Voetbal International brengt VI Seizoengids op de iPad uit

Voetbal International heeft een nieuwe app voor de iPad uitgebracht. VI Seizoengids houdt allerlei statistieken van de Eredivisie, diens spelers en diens clubs bij, maar is nog veel te karig uitgevoerd.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

VI Seizoengids voor de iPadEr zijn weinig tijdschriften in Nederland die zo multimediaal inzetten als Voetbal International. Na een nieuws- en livestanden-applicatie voor de iPhone en een nieuws- en magazineapp voor de iPad, is het alweer tijd voor de volgende VI-app voor de tablet van Apple. De VI Seizoengids is het digitale equivalent van het naslagwerk dat het voetbalblad elk jaar in de winkels legt en staat vol met uitslagen, prestaties, de begroting, de transfers en de opstellingen van elke club. Het verschil is dat de iPad-versie van de Seizoengids gratis geüpdatet wordt.


In tegenstelling tot de magazines die je al een tijdje in de Kiosk van de iPad-applicatie kan downloaden, heeft de nieuwe app VI Seizoengids visueel niks meer met een magazine van doen. De gegevens zijn in een totaal andere interface gegoten dan je op papier wellicht gewend bent. Het uiterlijk heeft als bijzondere eigenschap dat de vakken met gegevens en foto’s schuine randen hebben. In de erg blauwe kleurstelling is de app nog wel duidelijk herkenbaar als Voetbal International.

Dashboard

VI Seizoengids dashboardDe app is ingedeeld in drie tabbladen: Dashboard, Statistieken en Informatie. Bij binnenkomst in de applicatie word je verwelkomd door het Dashboard waarin links de uitslagen van de laatste Eredivisie-speelronde staan. Daarnaast prijken, in kenmerkend cursieve vormen, het aantal doelpunten en kaarten dat gevallen is in de laatste speelronde en daaronder staat de laatste transfer vermeld. Je kan je eigen club invoeren, direct voorspellingen zien (daarover zo meer) en naar een speler zoeken. Door op een pijltje op het menu links of bij de transfers rechtsonder te klikken, kom je in een groot overzicht met andere statistieken.

Dat is hetzelfde overzicht als die je naar het tabblad Statistieken -> Eredivisie gaat. Overigens is de Eredivisie de enige competitie waarvan je de gegevens kan bijhouden. In het scherm zie je allereerst uitgebreid de competitiestand met per club het aantal gespeelde wedstrijden, punten, het doelsaldo, wedstrijden gewonnen, gelijkgespeeld en verloren. Daarnaast kun je onder de kop ‘Uitslagen en speelronde’ eenvoudig de standen van de laatste wedstrijden zien. Wat daarbij meteen opvalt, is dat de applicatie geen inhoudelijke details weergeeft. Je kan het wedstrijdverloop van gespeelde wedstrijden niet terugzien.

Voorspellingen van Derksen

VI Seizoengids clubinformatieTerug naar het Statistieken-scherm: onder het kopje ‘Klassementen’ zie je de aanvoerders van de topscoorderslijst, en de houders van de meeste assists, gele kaarten en rode kaarten. Helaas is alleen de beste presteerder per categorie zichtbaar en tref je daaronder geen namen en foto’s van spelers die in de buurt komen. Verder naar rechts: een helder overzicht van de laatste transfers in de competitie. En dan de meest verrassende functie van de applicatie: de voorspellingen van prominenten. Daar is een tussenstand te zien van verschillende sportkenners, waaronder Johan Derksen, wiens verwachte eindlijstje van dit Eredivisieseizoen wordt afgespiegeld tegen de huidige competitiestand. Per persoon wordt bijgehouden hoeveel gelijkenissen ze op dat moment hebben. Als de app eerder uit was gekomen, hadden we natuurlijk graag ons eigen lijstje ernaast ingevuld, maar het mocht niet zo zijn.

Statistieken

Onder het tabblad Statistieken kun je behalve over de Eredivisie ook gegevens opvragen over clubs en spelers. Bij een club tref je een plattegrond van het stadion, de uitslagen in elke speelronde – opnieuw zonder toelichting van scoreverloop, de transfers en het clubklassement met topscoorders, assistenten en kaartenpakkers. Een spelerspagina laat de algemene paspoortinformatie van een speler zien, de statistieken van het huidige seizoen (basisplaatsen, invalbeurten, goals, kaarten) en de loopbaan van een speler. Daar staat wel bij hoe vaak een speler speelde en kaarten pakte, maar niet bij hoe vaak een keeper of verdediger bijvoorbeeld de nul heeft gehouden. Jammer. Net zoals het feit dat je (vooralsnog) nergens in de applicatie lijstjes kan opvragen om de gegevens van verschillende spelers tegenover elkaar te leggen.

Conclusie

VI Seizoengids spelersinformatieEn daarmee zijn alle statistieken die je in de applicatie kan vinden genoemd. Voor een applicatie van 4,99 euro mag je wat ons betreft meer verwachten qua statistieken. Het is onverteerbaar dat je geen wedstrijdverloop in de Seizoengids kan terugzien. Ook missen we, zoals gezegd, andere spelers die meedingen naar de meeste doelpunten, assists en kaarten en worden de vragen die in de App Store worden gesteld gewoon niet beantwoord in de app. ‘Wie is nu écht de meest waardevolle speler van de Eredivisie?’ We weten het nog steeds niet. Bij geen enkele transfer staat bijvoorbeeld het bedrag waarvoor een speler is overgevlogen. Maar een lijst met spelers die de meeste goals en assists hebben gemaakt, ontbreekt bijvoorbeeld ook. Ook in de omschrijving van de App Store: ‘Op zoek naar de perfecte tool voor het spelen van managergames?’ De applicatie biedt net zoveel gegevens als de gratis database van spelers op de website van Voetbal International. Ontwikkelaar The Saints en Voetbal International schrijven in de App Store-omschrijving eveneens volop na te denken over toevoegingen aan de app. Wat ons betreft is dat rijtje lang.

Downloaden: VI Seizoengids (€4,99)

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.