Verbluffende iPad-app Qwiki brengt encyclopedie tot leven

Qwiki is een verbluffende applicatie voor de iPad die de artikelen van de Wikipedia-encyclopedie voorleest een voorziet van bijbehorend beeld. De gratis app sprokkelt zelf alle informatie bij elkaar.

Qwiki voor de iPad hoofdschermQwiki is een website die een selectie maakt uit de Engelstalige artikelen van Wikipedia. Qwiki koppelt die dan aan rechtenvrij beeldmateriaal, voegt er associaties en tijdtabellen aan toe en maakt er een lopende video van die aan je wordt voorgelezen door een geprogrammeerde vrouwenstem. Het is een veelbelovende techniek waardoor gegevens opslaan uit een encyclopedie ineens veel makkelijker wordt, maar met de nieuwe iPad-app wordt het nog indrukwekkender. Nu heb je de informatiebron altijd bij de hand.


Momenteel herbergt Qwiki meer dan drie miljoen onderwerpen. Voer een reële zoekopdracht in en Qwiki maakt er een video van op een intelligente manier. De dienst zet geselecteerde informatie van Engelstalige Wikipedia-pagina’s bij elkaar en draagt die voor. Als het over een persoon gaat, krijg je tijdens de voordracht de geboortedatum en plaats in beeld. Als het over een monument gaat, volgt er een kleine geschiedenisles met veel foto’s. Je kan een presentatie ten alle tijde op pauze zetten om de aangedragen foto’s, statistieken en eventueel video’s nader te bekijken. Dat doe je door erop te drukken. Qwiki laat daarbij altijd zien waar de informatie vandaan komt. Als je klaar bent met het bekijken ervan, kun je meteen verder in de presentatie.

Behalve de zoekopdrachten zijn er nog twee manieren om in aanraking te komen met de onderwerpen in de app. De applicatie draagt onder Home, Daily (wat gebeurde er op deze datum in andere jaren?) Popular, Actors, Cities, Natural Wonders en Monuments zelf verse onderwerpen aan. De tweede manier laat je zoeken naar Qwiki’s (spreek uit: kwikkies) in de buurt. Je kan vrij navigeren in de kaart die je dan voor ogen krijgt.

Ondanks dat de database van Qwiki informatie sprokkelt en bijeen brengt aan de hand van veel en ongetwijfeld doordachte parameters, loopt een tekst niet altijd even aardig. Zo gaat ‘Assen’ opeens over het TT-Circuit nadat het jaar van de stadsrechten is genoemd en stopt de uitleg over de ‘Martinitoren’ na de brand van de eerste toren, waarna er nog een volgde. Nederlandse namen zoals ‘Van Dijk’ worden ook niet goed uitgesproken. Op de website prijkt er daarom nog ‘alpha’ naast de titel, maar die is op de iPad weggehaald. Dat maakt ook niet zoveel uit. Na een presentatie kun je meteen doorklikken naar meer informatie over het onderwerp, op onder andere Wikipedia, Fotopedia en YouTube. Bovendien zorgt juist de bondigheid van de voorgedragen artikelen dat de informatie blijft hangen.

Click here to display content from Vimeo.
Learn more in Vimeo’s privacy policy.

Onder de presentatie van beeldmateriaal zijn de laatste twee regels voorgelezen tekst te lezen, als ware het een ondertiteling. Door die combinatie van tekst en geluid zijn de onderwerpen zelfs gemakkelijk door personen te volgen die de Engelse taal niet geweldig beheersen. De kersverse Qwiki-app is gratis en zou eigenlijk op elke iPad moeten staan.

Downloaden: Qwiki (gratis)

Reacties: 10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.