URL-verkorter Bitly brengt iPhone-app uit en kiest nieuwe aanpak

De url-shortening service Bit.ly heeft een iPhone-app gekregen en heeft haar functionaliteit volledig vernieuwd. Het is niet louter meer een webadres verkorter, maar een leesdienst met een statistiek-functie.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Bitly iPhone iPod touchBitly, misschien wel beter bekend van het webadres Bit.ly, heeft een iPhone-app uitgebracht die hand in hand gaat met een nieuwe aanpak van de dienst. Met de vernieuwing is de focus van Bitly verlegd. Het hoofddoel wás links delen met een handig verkort webadres waarna je kan zien hoeveel mensen je link hebben aangeklikt. Met de vernieuwde dienst kan dat nog wel, maar de functies gaan verscholen achter een paar extra klikken. Het nieuwe doel lijkt vooral om de artikelen voor jezelf in een leeslijst op te slaan. Vervolgens kan je die opgeslagen ‘bitmarks’ met een extra stap wel weer delen.


Op het Amerikaanse startup-blog Techcrunch gaat het los in de reacties. De gebruikers van de dienst, die door Bitly zelf overigens worden weggezet als de ‘hoorbare minderheid’, klagen steen en been over het uit het oog verliezen van de hoofdfunctie van de dienst. Ze hebben wel een punt: als je naar Bit.ly ging, voerde je simpel een webadres in, waarna je de verkorte link meteen kon kopiëren. Onder die balk zag je een overzicht van je vorige verkorte links en hoe vaak die aangeklikt werden.

Nu werken de website en de nieuwe iPhone-app als volgt: je logt in met je Facebook- of Twitter-account en komt terecht op een pagina met je eerder gemaakte links. Met het plusje voer je een nieuwe, te verkorten link in (de app pakt ook een in Safari gekopieerd webadres meteen op) en dan maak je een bitmark aan. Je bepaalt of die publiekelijk zichtbaar is of privé en kan een opmerking toevoegen. Dan is ‘ie opgeslagen en krijg je een overzichtspagina van de bitmark, waarna je op Share drukt. Dan kan je – anders dan je eerdere notitie – nog een bericht van 119 resterende tekens bij je link tweeten. Pas daarna is je link gedeeld en zie je hoe vaak een link is aangeklikt.

De bitmark is de eerste stap, het delen de tweede. Bitly is dus meer een eigen, sociaal archief geworden en voegt daar op de website aan toe dat je kan zien welke bitmarks je vrienden hebben opgeslagen. Die functionaliteit zit nog niet in de app. Wel begeeft Bitly zich ook op het vlak van de leesdiensten Instapaper, Readability en Pocket. Met een knop zie je een gedeeld artikel in een door Bitly zelf aangemaakte leesweergave op een grijze achtergrond met een duidelijk, klassiek lettertype. Handig is dat je links in de app ook offline kan teruglezen. Je kan artikelen in bundels zetten om ze te bewaren, maar je kan niet verder dan 30 dagen terugkijken. Dat maakt het een minder handig archief dan de genoemde leesdiensten, van waaruit artikelen trouwens ook gedeeld kunnen worden met een handige, korte URL. Je ziet dan alleen de statistieken niet.

Gebruikers van Bitly slaan zo’n 100 miljoen links per dag op, stelt de dienst – en in totaal zijn er meer dan 25 miljard verkorte webadressen aangemaakt. Het bedrijf zou zo’n 300 miljoen clicks op links genereren per dag, wat goed zou zijn voor één procent van alle clicks op het gehele internet. Ons eigen verkorte domein icultu.re (bijvoorbeeld voor de tweets vanuit @iCulture) maakt ook gebruik van Bitly voor de functionaliteit.

Downloaden: Bitly (gratis)

Reacties: 4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.