Twitter blokkeert groei van alternatieve Twitter-apps definitief

Twitter blokkeert groei van alternatieve Twitter-apps definitief

Twitter heeft maatregelen bekendgemaakt, waardoor
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

twitter icoonTwitter maakte vandaag ingrijpende wijzigingen bekend, waardoor vooral externe ontwikkelaars van Twitter-apps getroffen zullen worden. Apps van derden kunnen groeien tot een vastgesteld maximum aantal gebruikers. Daarna gaat het slot erop en mogen ze geen nieuwe gebruikers aannemen. Applicaties die groeien naar meer dan 100.000 gebruikers moeten voortaan rechtstreeks samenwerken met Twitter. Bestaande apps die al meer dan 100.000 gebruikers hebben, mogen groeien tot 200 procent, daarna volgt er een gebruikersstop.


Er komen ook nieuwe richtlijnen voor authenticatie en certificering voor ontwikkelaars die externe apps willen maken. Al deze nieuwe maatregelen betekenen gelukkig niet dat je favoriete Twitter-apps zoals Tweetbot en Twitterrific afgesloten zullen worden, maar de toestroom van nieuwe gebruikers wordt wel bemoeilijkt. Het aantal toegestane API-calls verandert ook: van 350 per uur voor meerdere eindpunten naar 60 per uur per eindpunt. Dit kan voor sommige mensen gunstiger uitvallen en voor anderen juist ongunstiger.

Het nadeel voor externe appmakers is dat ze nu al weten hoever ze kunnen groeien. Daardoor dreigt het uitsterven van bepaalde apps: als apps zoals Tweetbot hun maximum hebben bereikt is er geen reden meer om de betaalde Tweetbot-app nog langer aan te bieden in de App Store. Er mogen immers toch geen nieuwe gebruikers bij. Het wordt ook minder interessant om nieuwe functies te ontwikkelen; je wint er toch geen nieuwe gebruikers mee. “In feite heeft Twitter zojuist alle ontwikkelaars precies verteld hoeveel geld ze ooit kunnen verdienen met een betaalde Twitter-app. De toekomst van Twitter ligt bij de officiële apps”, concludeert Matthew Panzarino van The Next Web. Op zich is dat niet rampzalig, want een onderzoekje van kortgeleden liet zien dat maar 23% van de Twitter-berichten via apps van derden worden gepubliceerd. UberSocial voor BlackBerry stond daarbij op de 5e plek, Echofon op de 8e plek. De topplekken wordt uitsluitend bevolkt door apps en websites van Twitter zelf, inclusief TweetDeck. Kijk je bijvoorbeeld naar Tweetbot, dan staan tegenover elke 6.845 tweets die via Tweetbot worden geplaatst maar liefst 152.116 tweets die via de officiële Twitter-app voor iPhone de wereld in worden gestuurd. De totale impact voor Twitter zelf zal dus niet zo groot zijn, als toegang tot externe apps wordt bemoeilijkt. Voor individuele gebruikers kan het echter knap vervelend zijn, als je favoriete Twitter-client niet verder mag groeien.

Twitter-topman Michael Sippey legde in een uitgebreide blogposting uit welk soort applicaties ongewenst zijn. Apps aan de linkerkant van onderstaand kwadrant zijn lievelingen van Twitter. De apps aan de rechterkant zien ze liever verdwijnen. Daaronder vallen ook traditionele Twitter-clients en syndicators. Twee Twitter-apps die Sippey met name noemde zijn Tweetbot en Echofon. Andere apps die in de problemen kunnen komen: Tweetcaster, Seesmic, Plume, UberSocial en Twitterrific. Waarschijnlijk hoeven HootSuite en Storify zich geen zorgen te maken. TweetDeck kan helemaal uit de wind blijven, want dat is eigendom van Twitter zelf.

twitter kwadrant

Dat er maatregelen aan zaten te komen, was twee maanden geleden al te voorzien. Twitter kondigde aan dat ze strenger zouden omgaan met externe partijen. Ze beëindigden de samenwerking met LinkedIn, die vanaf dat moment geen tweets meer op de website vertoonde. In plaats daarvan kozen ze partners zoals Nike en New York Times om samen te werken aan Twitter Cards. De wijzigingen worden de komende weken ingevoerd, gelijktijdig met Twitter API 1.1.

Reacties: 21 reacties

  1. Nou, nou ze zijn heel wat van plan daar en dat allemaal bij het bedrijf dat vergeet zijn eigen Mac app te updaten.

    Tijd voor een nieuwe “Twitter” 2.0?

  2. Dankzij de API’s en de devvers van die 3e applicaties zijn ze zo groot geworden. Nu trekken ze beetje bij beetje de galg aan?

    Snap dat ze geld moeten gaan verdienen maar of dit “de gebruiker” zo leuk gaat vinden.

  3. Twitter sloopt zichzelf?

  4. Ik ben benieuwd of Twitter en Apple apps gaan aanpakken die ook gebruik maken van de feeds en ze mixen met andere feeds;

    Zie ook wat de dude van instapaper zegt.

  5. Maar heeft deze wijziging nou ook nog gevolgen voor apps als Instagram etc.?

  6. Ik wil best betalen voor Twitter, maar dan moeten ze inderdaad wel wat betere apps gaan maken en meer integratiemogelijkheden met externe apps maken.
    Mensen blijken bereid te betalen voor de dienst, zie app.net, dus waarom gaat Twitter dat zelf niet doen zodat mensen bij hun blijven ipv overstappen naar app.net

  7. Origineel geplaatst door Petra
    Ik wil best betalen voor Twitter, maar dan moeten ze inderdaad wel wat betere apps gaan maken en meer integratiemogelijkheden met externe apps maken.
    Mensen blijken bereid te betalen voor de dienst, zie app.net, dus waarom gaat Twitter dat zelf niet doen zodat mensen bij hun blijven ipv overstappen naar app.net

    Nou ik ben niet bereid om ervoor te gaan betalen… Ik gebruik twitter alleen om het nieuws te volgen.. Ik plaats zelf nooit tweets.. Als ik ervoor zou moeten gaan betalen dan zeg ik dag twitter en hallo NU.nl.

  8. belachelijk dit! Hun eigen app doet het niet eens op m’n iPhone, Tweetbot is tien keer beter!

  9. Als Tweetbot op de max zit en ze kunnen niet meer verdienen dan zullen ze de app ook niet verder ontwikkelen (misschien heel af en toe een update’tje). Best jammer dit!

  10. Dat verlaagde toegestane aantal API-calls zal bij de third-party clients problemen op gaan leveren. Je ziet nu bij sommige apps al errors.

  11. En tussen die gebruikers zit ook nog een aantal die de apps via een jailbreak aankomen dus dat is ook geen winst.

  12. Weet iemand of dit dan ook geld voor de app Flipboard? Deze gebruik ik namelijk voor mijn Twitter.

  13. Twitter koopt binnen nu en 2 maanden TweetBot, let maar op.

  14. Wellicht de enige optie om toch een goed ondersteunende twitter dienst te behouden is een abonnementedienst in te stellen? Niet dat ik daar nu op zit te wachten maar ik betaal liever 79 cent per jaar om tweetbot te kunnen gebruiken en daarbij regelmatig goede updates te krijgen dan over te gaan naar de app van twitter zelf.

  15. Hoop toch niet dat ik van tweetbot naar de gewone twitter app over moet. Vervelend als ze zo hun monopoly gaan uitspelen. Het is jammer eigenlijk dat teveel mensen er weinig van zullen merken. Verzetten heeft dan ook geen zin.

  16. Hopelijk komt er een sterke concurrent in de toekomst. Ik vind het met dit arrogante gedrag niet erg meer als Twitter doodbloedt.

    Origineel geplaatst door mhoutman
    Nou, nou ze zijn heel wat van plan daar en dat allemaal bij het bedrijf dat vergeet zijn eigen Mac app te updaten.Tijd voor een nieuwe “Twitter” 2.0?

    Bingooo.

    Origineel geplaatst door Shades
    Twitter koopt binnen nu en 2 maanden TweetBot, let maar op.

    Dat heb je goed. Het is goed mogelijk dat dit een poging is om de concurrerende apps in waarde te doen verlagen om de devs en techniek zo goedkoop mogelijk over te nemen en daarna de stekker eruit te trekken.

  17. Maar Op deze manier krijgt twitter zelf toch een soort monopolie? Dus geen concurrentie meer en dus geen vernieuwing

  18. @dutchie: Twitter is geen open standaard, al lijkt dat wel zo met al die verschillende clients.

    Niet onlogisch dat twitter de wildgroei wil snoeien, ze willen zelf de controle houden. Voor Facebook zijn ook maar zeer beperkt andere apps beschikbaar.

  19. Iemand enig idee of Tweetings ook in de problemen gaat komen? Die zie ik er niet bij staan en ik zweer bij deze app. Probleem is echter dat ik m’n nieuwe iPad nog moet aanschaffen, en ‘m daar ook graag op wil hebben haha.

  20. @dutchie: Vandaar dat er nu initiatieven ontstaan om Twitter alternatieven te ontwikkelen, zoals deze.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.