Twitter-ontwikkelaar verkrijgt patent op ‘pull to refresh’-methode (update)
Ontwikkelaar Loren Brichter, het meest bekend door zijn twitterclient Tweetie voor de iPhone dat begin dit jaar door Twitter werd ingelijfd, heeft een patent verkregen ingediend op zijn zelfbedachte methode om de huidige status van een applicatie te vernieuwen door een simpele beweging. De methode kan gebruikt worden om bijvoorbeeld nieuwe informatie op te halen als de applicatie dat niet automatisch doet.
Pull to refresh (trek om te vernieuwen, red.), zoals hij de methode heeft genoemd, werd door Brichter aanvankelijk geïntroduceerd in Tweetie voor de iPhone, maar kwam begin dit jaar in handen van Twitter doordat het Brichter’s bedrijf, atebits, kocht. Brichter heeft het patent op 8 april dit jaar ingediend, nog voordat de overname door Twitter een feit was. Het patent staat technisch gezien op naam van atebits en werd op 5 augustus officieel gepubliceerd door het U.S. Patent Office. Het is nog niet toegewezen.
De methode die in het patent beschreven wordt werkt door op het iPhone-scherm met je vinger een sleepbeweging naar onderen te maken — alsof je iets naar beneden trekt — en vervolgens je vinger los te laten. Een innovatieve en doeltreffende methode die al door vele ontwikkelaars is overgenomen. Zo voegde Facebook pull to refresh recentelijk nog aan zijn iPhone-applicatie toe. Maar ook applicaties van eigen bodem en andere twitterclients hebben Brichter’s idee geïmplementeerd. Zo gebruiken de officiële NU.nl-app en GeenStijl-app de methode, maar er zijn ongetwijfeld nog veel meer applicaties die hetzelfde doen.
De vraag die rest is wat dit voor al die andere ontwikkelaars, en in het bijzonder de applicaties, betekent die de methode van Brichter hebben overgenomen. Moeten zij straks allemaal updates uit gaan brengen om de functionaliteit weg te halen? Brichter heeft door het patent de exclusieve rechten voor zijn idee. We hebben Brichter gevraagd of hij andere ontwikkelaars het gebruik ervan zal verbieden. Hij geeft aan dat hij dat ‘zeker niet’ van plan is. Goed nieuws dus voor alle ontwikkelaars.
Wel zou hij de methode die in het patent beschreven wordt via een licentie kunnen delen met andere ontwikkelaars. Op de vraag of hij dat gaat doen heeft hij echter geen antwoord gegeven. Het is waarschijnlijk dat ontwikkelaars hem daar dan wel geld voor moeten betalen. Lezer Geno wees ons erop dat deze ontwikkelaars overigens geen gebruikmaken van Brichter’s originele broncode (Tweetie/Twitter is immers niet open source), maar van een nagebouwde versie die onder een opensource-licentie is uitgebracht.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 39 reacties