Videoland Unlimited volkser én erotischer dan Netflix

RTL gaat binnenkort Videoland Unlimited beschikbaar stellen op desktop, iPad, iPhone en allerlei andere mobiele apparaten.

video-unlimited-ipadRTL Nederland is druk bezig met de ontwikkeling van Videoland Unlimited-apps voor desktop, laptop, tablet en smartphone. Woensdagavond kreeg iCulture alvast de mogelijkheid om de dienst te bekijken en te gebruiken. Maar liefst 150.000 voorinschrijvingen bewijzen dat het grote publiek wel interesse heeft in nog een nieuwe dienst voor onbeperkt films en tv-series kijken. Netflix is de hippe nieuwkomer uit de VS, waar de early adopters zich meteen op hebben geabonneerd, terwijl Videoland Unlimited de nadruk gaat leggen op het brede aanbod voor iedereen. “Vroeger ging je ook niet naar de videotheek vanwege de goede aanbevelingen, maar naar de videotheek met het grootste aanbod”, aldus Co Mast, eigenaar van Videoland en tegenwoordig CEO van RTL’s The Entertainment Group.


Meer dan 100 mensen hebben de afgelopen zes maanden gewerkt aan Videoland Unlimited, dat straks op allerlei apparaten beschikbaar moet zijn: van smart-tv’s (deals met Samsung, LG en Philips zijn al gemaakt) tot de Apple TV en Chromecast. De iPad-versie van de app is zodanig afgerond dat er getest kan worden, Android volgt later. De verwachting is dat Videoland Unlimited later dit jaar van start gaat, al werd nog geen exacte datum gegeven. Wel kunnen klanten van KPN en XS4ALL al een deel van het aanbod zien en zijn er deals met Telfort en Caiway. Met UPC en Ziggo wordt nog gepraat. Het afsluiten van een Videoland Unlimited-abonnement doe je straks niet via je kabelaanbieder, maar rechtstreeks via RTL. Oh, en erotiek natuurlijk. Videoland-baas Co Mast vertelde, dat het met RTL wel wat discussie opleverde. Maar hij vindt dat Videoland dat gewoon moet blijven doen. “Het zou vreemd zijn als we dat soort films niet aanbieden. We doen dat immers al ruim 25 jaar.”

videoland-aanbevolen

Binge watching voor 10 euro per maand

Videoland Unlimited zal in Nederland al snel worden vergeleken met Netflix, “maar eigenlijk is het eerlijker om een parallel met Amazon Prime te trekken”, aldus Arno Otto, Managing Director Digital bij RTL. “Alleen dat kennen we in Nederland niet.” Bij Videoland Unlimited kun je straks een abonnement voor onbeperkt tv-kijken afsluiten voor €10 per maand (maandelijks opzegbaar en een probeerperiode van 1 maand). Dat is één euro duurder dan de nieuwe prijs van Netflix. Je kunt binnen je account meerdere profielen aanmaken (bijvoorbeeld voor ma, pa en kinderen) en hebt daarbij 4 gelijktijdige streams tot je beschikking. Het hele gezin kan dus op 4 verschillende apparaten naar verschillende content kijken, eventueel op verschillende locaties. Een studerend kind kan op die manier ook het Videoland Unlimited-account van de ouders gebruiken, terwijl hij/zij op kamers woont. Daarmee is de nieuwe dienst wat flexibeler dan Netflix, waar je maar twee gelijktijdige streams hebt en voor vier gelijktijdige streams extra moet betalen. Er is nog een andere manier waarop Videoland Unlimited zich wil onderscheiden van de concurrentie: met erotisch aanbod. Dat is in de videotheken van Videoland een vast onderdeel van het aanbod en zal het dus ook in de digitale versie zijn. Erotische content staat standaard uitgeschakeld en zal ook niet in de aanbevelingen op het scherm worden getoond. Dat voorkomt gênante situaties ls je vrienden op bezoek hebt en even door het aanbod wilt bladeren.

videoland-screenshot

Voor RTL betekent de introductie van Videoland Unlimited een verschuiving van Business to Business (B2B) naar Business to Consumer (B2C), vertelde Otto. Voorheen maakte RTL gratis content voor consumenten, in ruil voor reclame. De consument komt vanzelf wel als het aanbod leuk genoeg is. Met Videoland zullen ze de consument rechtstreeks moeten benaderen en overhalen om voor content te betalen. Daarbij zijn er twee speerpunten: NLZiet voor de actuele content (nog in ontwikkeling) en Videoland Unlimited voor het oudere materiaal. Dat is ook meteen de uitdaging van Videoland: zorgen dat de termijn waarop films en series voor TVOD (transactial video on demand) beschikbaar komen, korter wordt. Nu geldt er bij films nog vaak een periode van 6 maanden waarin films alleen per stuk mogen worden verhuurd. Maar die termijnen worden korter. Mast verwacht dat je “net als vroeger” het onderscheid houdt tussen dag- en weekfilms: de nieuwste films kun je tegen betaling per stuk kijken, de films die alweer een tijdje uit de bioscoop zijn kun je onbeperkt kijken via Videoland Unlimited.

noobz-videoland

Aanbod: zo groot mogelijk

Aanbod zal belangrijk zijn, in de vraag of mensen bereid zijn om een extra abonnement van 10 euro per maand af te sluiten. Videoland denkt in een goede positie te zitten omdat ze al marktleider zijn in het verhuren van films per stuk, onder andere dankzij deals met KPN en Tele2. Videoland claimt als enige partij materiaal van Sony te kunnen aanbieden in de VS, heeft goede contacten met bedrijven die series inkomen bij de ‘Big 6’ en sluit ook zelf grote deals in de VS. Daarnaast gaat Videoland voor het eerst zelf een Nederlandse dramaserie laten produceren, die later misschien ‘lineair’ (dus niet on demand) ook bij RTL te zien zal zijn. Otto verwacht dat er ook tv-series zullen zijn die gewoon op televisie te kijken zijn, maar die je via Videoland Unlimited eerder en in één keer kunt kijken. ‘Binge watching’ is een term die woensdag regelmatig viel. Mensen kijken video op meer apparaten, willen dat overal kunnen doen en kijken het liefst een complete serie in één keer uit, zoals bij House of Cards.

erotiek-videoland

RTL belooft het aanbod dagelijks uit te breiden met nieuwe content. Maandelijks zullen er zo’n 100 nieuwe items bij komen, dus films of episodes van tv-series. Ook zou RTL graag content van andere Nederlandse tv-zenders kunnen aanbieden, bijvoorbeeld SBS-producties.

Punten sparen en aanbevelingen

Videoland heeft nog een aantal jokers achter de hand om te zorgen dat gebruikers een Unlimited-abonnement afsluiten. Een ervan is de mogelijkheid om punten (Moviepoints) te sparen, die bewaard blijven als je je abonnement opzegt. Trouwe klanten worden beloond met extra punten, zodat je met korting naar de nieuwste films kunt kijken. Je kunt ook punten verdienen door reviews van films achter te laten. Videoland probeert er nog meer slimmigheden in te stoppen. Films over iPhones zijn er niet veel, maar zoals je aan onderstaande afbeelding ziet werkt de zoekfunctie ook fonetisch en interpreteert klanken die erop lijken. Met typfouten gaat de zoekfunctie net zo flexibel om.

zoeken-fonetisch-videoland

Nog een andere functie die niet elke aanbieder heeft is de aanbevelingen-engine, die op basis van kijkgedrag en ratings aanbeveelt welke films en series jij wilt zien. RTL spreekt van een “on-Nederlandse techniek”, maar dat zal zich in de loop van de tijd moeten bewijzen. De aanbevelingen zijn individueel, op basis van je profiel. Kinderen worden dus niet geconfronteerd met de geweldfilms die pa en ma kijken. Voor kinderen is het trouwens mogelijk om in een afgeschermde omgeving te kijken met maar twee knoppen.

Is het wat?

Ik ben niet opgegroeid met videotheken en met het huren van films, dus ik krijg geen nostalgische gevoelens dat deze aanbieder nu digitaal gaat. Wat me opviel is dat serieuze filmliefhebbers wat minder aan hun trekken komen met het aanbod dat er nu is. De smaak is vooral gericht op de doorsnee man (knokfilms), doorsnee vrouw (romantische komedies en series) en Nederlandse dramaseries voor het hele gezin. The Hangover 3 vinden kijkers van Videoland “hilarisch!”, terwijl Rotten Tomatoes (19%) en IMDb (5,9) er toch wat minder enthousiast over zijn. Je moet bij het kiezen dus rekening ermee houden dat Videoland geen plek is waar filmsnobs de punten uitdelen. Gezellig familievermaak met veel lachen, schieten en romantisch geflirt staat voorop.

voetbalsex-videoland

Leg je de lijst met beste films uit 2013 op Rotten Tomatoes naast het aanbod van Videoland Unlimited, dan zul je zien dat het merendeel van de grote toppers nog niet beschikbaar is. Na een snelle vergelijking lijkt het er op dat nieuwe films iets vaker op Videoland te vinden zijn dan op Netflix, maar het is nog lang geen thuishaven voor alle grote hits die het afgelopen jaar zijn uitgezonden.

De grootste knallers lijken bovendien wel op Videoland te staan, maar niet onder het Unlimited-aanbod te vallen. Dit betekent dat je alsnog extra moet betalen als je hem wil bekijken. Voor een SD-versie van Gravity betaal je bijvoorbeeld minstens 5 euro. Dit lijkt het geval te zijn voor in elk geval de tien hoogst gewaardeerde films uit 2013 op Rotten Tomatoes. Iets minder dan de helft van deze films stond op Videoland, en geen hiervan viel onder Unlimited.

Het Unlimited-aanbod voelt niet heel erg spectaculair aan, maar dat kan ook liggen aan de presentatie. De videodienst presenteert alle beschikbare films in een groot overzicht met dvd-covers, maar deze is voornamelijk gevuld met harde actiefilms, horrortitels en romantische verhalen. Het voelt allemaal net wat minder spectaculair aan dan de voorpagina van Netflix, waar veel sneller grote titels verschijnen.

Straks op iPad

Tijdens de persmeeting was al een werkende iPad-app te zien en te proberen. Persoonlijk vond ik dat die beter werkte en sneller reageerde dan de desktopversie van Videoland Unlimited. De iPad-app wordt nu getest, daarna volgen allerlei andere platformen: web, smart-tv’s, gameconsoles, settopboxes, tablets en dergelijke. We maakten onderstaande foto, waarmee je een indruk krijgt hoe de iPad-app eruit gaat zien. Bovenaan staan de nieuwe films, daaronder de aanraders en vervolgens verschillende genres. Gele hoekjes met de letter u (op de foto niet zichtbaar) geven aan dat je het als onderdeel van het Videoland Unlimited-abonnement kunt kijken. Alle andere films zijn per stuk te huur of te koop met een prijspeil dat vergelijkbaar is met iTunes, Pathé en andere concurrenten.

video-unlimited-ipad

Met een bijdrage door Bastiaan Vroegop over het filmaanbod.

Informatie

Laatst bijgewerkt
9 mei 2014 om 11:48
Onderwerp
Categorie
Amusement

Reacties: 18 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.