko heeft zijn minpunten
Helaas is de eerste indruk die je meekrijgt van Talko, niet zo goed. De applicatie heeft het uitnodigen van vrienden nog niet onder de knie. Je kan je aanmelden met een mailadres, telefoonnummer of via Facebook, maar kan niet via dezelfde kanalen gesprekspartners zoeken. Dat kan uitsluitend via je iPhone-contactenlijst. Heb je iemand direct uitgenodigd via een iMessage of sms en meldt degene zich vervolgens aan met een mailadres dat je niet in je contactenlijst hebt staan, dan ga je elkaar niet vinden.
Nog iets raars is een soort ‘tussenscherm’ dat je te zien krijgt nadat je een chat met een groep of persoon hebt aangemaakt. Er staan verschillende opties op, maar we weten niet welke. Want je hoeft maar op de plus te drukken om een gesprek te starten en je ziet dat tussenscherm niet meer terug. Een onnodige onruststoker, die samen met het lastige uitnodigen zorgt voor een rommelige eerste indruk. Het vage prijsbeleid helpt ook niet. Talko zou geld moeten kosten als je gespreksgeschiedenis langer dan 10 dagen wilt bewaren, maar er is nergens een zakelijk abonnement of ook maar ergens een spoor van verschillende prijzen te vinden.
De laatste kanttekening plaatsen we bij de geluidskwaliteit. Die lijkt afgestemd op hoorcolleges en grote vergadertafels. Bij normale spraakopnames en 1-op-1 gesprekken, valt de grote hoeveelheid achtergrondgeluid op. Dichtslaande deuren, voetstappen; je hoort ze nadrukkelijk en dat is van meerdere kanten aan de lijn erg hinderlijk als je de iPhone-speaker gebruikt. Hier valt nog een slag te maken.
Door de zure appel heen
Bijt je door de zure appel heen, dan krijg je er een chatapp voor terug met een buitengewoon slimme implementatie van spraakberichten en opgenomen telefoongesprekken. Het geeft Talko een bijzondere plek in de overvolle markt van chatapps. Tot een grotere app het overneemt dan.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 3 reacties