Van Gogh’s Dream: iPad-naslagwerk over de beroemde schilder
Klaarblijkelijk gaan Vincent van Gogh en de iPad hand in hand. Een maand geleden dreef er met Explore Vincent een interactieve applicatie over de schilder naar boven en vlak daarna zag ook Van Gogh’s Dream het levenslicht. De applicatie vertelt in het Engels over het werk, de schildertechniek, de laatste brief en de huidige interpretatie van de schilder. De applicatie is verrijkt met video’s en ziet er prachtig uit. Het oeuvre van Van Gogh vormt het letterlijke middelpunt van Van Gogh’s Dream.
Het iPad-boekwerk telt precies vijf hoofdstukken voor en vijf hoofdstukken na het werk van de schilder. Als je naar rechts of links swipet, schakel je tussen die hoofdstukken. Navigeer naar onderen en je komt op de volgende pagina binnen een hoofdstuk. Het oeuvre is veruit het grootste hoofdstuk en bevat maar liefst 89 pagina’s met werk van de schilder. Het hoofdstuk ‘Van Gogh for the masses’ volgt met 18 pagina’s en ‘The Man’ telt er 16. Het is niet nieuw dat een app kiest voor horizontale swipes tussen artikelen en horizontale voor de volgende pagina binnen hetzelfde artikel, maar wél nieuw dat de structuur al zo duidelijk wordt uitgelegd in de inhoudsopgave. Daar zie je onder elk hoofdstuk namelijk al hoeveel pagina’s het telt. Daarmee scoort de app een absoluut pluspunt. Ondanks de grote hoeveelheid informatie, blijft het zo behapbaar.
Daarvoor zorgen ook twee knoppen in de menubalk die verschijnt als je op het beeldscherm tikt. Linksboven, naast de knoppen om terug te keren naar de vorige pagina en de cover, kun je met de lijstknop direct naar verschillende hoofdstukken toe. De lijstknop rechts geeft een kolomweergave die net zo vernuftig is als de inhoudsopgave. Met je vingers scroll je er door de hoofdstukken, waarvan je al een voorproefje krijgt hoe lang ze zijn. Boven in beeld staat de titel van het hoofdstuk. De hoofdstukken in het overzicht laten nog precies zien waar je gebleven bent. Het enige wat mist in Van Gogh’s Dream, is een mogelijkheid om een bladwijzer te leggen.
Verbazingwekkend genoeg werken alle principes en bladzijden net zo goed in de staande als liggende houding van de iPad. Als er afbeeldingen vergroot kunnen worden, tref je er een rood pijltje bij. Op video’s staan duidelijke Play-knoppen en rechts van pagina’s met voorbeelden van Van Gogh’s werk, tref je links naar andere werken, uitvoeringen of teksten. Temeer is de terug-naar-vorige-pagina knop linksboven een uitkomst. De teksten zijn geknipt in korte alinea’s van 5 tot 10 regels, geschreven in een traditioneel boek-achtig lettertype en opgeluisterd door quotes en afbeeldingen.
Van Gogh’s Dream is bezaaid met perspectieven en afbeeldingen, maar verdrinkt door de heldere interface en rustige uitstraling nooit in de gigantische hoeveelheid informatie over de schilder. Van Gogh’s Dream is volgens ons vanaf nu de maatstaf voor thematische boeken en naslagwerken op de iPad. Het is tevens een uitstekend cadeau voor liefhebbers van kunst en geschiedenis.
Downloaden: Van Gogh’s Dream (€7,99)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 0 reacties