tooPassword: gratis onofficiële 1Password-app voor iOS

tooPassword is een onofficiële wachtwoorden-app voor 1Password. Je kan er de wachtwoorden mee uitlezen op iOS, niet bewerken.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

tooPassword wachtwoorden iPhone iPadJe hebt net 44,99 euro uitgegeven om beveiligde wachtwoorden te genereren en te bewaren in 1Password voor Mac en denkt: nu ben ik goed beveiligd. Maar dan kom je erachter dat de iOS-app van 1Password ook nog eens 15,99 euro kost om je wachtwoorden snel bij de hand te hebben op de iPhone of iPad. Bittere pil. Maar er is een goedkope oplossing: de nieuwe app tooPassword Free van Tobias Hagemann is een gratis applicatie waarin je de wachtwoorden bij de hand hebt.

Er was al langer een betaalde variant van tooPassword, die geen reclameboodschappen heeft. Die kost 2,69 euro voor iPhone en iPad. De gratis versie is verder inhoudelijk identiek.

Het doet natuurlijk wel de wenkbrauwen fronzen, een app die gratis inhaakt op 1Password en ook gewoon de wachtwoorden van die app kan uitlezen nadat je het alleen bij jou bekende hoofdwachtwoord hebt ingevoerd. Maar technisch kan het: je kan 1Password synchroniseren via Dropbox, iCloud en WebDAV en de bestanden benaderen vanuit een andere app. Ook in combinatie met het hoofdwachtwoord. De codering daarvan ligt versleuteld in je backup, maar werkt op een herkenningsbasis. Alleen als je het juiste wachtwoord invult, herkent 1Password hem en wordt je informatie geladen. Je vindt de code voor dat wachtwoord dus niet terug in de versleutelde backup, maar je kan de informatie wel ontgrendelen als je zelf het zogeheten Master Password hebt.

Maar is zo’n onofficiële app niet heel schimmig? We hebben 1Password benaderd om een reactie over tooPassword voor iPhone en iPad en kregen daar een verrassend antwoord op. David Chartier van ontwikkelaar AgileBits:

“tooPassword is zeker een legitiem product. We kunnen alleen niet garant staan voor mensen die hun Master Password hebben toevertrouwd aan een ander persoon of andere app dan 1Password zelf. We kunnen simpelweg niet zeggen wat een ander doet met je data.”

Ontwikkelaar Hagemann zet in de App Store-omschrijving dat er goed aan veiligheid is gedacht en dat de ontwikkelaar grote fan is van 1Password dat zo breed wordt gebruikt. Als je een backup hebt opgehaald via iTunes, WebDAV of Dropbox, hoef je alleen maar het hoofdwachtwoord toe te vertrouwen aan de app. Daarna wijst de app voor zich.

tooPassword overzicht wachtwoorden iPhone tooPassword kopiëren

tooPassword bevat een alfabetische lijst van de verschillende accounts die je hebt staan in 1Password en je kan de informatie per dienst opvragen met een druk erop. Bovenin beeld vind je een zoekbalk om snel een resultaat te vinden. Wachtwoorden kan je meteen kopiëren om in een andere app of op een website te gebruiken op je iPhone of iPad. Wachtwoorden genereren, wijzigen of informatie van je account verwijderen kan niet. Die schrijfrechten zijn voorbehouden aan 1Password zelf.

Als je tooPassword (Free) aandurft, is het een applicatie die zichzelf wijst en waar niks mis mee lijkt. Het is vooral een afweging. Ga je voor de betrouwbaarheid en het veel hogere prijskaartje, of neem je de gok?

Downloaden: tooPassword Free (gratis met reclame, universeel, iOS 5.0+)
Ook genoemd: tooPassword (€2,69, universeel, iOS 5.0+)

1Password

1Password is een van de bekendste wachtwoordenapps voor iPhone, iPad en Mac. De app wordt gemaakt door AgileBits en loopt vaak voorop met nieuwe functies. Met 1Password kun je wachtwoorden, creditcardnummers en andere vertrouwelijke informatie veilig opslaan. 1Password werkt ook samen met passkeys (toegangssleutels). Hieronder zie je onze belangrijkste artikelen over 1Password. Alternatieven zijn LastPass en Dashlane of natuurlijk Apple's eigen iCloud Sleutelhanger.

1Password 6 voor de Mac

Reacties: 10 reacties

  1. Even de app uitgeprobeerd, alleen vind ik dat 1Password voor iOS en Mac toch net even fijner werkt.

  2. Je hoofdwachtwoord is wel wat meer waard dan die 16 pop als al je wachtwoorden in de kluis zitten.
    Gratis Apps hebben nu niet de reputatie het beste met hun gebruikers voor te hebben. Inkomsten uit advertenties zijn leuk, maar een goed bod voor je verzamelde masterkeys zou ik ook niet af slaan.

  3. 1password is niet duur als je weet wat je er allemaal mee kan.

  4. Waarom toch niet voor een goed alternatief gaan?
    Keepass of kypass hier zijn voldoende varianten van en veelal nog gratis ook.

  5. Misschien ligt het aan mij hoor, maar ik heb dit soort apps nooit begrepen. Het lijkt mij juist geen prettig idee als ik voor al mijn accounts een wachtwoord heb dat ik niet ken en daarvoor afhankelijk bent van zo’n dienst. Wat als je je gegevens daarvan kwijt raakt? Natuurlijk is hetzelfde wachtwoord gebruiken voor ieder account ook niet veilig, daarom sowieso een paar verschillende gebruiken. Maar dat vind ik nog altijd een prettiger idee dan zo iets.

    En hier is het dan een gratis alternatief, maar ik vind
    En hoe veilig/betrouwbaar is het? Er zit synchronisatie bij tussen diverse apparaten? Dan is dat toch per definitie niet helemaal veilig? Of als er een bug wordt gevonden waardoor andere kunnen inbreken, dan weten ze meteen waar ze moeten zoeken en hebben ze al je wachtwoorden (en nog veel meer gegevens die je absoluut niet wilt delen). Het blijft software en software bevat fouten.

    En als je ergens wilt inloggen (niet thuis) op een bepaald account. Moet je dan je telefoon erbij pakken en dan een mega lang wachtwoord overtypen? Dan ik heb ik er al snel geen zin meer in. Wachtwoorden die ik onthoudt type ik zo in.

    En even een ander stom voorbeeld: Wat als je pincode wordt afgekeken en je hem hebt opgeslagen in zo’n app. Je mag toch nergens je pincode opschrijven? In theorie zit je dan sowieso fout toch?

    En tot slot die bedragen, dat is toch aan de hoge kant? 44,99 voor een randomgenerator die gegevens georganiseerd encrypted opslaat. En dan nog een app van 15,99. Ik vind dat behoorlijk veel voor wat je krijgt.
    Maar goed, misschien kan iemand mij in laten zien wat ik niet begrijp.

  6. Ik gebruik al tijden iPin, op zowel de iPhone als iMac. Betaalbaar en eenvoudig.

  7. Doe mij maar PwSafe, top app voor een paar euro’s die met een 256 bit encrypty alle wachtwoorden versleuteld.

  8. Doe mij maar pen en papier net zo veilig en kost heel weinig

  9. @Prana: Helemaal eens met je lange betoog. Ikzelf gebruik truecrypt op de PC met dus 1 hoofdwachtwoord. Hierin zit een volume met een simpel Word document waarin ik zelf alle wachtwoorden opgeslagen heb. Werkt prima en ik ben zelf de baas over alles.

  10. In 2 woorden :it sucks !