tiiny-screens

Tiiny: kleine foto’s uitwisselen in nieuwe app van Kevin Rose

De nieuwe fotoapp Tiiny van Kevin Rose laat foto's maar 24 uur zien. Kleine foto's en animaties zorgen ervoor dat je er bijna altijd goed op staat.

tiiny-screensAls bekende mensen een app uitbrengen, dan is dat nieuws. Je zag het bij de vrij simpele typemachine-app van Tom Hanks en als Justin Bieber geld steekt in een app, wil iedereen toch minstens even proberen. Ook de nieuwe foto-app Tiiny van internetondernemer en Digg-oprichter Kevin Rose kan meteen op warme belangstelling rekenen, ook al doet de app niet zoveel. Maar dat is ook een bewuste insteek.


Tiiny heeft maar een paar functies. Je tapt op de cameraknop om een foto te maken en houdt de knop ingedrukt om een kleine animatie te maken. De plaatjes zijn 212 x 212 pixels, vandaar de naam Tiiny. Handig is dat de animaties zonder geluid zijn, want vaak leiden die alleen maar af. Je hebt bij Tiny geen langdurige tijdlijn. De foto’s verdwijnen automatisch na 24 uur. Bij Tiiny hoef je je minder zorgen te maken hoe je op de foto staat: mensen kunnen toch niet inzoomen op het kleine plaatje, dat na 24 uur al niet meer bestaat. Een pukkeltje of glimmende neus valt niet op.

Het betekent wel dat je constant bezig moet zijn: na 24 uur moet je weer van voor af aan beginnen. Dat kan een succesrecept zijn om mensen dagelijks betrokken te houden bij de app, maar het kan er ook toe leiden dat mensen het na een paar dagen alweer zat zijn. Hiermee bouw je niet langdurig aan je imago. Van de andere kant: voor uitgaansplaatjes en foto’s die je ouders liever niet moeten zien, kan het ideaal zijn. Je staat ook minder onder druk: internet vergeet nooit, maar alles wat je in Tiiny dumpt verdwijnt weer. Tenminste in theorie, want over een paar weken zal er vast wel een loophole gevonden zijn om de plaatjes toch langer te bewaren.

Steeds veranderende fotomuur

tiiny-app-iphoneDe foto’s verschijnen in een raster. Je kunt erop tikken om te zien van wie de foto is. Of je dubbeltapt om te liken. Veel meer interactie is er niet. Je kunt niet de foto schermvullend bekijken, zoals bij Snapchat. De kleine versie van de foto is alles wat je bij Tiiny te zien krijgt.

De interface van Tiiny is supersimpel: 3 x 4 foto’s zie je op het scherm, met daaronder knoppen om een nieuwe foto of gif te maken. Er is een Populair-pagina om de leukste momenten van je vrienden te zien. Volgens Kevin Rose deelden betatesters vijfmaal meer foto’s met Tiiny dan met andere foto-apps, maar die vergelijking is niet helemaal eerlijk. Als je gevraagd wordt om een nieuwe app te testen, ga je die (als het goed is) ook wat vaker gebruiken.

Of de app aanslaat zal de komende weken moeten blijken. Eén obstakel zie ik nu al: je kunt alleen inloggen met je Twitter-account en daarmee sluit je al 75% van de bevolking uit. De meerderheid van Nederland heeft niets met Twitter of heeft zelfs geen account. Na het koppelen van mijn Twitter-account kreeg ik ook niet meteen foto’s van Tiiny-gebruikende vrienden te zien, maar een lijst met voor de hand liggende suggesties om andere gebruikers te volgen: Ashton Kutcher, iJustine, Kevin Rose zelf… de usual suspects. En daarná moet je toch nog een account aanmaken.

Onduidelijke foto’s van verre kennissen

Mijn tijdlijn bestaat uit duistere foto’s en filmpjes van slechte kwaliteit, niet de blije honden, kinderen en stelletjes op de reclamefoto’s van Tiiny zelf. Iemand is een behendigheidsspelletje aan het doen, iemand anders trekt grimassen in een slecht verlichte kamer, weer iemand anders neemt een slok uit een waterflesje. Het probleem is: ik ken die mensen wel, maar het zijn verre kennissen. Het zijn niet de mensen die me na aan het hart liggen, die ik dagelijks bezig wil zien met alledaagse activiteiten zoals boterhammen smeren en de eigen schoenen fotograferen. Als je app niet aanslaat, maakt dat trouwens ook niet uit. Volgens Rose zit er maar 3 weken werk in en staan er elke drie maanden nieuwe apps gepland, totdat er eentje tussen zit die écht aanslaat. Rose wil dus met hagel schieten en ziet wel of het wat wordt. Dat is een luxe die je je kunt veroorloven als je net als Rose internetmiljonair bent. Maar het betekent ook dat Rose ook niet hard zal lopen om er echt een succes van te maken.

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.