‘Tweederde van iOS-apps zijn zombie-apps, worden nooit gedownload’

Tweederde van de iOS-apps zijn zombie-apps zegt Adeven. Ze worden niet gedownload, ontvangen geen reviews en niemand kent ze. Het zoekmechanisme van de App Store is de boosdoener.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

christian-henschelHeb je plannen om een eigen app te maken? Nieuwe cijfers uit een onderzoek van Adeven kunnen je wel eens ontmoedigen. Volgens dit bedrijf, dat zich gespecialiseerd heeft in mobiele analytics en advertenties, is het lastig voor kleine en onafhankelijke applicatieontwikkelaars om in de App Store te worden ontdekt. Tweederde van de iOS-apps gaat door het leven als zombie-app: ze worden niet gedownload, verschijnen niet in de ranglijsten en zijn daardoor onzichtbaar. Volgens Adeven zijn er zo’n 400.000 apps die een anoniem leven leiden in de App Store. De firma achterhaalde de cijfers met het Apptrace-tool. “De werkelijkheid is dat er maar een paar duizend apps zijn die een bepaald aantal downloads tellen”, zegt CEO Christian Henschel (zie foto).


“Dit komt door Apple’s gesloten systeem – het is lastig om nieuwe soorten apps te ontdekken. Je hebt geen goede zoekfunctie, dus de enige manier om nieuwe apps te ontdekken is via de ranglijsten.” Toch ontbreekt het niet aan downloads in de App Store. Apple rapporteerde in juni nog dat er 30 miljard downloads zijn geteld en dat er 5 miljard dollar is uitgekeerd aan ontwikkelaars. Meer dan 650.000 applicaties liggen op je de wachten in Apple’s app-snoepwinkel. Maar net als bij boekverkoop is er sprake van een long tail: een kleine hoeveelheid titels wordt extreem veel gedownload, terwijl de overgrote meerderheid van de titels genoegen moet nemen met een bestaan in de schaduw. Apple zou iets kunnen doen aan de vindbaarheid van onbekende apps door het zoekalgoritme te verbeteren. Vorige maand leek er al iets op dat punt te gebeuren: Apple zou het zoekalgoritme iets hebben aangepast, waardoor de appnaam minder invloed had op het zoekresultaat. Maar tot echte veranderingen heeft dat nog niet geleid, behalve dan een App Store met een iets andere kleurstelling en een wat aangepast uiterlijk. Mogelijk leidt Apple’s overname van Chomp (een app-zoekmachine) wel tot verbeteringen van de vindbaarheid. iOS 6 zou een mooi moment zijn om de verbeterde zoekmogelijkheden in te voeren.

App Store

Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

App Store logo.

Reacties: 10 reacties

  1. Een goede app komt vanzelf wel bovendrijven. Als het de top niet haalt, dan is er ook weinig tot geen vraag naar. Ik zie het probleem niet zo.

  2. Tsja. De App Store blinkt qua gemak voor gebruikers niet uit inderdaad; Na het downloaden van een app die bijv op 47e plek staat, dan spring je Uit de app store en kun je weer opnieuw gaan scrollen in die app store naar nr 48.

    1 vd weinige dingen die op Android beter geregeld is 🙂

  3. De android market is de hel, er zijn zoveel onzin apps en daar werkt de zoekfunctie al helemaal niet fijn

  4. Gelukkig zijn er sites als deze waar de handige iets minder bekende apps aandacht krijgen!

  5. @Bas: hmm, ik kreeg destijds niet opeens de drang om met ’n katapult vogels naar varkens te gooien..

  6. @stokkie: idd! Ik (of kleine apps) moet het van sites als iPc hebben, om te ontdekken….

  7. Ik zie ook het probleem niet zo. Als ik een app wil van een bepaald soort, dan ga ik zelf op zoek. Stroop Google af en kijk vaak op Appadvice of Appshopper.

  8. Off topic
    Wat mij in de app store blijft verbazen is de lijst met “meest opbrengende apps”

    Weet een van jullie wat het nut van deze lijst is?

    Alvast bedankt!

  9. Ze zouden eigenlijk een soort weblog moeten maken, waarbij lezers en soms betalende aanbieders van Apps onbekende of lokale Apps een platform kunnen geven.

    Oh wacht…..

  10. Een goed verkopende app komt niet zomaar bovendrijven.

    Daar is marketing voor nodig: interviews en reviews regelen, adverteren enz.