Tweetbot (review): Twitter was nog nooit zo sexy op de iPhone

Tweetbot is een nieuwe Twitter-applicatie voor de iPhone en iPod touch, met een bijzondere interface. De app werd enthousiast ontvangen maar er zijn nog wel verbeterpunten, want de app is nu nog wat traag.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Tweetbot voor iPhone icoonDe timing van Tweetbot had niet beter kunnen zijn. De gratis officiële Twitter for iPhone-app verspeelde zijn momentum toen ze vorige maand een dominante Quickbar in het scherm plaatste. Die is nu weer weggehaald, maar gebruikers van de applicatie ondervinden steeds vaker last van de lange opstarttijd en het trage typen van privéberichten. Tweetbot doet een gooi naar de rol van favoriete Twitter-applicatie op de iPhone. Na een grondige test kunnen we stellen: het is in ieder geval de meest sexy Twitter-cliënt in de App Store.


De achtergrondkleur van Tweetbot is grijzer dan het hagelwit van veel concurrenten. En knoppen zijn niet rond, maar hoekig. Vanaf het eerste moment wordt duidelijk dat ontwikkelaar Tapbots iets extra probeerde te doen met hun nieuwste kindje – maar gelukkig is die zucht niet beperkt gebleven tot het uiterlijk. Ook qua ergonomie is er over de app nagedacht.

Voortreffelijk

Het meest in het oog springend is de implementatie van lists. Waar die in andere andere apps én Twitter zelf een ondergeschoven rol zijn toebedeeld, daar zijn ze in Tweetbot op te roepen door eenvoudig op ‘Timeline’ bovenin het scherm aan te klikken. Er verschijnt een menu waarin je snel de verschillende lists als nieuwe timeline kan oproepen. Handig als je even alleen het nieuws wil vernemen van professionele nieuwsorganisaties of mensen die je in het echt kent bijvoorbeeld – al moet de list nog wel op twitter.com worden aangemaakt.

Voortreffelijk in vorm en functie zijn de swipe-mogelijkheden op een tweet. Swipe een tweet die begint met een @ naar rechts en je ziet de conversatie die eraan vooraf ging opgebouwd worden als een blokkentoren. Swipe een tweet naar links en je ziet gerelateerde berichten. We hebben nog niet ontdekt op welke parameters die gerelateerde berichten worden gezocht en gevonden. Als ‘ie werkt, komt de inhoud wel vaak overeen. Puik, maar het nut is ons nog niet helemaal duidelijk.

Tweets lezen en schrijven

Aangeklikte tweets verschijnen niet op een nieuwe pagina, maar worden in de timeline getoond. Alle links, usernames en hashtags worden dan blauw en klikbaar. Van zichzelf zijn ze dat niet, waardoor de timeline aangenaam rustig oogt. Klik je op een tweet, dan springt een balk met vijf icoontjes onder het bericht in beeld. Laten we die de tweetbalk noemen. Van links naar rechts zijn daarin de functies ‘Reply’, ‘Retweet’, ‘Favoriet’, ‘Opties’ en ‘Toon tweet op aparte pagina’ uitgestald in duidelijke symbolen. Onder de opties staan vervolgens kopieer link naar tweet, kopieer tweet, mail tweet en vertaal tweet. Het profiel van de twitteraar bekijk je door op de avatar te drukken, of, in de timeline zonder tweetbalk, door te ‘dubbelklikken’ op een tweet. Die functie is niet aan te passen. Wel kan je aangeven wat de applicatie moet doen als je drie keer snel op een bericht tikt.

Onderaan een profielpagina van een twitteraar prijken andere icoontjes. Je kunt er snel de laatste tweets van die persoon inzien, de laatste reply’s naar die persoon (aardig!), zijn favorieten en zijn lists. Het is wel even moeilijk te zien, omdat de icoontjes in die tabbalden bijna hetzelfde ogen als in de normale tabbladen.

Als een tweet niet verstuurd kan worden of op een of andere manier niet kan worden afgemaakt, wordt die opgeslagen onder de kladberichten. De volgende keer dat je een tweet schrijft, kun je bij de opties de kladberichten eenvoudig openen en selecteren. Het is maar een klein dingetje, maar het illustreert hoe goed er over Tweetbot is nagedacht. Andere opties bij het schrijven van een tweet zijn natuurlijk het toevoegen van een foto, video of locatie. Een geluidsopname ontbreekt, maar eerlijk: wie heeft die functie ooit gebruikt? Links die in het berichtveld worden geplakt, worden automatisch ingekort met de shortener van je keuze. Die is net als de foto- en videoservice aan te geven onder Settings > Account. Overigens kan je bij het schrijven van een reply het tekstveld omlaag trekken om te zien wat zijn of haar laatste tweet is. Op dezelfde manier als waarop je de timeline ververst.

Een van de fraaiste mogelijkheden van Tweetbot zijn de instelbare twee laatste tabbladen. Door die lang ingedrukt te houden, verander je de functie ervan , met als opties het tonen van favorieten, zoekmogelijkheden, lijsten en retweets. In dat laatste geval kun je rechtsboven op het scherm aangeven wat voor ‘n soort retweets worden weergegeven: retweets door anderen uit je timeline, eigen retweets of de retweets van je eigen berichten. De app onthoudt die instelling vervolgens ook. Wel is het lastig te zien wie je heeft geretweet. Daarvoor bekijk je een tweet op een aparte pagina en selecteer je daaronder in het keuzemenu ‘retweets’. Dat mag eenvoudiger.

The ugly

Er zijn meer puntjes aan te merken op Tweetbot. Zo zou het handig zijn als hashtags, usernames en links in de profielbeschrijving van een persoon, actief zouden zijn. Nu zijn ze statisch. Ook moet je als nieuwe gebruiker beslist eerst een blik werpen op de opties. De standaard lettergrootte is flink van formaat en bovendien wordt het plaatsen van een tweet standaard niet op de achtergrond gedaan.

Helaas zijn dat niet de enige punten die aan te merken zijn op Tweetbot. Zo is de app bij vlagen niet erg snel. Zeker bij een minder goede verbinding is de reactietijd van de applicatie soms erg sloom. Op het moment dat de app nieuwe reacties laadt, laat hij eerder de resultaten van de timeline zien dan je mentions. Dat wekt irritatie op, omdat Boxcar, de gratis maar benodigde externe service voor push-notificatie, de mentions zo soms veel eerder pusht dan je ze in de applicatie ziet.

Tussen tabbladen schakelen tijdens het laden gaat ook niet helemaal jofel. Als je op de timeline klikt vanuit de reacties of direct messages, lijkt de app welhaast vast te lopen. Direct messages overigens, kun je niét in de achtergrond laden. Dus moet je altijd wachten tot een privébericht is verzonden voordat je verder kan twitteren. Zeker voor de fanatieke gebruiker zal dat een behoorlijk minpunt zijn. Dan is er nog de blauwe balk die meldt dat een tweet is geplaatst. Dat ie dat doet is handig, maar hij zweeft op de de bovenste zichtbare tweet of zelfs op het tekstvak als je een nieuwe tweet schrijft.

Last but not least zit de tweetbalk ook wel eens in de weg. Dichtklikken duurt niet lang, maar voelt wel zo – en als je per ongeluk misdrukt, kom je zo op een link of username uit. Dat gebeurt vaker dan je lief is.

Conclusie

Tweetbot zit bomvol opties, stopt ze weg op intuïtieve plekken en ziet er erg fraai uit. Er zijn wat nog best wat (belangrijke) dingen op aan te merken en de snelheid mag flink omhoog, maar het is onvoorstelbaar dat een eerste versie van een twittercliënt al zo goed is. Het momentum van Twitter for iPhone, of eigenlijk het aloude Tweetie zoals de applicatie daarvoor heette, lijkt nu wel voorbij. En de grap is dat Tweetbot op precies dezelfde peiler staaft als Tweetie toen: het is doodleuk de meest sexy uitziende Twitter-applicatie voor de iPhone.

Info: Tweetbot

  • Ontwikkelaar: Tapbots
  • Applicatie: Tweetbot
  • Te koop via: App Store
  • Prijs: €1,59
  • Geteste versie: 1.0
  • Bestandsgrootte: 8,1MB
  • Cijfer: 8
Op moment van schrijven werkt Tweetbot nog niet op de iPhone 3G, maar ontwikkelaar Tapbots heeft al een update ingediend bij Apple om dat euvel te verhelpen. Ook een landscape-modus wordt snel toegevoegd. Daarbij is het handig om te weten dat de externe applicatie Boxcar nodig is voor push-notificaties.

Reacties: 52 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.