Treintijd: je volgende trein op een stationsklok
Eerder deze week nog schreven we een nieuwe iPhone-app met de naam Trein af omdat die eigenlijk niks nieuws deed en toevoegde ten opzichte van al die andere treinapps die er al zijn. We stelden de vraag of de Nederlandse markt al niet helemaal verzadigd was. Wat bleek: nee! Treintijd van ontwikkelaar Benjamin de Jager is een nieuwe kijk op de vertrektijden van je rit. Zie het als je eigen stationsklok in je broekzak.
Klok met stippen
Centraal in beeld in Treintijd staat een grote ronde klok. De klok heeft geen uurwijzer, alleen een wijzer voor de minuten en een secondewijzer. Op de klok zie je mogelijk blauwe, groene en rode stippen staan. Die wijzen de vertrektijden van respectievelijk intercity’s, sprinters en directe verbindingen. De grijze lijn voor een stip duidt de vertraging van de trein aan. En zie je een doorzichtige stip, dan is er een verbinding geannuleerd. Voor de zekerheid staat de resterende tijd tot de eerstvolgende trein onderin beeld ook nog uitgeschreven.
Het is even wennen, maar Treintijd is op zijn eigen manier wel lekker duidelijk. Om het zover te schoppen, moet je zelf wel de treinverbindingen ingeven. De app gaat niet af op je huidige locatie, maar laat je verschillende klokken instellen. Reis je vaak van Groningen naar Amsterdam, dan geef je die bestemmingen in en zie je de klok ervoor…
Waarom Treintijd niet altijd werkt
… idealiter. Op dit moment kan je in Treintijd alleen directe verbindingen invoeren. Omdat Groningen naar Amsterdam geen directe lijn is, kan je die verbinding nog niet leggen. In plaats daarvan vraagt de app of je beide onderdelen van de reis wil vastleggen. Van Groningen naar Lelystad en van Lelystad naar Amsterdam kan bijvoorbeeld wel. Een heel jofele oplossing is dat echter niet. Met die twee klokken heb je namelijk nog niet de beschikking over Groningen – Amsterdam via Amersfoort, wat ook een route is die elk uur geldt.
Er is wel een workaround. Omdat elke trein richting de hoofdstad stopt in Zwolle, kan je Groningen – Zwolle invoeren om alsnog te zien wanneer je volgende trein gaat. Het probleem is dat niet elke route zo’n workaround heeft, en dat je daarom als gevolg meerdere klokken moet neerzetten en daartussen moet swipen om te zien wanneer je volgende trein gaat. Heel handig is dat niet. Uit een waarschuwing in de app blijkt wel dat De Jager nog aan een oplossing werkt.
Ook terwijl je sprint
Wij hopen dat die update niet te lang op zich laat wachten. Treintijd is niet de meest uitgebreide manier om te zien wanneer je volgende trein gaat en hij is ook nog eens alleen gericht op reizigers van vaste trajecten, maar het is wel een geinige app. Hij is lekker anders, smoelt goed en je kan hem ook nog aflezen terwijl je naar het station sprint.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 7 reacties