Twitter introduceert eigen patentovereenkomst om ontwikkelaars te beschermen
Twitter heeft vanavond een nieuw initiatief geïntroduceerd, dat het bedrijf Innovators Patent Agreement heeft gedoopt, kortweg IPA. Twitter garandeert met deze overeenkomst dat men nooit gepatenteerde ideeën offensief tegen andere bedrijven zal gaan gebruiken. Daarnaast houden de ontwikkelaars zelf het beheer over deze patenten en zijn ze vrij om daarmee te doen wat zij willen. De overeenkomst is een duidelijk antwoord op de onduidelijkheid die ontstond nadat duidelijk werd dat Twitter mogelijk zou kunnen optreden tegen apps die gebruik maken van de befaamde en veelgebruikte pull-to-refreshmethode.
Dit specifieke patent, dat beschrijft hoe inhoud van een app met een eenvoudige “pull” ververst kan worden, is officieel in handen van ontwikkelaar Loren Brichter. In het voorjaar van 2010 werden zijn bedrijf (atebits) en app (Tweetie) overgenomen door Twitter, waardoor het bedrijf ook eigenaar werd van het bewuste patent. Brichter had zelf al aangegeven dat hij niet van plan zou zijn om bedrijven het gebruik van zijn uitvinding te verbieden. Er werd gesuggereerd dat Apple de populaire functionaliteit niet zou gebruiken omdat het mogelijk inbreuk op Twitter’s patent zou maken. Met de vandaag geïntroduceerde overeenkomst hoeven Apple en andere ontwikkelaars zich daarover geen zorgen meer te maken.
Evenals andere bedrijven gebruikt Twitter patenten om eigen ideeën en uitvindingen te beschermen. Het bedrijf geeft aan dat men veel nadenkt hoe deze patenten in de toekomst gebruikt kunnen worden. Soms maakt Twitter zich naar eigen zeggen zorgen dat patenten de innovatie van anderen zouden kunnen afremmen. De IPA is volgens het bedrijf een antwoord op deze vraag.
Een belangrijke bepaling in de overeenkomst is het feit dat bedenkers/ontwerpers die een patent toegewezen krijgen ten allen tijde zelf het beheer over hun idee houden. Concreet wil dit zeggen dat, mocht Twitter ooit verkocht worden aan een andere partij, de bedenker van het idee dat is gepatenteerd altijd het laatste woord houdt hoe het patent toegepast wordt. Dit is een fundamenteel verschil met de manier waarop patenten in de meeste gevallen worden toegewezen: ontwikkelaars en ontwerpers tekenen een overeenkomst met het bedrijf waarvoor ze werken dat het bedrijf het volledige alleenrecht op alle patenten van de desbetreffende medewerker heeft. Twitter daarentegen zegt de patenten enkel als ‘schild’ en niet als ‘wapen’ te zullen gebruiken.
De vandaag geïntroduceerde overeenkomst is momenteel in draft-versie in te zien en zal pas later dit jaar officieel in werking treden. Het heeft betrekking op alle patenten die in het verleden aan Twitter-ontwikkelaars zijn toegekend en nog toegekend gaan worden.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 4 reacties