Er is alweer een Nederlandse iPhone-app uitgebracht met de simpele naam ‘Trein’. Na het geliefde ‘origineel’ waarmee Dennis Stevense in december vorig jaar besloot te stoppen, vond onder andere opvolging door de app Trein – 100% Snelste. Ontwikkelaar Furby komt nu met Trein – Vertrektijden, reis plannen en storingen als volgende treinapp. Deze moet zich onderscheiden door een widget in je berichtencentrum.
De widget toont de meest nabije vertrektijden van de dichtstbijzijnde stations. Eigenlijk precies wat OV Delay doet voor nabijgelegen bushaltes, tramhaltes en metrostations. Trein (we blijven hem even zo noemen; wel zo handig) maakt gebruik van je locatie om de tijden van het dichtstbijzijnde station te laten zien, maar je kan ook een vast station instellen. Een combinatie van beide is ook mogelijk.
Hoe handig is deze treintijden-widget?
In de widget zie je standaard de twee eerstvolgende vertrektijden voor het station. Met een tik op Meer breid je het aantal uit naar vijf tijden. Wat opvalt, is dat de verversing tegenvalt. Om 10.20 uur zien we nog steeds treinen die om 10.16 uur en 10.18 uur vertrekken, terwijl Groningen het startpunt is van beide reizen.
Los van de technische uitvoering, kan je afvragen hoe nuttig deze widget is. Hoe vaak wil je alle treintijden van een station weten? Moet de app niet alleen de treintijden laten zien die voor jou relevant zijn naar aanleiding van je favoriete traject? Helaas kan je ook de app niet openen vanuit de widget.
Het werkt wel
In de iPhone-app Trein zelf zet die lijn een beetje door. Het werkt grotendeels wel, maar je kan je afvragen hoeveel toegevoegde waarde app biedt ten opzichte van al die andere apps die er al zijn. De belangrijkste van Trein is de pagina met Vertrektijden, die een uur aan aankomende treinen van een station toont en per trein de tussenstops met tijden toont. Bij Plannen kan je een traject invoeren en een te maken reis opslaan om later terug te kijken. Ten slotte is er een overzicht van storingen. Die laatste laat overigens geen storingen zien, waar de officiële NS-app één storing en twee dringende actuele werkzaamheden toont.
De reden mist
De nieuwe Trein mist een beetje de reden om hem te gaan gebruiken. De vertrektijden zijn niet zo leesbaar als in Railplanner. Trein – 100% Snelste laat bovendien in één oogopslag al meer stations en vertrektijden zien en is rijker aan informatie over storingen. Ook ontbeert de nieuwe Trein de handige favoriete trajecten-functie van Station+. Maar dat de markt van treinapps een beetje verzadigd is, merk je vooral aan het feit wat de nieuwe Trein-app allemaal mist ten opzichte van de gratis, officiële NS Reisplanner Xtra-app. In Trein zoek je vergeefs naar tarieven, je OV-chipkaart saldo en een druktemeter. Tel daarbij op dat de storingen in de applicatie niet werken en dat de widget qua functionaliteit niet overhoudt, en dit zijn 89 cent die je voorlopig beter in je zak kan houden.
Pluspunten
- Vertrektijden in widget is aardig idee...
Minpunten
- ... maar de uitvoering schiet tekort
- App voegt niks toe aan grote aanbod treinapps
Lees ook: Vijf Nederlandse treinapps voor iPhone
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Zo’n widget lijkt me alleen handig als je elke dag naar een andere bestemming reist.
Als je elke dag dezelfde bestemming hebt zijn spoorwijzigingen en vertragingen alleen handig.
Als je niet elke dag reist is een app handiger (is dan namelijk zuiniger).
Ik zou zeggen: niet kopen. Zonde van je geld. Maar dat is de conclusie van het artikel ook.
Ik heb al vele trein/ov apps gebruikt om eventueel over te stappen, aangezien ik niet graag apps gebruik die niet verder ontwikkeld worden.
Toch kom ik keer op keer tot de conclusie dat Trein (van Dennis Stevense) de beste en meest gebruiksvriendelijke app is op dit gebied.
Ok, visueel loopt hij achter (maar dat blijkt een pre: ‘modernere’ apps zijn onoverzichtelijk) en de nieuwste opties die Apple biedt zullen er niet meer inkomen, maar als ik snel wil weten welk(e) trein/perron ik moet nemen, dan is dat het snelst te zien met Trein!
Winschoten!
Wat leuk om mijn woonplaats eens op jullie site te zien. 🙂
Dat deze app nog geld kost! Mag wel gratis zijn, NS!
Ik gebruik het liefst nog steeds de oude -enige echte- Trein app, die voldoet voor mij nog prima. Jammergenoeg wordt die niet meer bijgewerkt.
ik ben al een tijdje bezig met de ontwikkeling van een simple trein app. het enige dat hij nodig heeft is GPS.. meer niet …
@Beloved
Helemaal mee eens
Modern is niet altijd handig
Eigenlijk net als iCulture nieuwe stijl;
Vast heel modern, maar je scrollt je een ongeluk, omdat er nog maar 30% van de informatie op een pagina staat tov de Ouderwetse vorige versie.