Uitzending Gemist 2.0: iPad-ondersteuning, favorieten, AirPlay en meer (preview)
De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) komt binnenkort met een update voor Uitzending Gemist. Belangrijkste vernieuwing daarin is dat Uitzending Gemist voortaan een universele app is, die geschikt is voor de iPhone, iPod touch én iPad. Voor iPad-gebruikers was het al mogelijk om via de beta-site van Uitzending Gemist programma’s terug te kijken. Naast het terugkijken van programma’s biedt de nieuwe applicatie ook nog een aantal functies die de website niet heeft. Welke dat zijn lees je in deze preview.
Geoptimaliseerd voor de iPad
Uitzending Gemist is voortaan niet alleen geschikt voor de iPad, maar heeft ook een geoptimaliseerde interface om optimaal gebruik te kunnen maken van het 9,7-inch grote scherm van het apparaat. Wanneer je de applicatie de eerste keer opent, krijg je met een serie foto’s een overzicht (Uitgelicht) van bijzondere recent uitgezonden programma’s met daarbij een korte omschrijving. Dit overzicht wordt meestal dagelijks vernieuwd.
Dit overzicht wisselt automatisch. Door een veegbeweging naar links of naar rechts of met de pijltjestoetsen kun je er zelf doorheen bladeren. Wanneer je de iPad in staande oriëntatie gebruikt, is het bladeren beperkt tot vijf programma’s; de rest wordt weergegeven in een apart blok. Met de knop ‘A-Z’ kun je bladeren door alle beschikbare programma’s of zoeken met behulp van het zoekveld aan de rechterkant, zoals dat ook op de iPhone en iPod touch mogelijk is.
Op het tabblad ‘Nieuw’ vind je zoals de naam al doet vermoeden een overzicht van programma’s die recent zijn toegevoegd. Met de knoppen bovenaan is het mogelijk om te wisselen tussen programma’s die vandaag of gisteren zijn uitgezonden. Door te tappen op het desbetreffende tabblad-icoon kan het overzicht worden ververst. Dan is er nog het tabblad ‘Populair’ waar je alle populaire programma’s terugvindt.
Op de detailpagina van elk programma vind je naast de gebruikelijke informatie zoals titel, datum van uitzending en de duur van het programma ook terug welke afleveringen eerder zijn uitgezonden. Die vind je aan de rechterzijde onder elkaar of eronder als je de iPad in staande oriëntatie gebruikt. Hier kun je doorheen scrollen. Met het spraakballonnetje kun je het programma dat je op dat moment bekijkt via Twitter, Facebook, Hyves of e-mail met anderen delen. Daarvoor dien je wel eerst je Twitter-, Facebook-, of Hyves-account aan de applicatie te koppelen. Met het tandwielknopje op het hoofdscherm kun je onder instellingen alle sociale netwerken desgewenst weer uitloggen.
Favorieten
Een andere nieuwe functie in Uitzending Gemist 2.0 is de mogelijkheid om favorieten toe te voegen. Hiermee kan je nog sneller je favoriete programma’s terugkijken. Maar deze functie is niet beperkt tot het bookmarken van programma’s. Ook kun je een specifieke omroep of een specifiek genre aan je favorieten toevoegen, zodat je snel een overzicht krijgt van programma’s van die specifieke omroep (bijvoorbeeld NOS) of dat specifieke genre (bijvoorbeeld Nieuws/actualiteiten). Daarnaast is het mogelijk om vanuit het zoekveld met het plusje onderwerpen/thema’s (bijvoorbeeld wielrennen) aan je favorieten toe te voegen. Programma’s toevoegen is zo eenvoudig als het tappen op het sterretje naast de titel van het programma; omroepen en genres kunnen worden toegevoegd door te tappen op de omroep of het genre bij een specifiek programma. Na bevestiging verschijnen deze in je favorieten.
Op het nieuwe tabblad ‘Favorieten’ vind je de programma’s en zoektermen terug die je als favoriet hebt gemarkeerd hebt. Aan de linkerkant kun je onderscheid maken tussen alle favorieten, zoektermen en programma’s. Daarbij wordt achter elke optie vermeld hoeveel afleveringen beschikbaar zijn. Rechts vind je de programma’s zelf die corresponderen met jouw favorieten, op volgorde van uitzenddatum en tijd. Met de knop wijzig kun je toegevoegde favorieten beheren: het rode knopje voor een zoekterm of programma verwijdert de desbetreffende zoekterm of programma. Vooralsnog is de functie favorieten alleen beschikbaar op de iPad. De NPO heeft ons laten weten dat gebruikers van de iPhone en iPod touch op een volgende update moeten wachten.
AirPlay, adaptive streaming en afspeelpositie onthouden
Een derde nieuwe functie is ondersteuning voor AirPlay. AirPlay is Apple’s methode om audio, video en foto’s vanaf een iOS-apparaat naar bijvoorbeeld een Apple TV (2e generatie) te kunnen streamen, zodat je die vervolgens op je grote televisiescherm kunt afspelen. Bij alle video’s die je binnen de Uitzending Gemist-applicatie afspeelt vind je voortaan een extra knopje in de vorm van een tv-scherm met een driehoekje erin (het icoon van AirPlay). Door hierop te tikken, kun je kiezen om de video die je op dat moment bekijkt via AirPlay te streamen. Als je geen Apple TV hebt, kun je dit ook doen met het programma AirServer die van je Mac een AirPlay-ontvanger maakt. AirPlay is beschikbaar voor de iPhone 3GS, 4, iPad en 3e en 4e generatie iPod touch en vereist minimaal iOS 4.3.
Daarnaast maakt de applicatie voortaan gebruik van een techniek die “adaptive streaming” heet. Dit betekent dat de applicatie kan controleren hoeveel beschikbare bandbreedte je hebt en automatisch de beeldkwaliteit kan aanpassen. Standaard worden video’s aangeboden in 1 Mbit, maar door adaptive streaming kan de kwaliteit worden teruggeschroefd naar maximaal 32 Kbit. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je via het 3G-netwerk van je provider een programma terug wilt kijken.
De applicatie kan nu ook de afspeelpositie onthouden. Als je de applicatie tijdens het afspelen verlaat of per ongeluk een ander tabblad kiest en vervolgens weer teruggaat naar het programma, dan gaat deze netjes verder waar je was gebleven. Dit geldt ook als de applicatie mocht crashen. De volgende keer dat je de app start wordt je begroet met een keuzemenu of je verder wil gaan waar je was gebleven. De laatste functie was overigens al aanwezig in de vorige versie van Uitzending Gemist voor de iPhone en iPod touch, maar voor iPad-gebruikers is dit wel een nieuwe en bovendien handige functie.
Retinagraphics, archief en bugfixes
Hoewel Uitzending Gemist 2.0 voornamelijk interessant is voor iPad-gebruikers, biedt de update toch ook nog iets nieuws voor iPhone en iPod touch-gebruikers. Tenminste, als je een iPhone 4 of iPod touch van de 4e generatie hebt. De graphics van de applicatie zijn namelijk geoptimaliseerd voor de hogere resolutie van beide apparaten. Ook is het videoarchief voor alle gebruikers vergroot. Je kunt nu tot 10 dagen na uitzending een programma terugkijken via de app, voorheen was dit 8 dagen. Tot slot is er nog een probleem verholpen dat er voor zorgde dat de app regelmatige crashte.
Conclusie
Al met al is Uitzending Gemist 2.0 een welkome update. Hoewel de beta-site van Uitzending Gemist al erg goed werkt op de iPad, biedt de applicatie toch wel een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van een website. Zoals de mogelijkheid om favorieten toe te voegen en beheren en het onthouden van de afspeelpositie van een video. Voor mensen die graag onderweg op hun iPad programma’s terugkijken is de adaptive streaming-technologie een uitkomst. De toevoeging van AirPlay is ook een leuke bijkomstigheid, maar op een groot tv-scherm zien de video’s er met een beeldkwaliteit van 1 Mbit natuurlijk niet optimaal uit. Al betekent dat niet dat video’s er slecht uit zien. Wat mij betreft heeft de NPO weer een degelijke applicatie afgeleverd waar veel iPad-gebruikers een hoop plezier aan zullen beleven. De applicatie is vorige week bij Apple ingediend en zal naar verwachting spoedig in de App Store verschijnen.
Info: Uitzending Gemist
- Ontwikkelaar: Noodlewerk (in opdracht van NPO)
- Applicatie: Uitzending Gemist
- Te koop via: App Store (nog niet verkrijgbaar)
- Prijs: gratis
- Geteste versie: 2.0
- Bestandsgrootte: 4.6 MB
- Cijfer: 8
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
AirPlay
AirPlay is Apple's draadloze technologie om audio en video te streamen. De huidige versie is AirPlay 2, met ondersteuning voor multi-room audio om muziek af te spelen op meerdere speakers tegelijkertijd. Er zijn steeds meer AirPlay 2 speakers en receivers en er zijn zelfs televisies met AirPlay 2. Een ander voordeel is dat je AirPlay 2-speakers kan automatiseren in HomeKit. We hebben diverse tips om je op weg te helpen!
- Alles over AirPlay en AirPlay 2 [uitleg]
- AirPlay 2 televisies
- AirPlay 2 speakers en receivers
- Sonos-speakers met AirPlay 2 en Siri gebruiken
- Muziek afspelen op meerdere AirPlay-speakers
- AirPlay 2-speaker toevoegen aan HomeKit
- Automatisch muziek afspelen met AirPlay 2 speakers
- Siri en AirPlay 2: zo werkt het
- AirPlay op de Apple Watch
- Toegang geven tot AirPlay op HomePod
- AirPlay Mirroring van Mac naar Apple TV of tv
- Met AirPlay video's streamen vanaf je iPhone of iPad
- Apple TV of tv met AirPlay 2
Reacties: 19 reacties