“Dure schoolboeken remmen iPad-onderwijs” was een paar dagen geleden in het AD te lezen. Ruim eenderde van het overheidsgeld voor schoolboeken gaat naar de tussenhandelaren Van Dijk en Iddink. Daardoor is er nauwelijks geld over voor digitaal lesmateriaal en iPads. De prijs van boeken is de laatste tijd gestegen en de tussenhandelaren strijken daarvan zo’n 40 procent op. Toch zullen digitale studieboeken steeds gangbaarder worden, zoals via de pas aangekondigde Nederlandse Bookshelf-oplossing. Om de boot niet te missen heeft schoolboekendistributeur Van Dijk aangekondigd dat ze ook een eigen digitaal platform gaan lanceren.
Het wordt een antwoord op de Nederlandse Bookshelf-plannen van vier Nederlandse hogescholen. Zij nemen komend studiejaar deel aan Bookshelf, dat in opdracht van twaalf educatieve uitgeverijen wordt opgetuigd. Komend studiejaar zullen diverse studieboeken via Bookshelf beschikbaar zijn. Er is een mogelijkheid tot interactie tussen studenten en docenten. Multimediale en interactieve inhoud zoals video’s en online toetsen zijn ook mogelijk. Op dat punt verschilt de oplossing niet veel van Apple’s studieboeken die via de iBookstore worden aangeboden en waarbij je via iTunes U kunt samenwerken. Maar Bookshelf heeft wel beperkingen: in de specificaties worden Windows, Mac en Android genoemd
Van Dijk Educatie nam samen met zeventien andere partijen deel aan de selectieprocedure van de educatieve uitgevers. De keuze viel daarbij op CB/Bookshelf. Aankopen zullen voorlopig alleen worden gedaan bij de webshops van de twaalf GEU-uitgeverijen en bij de ICT-webshop SURFspot. Studieboekendistributeur Van Dijk laat zich niet zomaar passeren en werkt aan een eigen platform, waarvan nog niet bekend is gemaakt wanneer het klaar is en hoe het zal werken.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 6 reacties