Uitgelicht
Apple Black Friday
Toon of verberg de lijst met posts

Weet Ik Veel-app: speel populaire tv-quiz mee op iPhone of iPad

De Weet Ik Veel-app laat je meespelen met het gelijkname televisieprogramma. In de app beantwoord je vijftig kennisvragen en neem je het op tegen studenten in de studio.

weet-ik-veel-splashVanaf vandaag is de vernieuwde Weet Ik Veel-app in de App Store te vinden. Met de iPhone-app kun je vanaf aanstaande zaterdag live meespelen met de populaire quiz van Linda de Mol. We kregen van RTL alvast een voorproefje en speelden een rondje van 50 vragen mee. Is dat leuk, meespelen op je iPhone terwijl je tegelijk naar een tv-programma kijkt? Of zit iedereen in de huiskamer straks als zombies op het smartphonescherm te kijken?


Op het eerste gezicht denk je: mwah, een tv-quiz is meer iets uit de tijd van Fred Oster en Willem Ruys. Maar Linda de Mol zette haar plannen door en besloot een hedendaagse variant van de tv-quiz te maken, waarbij je ook via het tweede scherm kunt meespelen. Vorig jaar leidde de massale belangstelling tot technische problemen, waardoor de quiz op Twitter de bijnaam #weetikfail kreeg. Dit jaar is er alles aan gedaan om dat te voorkomen, zodat het miljoenenpubliek probleemloos kan meespelen via iPhone, iPad of Android-toestel. Welke maatregelen er zijn genomen, lees je verderop.

Om nog even terug te komen op de cijfers van vorig jaar: van de 2 miljoen kijkers downloadde ongeveer de helft de app. Daarvan speelden zo’n 330.000 mensen actief mee, waarbij ze de smartphone of tablet als tweede scherm gebruikten. Maar omdat de app sterk afhankelijk was van servers bij de ontwikkelaar, liep alles niet altijd even soepel. De vorige versie van de app kreeg een waardering van 1,5 sterren in de App Store, waarbij er flink werd geklaagd over problemen bij het aanmaken van accounts, vastlopers van de app, vragen die onterecht in de app werden foutgerekend en het niet-synchroon lopen met het beeld. Maar laten we die kommer en kwel achter ons laten, want dat zou met de nieuwe versie van de app voorbij moeten zijn.

weet-ik-veel-vraag-2 weet-ik-veel-vraag-1

Quiz-programma anno 2014

Weet Ik Veel is een wekelijkse televisiequiz op de zaterdagavond. De quiz bestaat uit vijf rondes van tien meerkeuzevragen, waarmee je als kijker ook prijzen kunt winnen. In de studio strijden drie Bekende Nederlanders en 300 studenten tegen elkaar. Als Nederlander met een middelmatige opleiding denk je dan misschien: “Help, die studenten zijn veel slimmer dan ik!” Maar dat valt wel mee, want er zitten ook vragen tussen waar de meeste studenten moeite mee zullen hebben. Een voorbeeldje: het tv-programma toont beelden van een blonde hardloopster, waarbij je als dertigplusser meteen denkt: “Ah, makkelijk: Ellen van Langen”. Als student weet je dat niet zomaar.

Quiz meespelen: tijd is cruciaal

Bij een quiz als Weet Ik Veel heb je als kijker bij sommige vragen maar 4 seconden om te antwoorden. Dat stelde Talpa/RTL voor een probleem: als de kabelaanbieder het signaal met een vertraging van 8 seconden doorgeeft, ben je als kijker altijd te laat. Vorig jaar kwam het ook wel eens voor dat kijkers het juiste antwoord al te vroeg op het scherm zagen. Om dit te voorkomen zijn twee maatregelen genomen:

  • De afhankelijkheid van de server is verminderd. De app hoeft niet meer bij elke vraag verbinding te maken met een server. Vragen worden voorafgaand aan elke ronde al in de app geleden en de antwoorden worden pas op een later moment naar de server gestuurd.
  • Audio watermarking. Dit houdt in, dat in het televisiegeluid piepjes zijn verwerkt, die met het menselijke oor niet hoorbaar zijn. De app hoort de piepjes wel en weet precies welk fragment er op de tv wordt vertoond. Op deze manier zullen de tv-beelden en quizvragen op de iPhone altijd synchroon lopen. Je kunt zelfs tussentijds pauzeren om naar de wc te gaan.

weet-ik-veel-statsAudio watermarking wordt al gebruikt in de app Beat The Crowd, waar je aanstaande woensdagavond aan kunt deelnemen. Ook daarbij gaat het erom dat je beperkte tijd hebt om een quizvraag te beantwoorden. Je kunt met deze app dus alvast gaan ‘droogzwemmen’, als je je quizspieren alvast wilt trainen. In de huidige versie van de Weet Ik Veel-app zitten trouwens ook al een aantal oefenvragen, zodat je wat bekend raakt met de speelwijze.

In de vernieuwde app zijn nog wat meer functies toegevoegd, namelijk statistieken en een persoonlijk cijferovericht. Je kunt zien hoe je zelf hebt gescoord (in mijn geval een 6,8) en of dat boven of onder het gemiddelde ligt van jouw leeftijd- en seksegenoten. Bij het opstarten van de app vul je je voornaam, leeftijdscategorie, geslacht en provincie in zodat je je prestaties kunt vergelijken. Dit zijn geen privacygevoelige gegevens, want je kunt invullen wat je wilt en RTL hoeft alleen maar je voornaam te weten (geen e-mailadres of andere contactinformatie). Pas als je kans maakt op prijzen moet je een RTL ID aanmaken en persoonlijke gegevens invullen om de prijs te claimen.

De statistieken (zie afbeelding hierboven) houden in, dat je te zien krijgt welke bevolkingsgroep het best heeft gescoord. In dit geval waren de mannen slimmer dan de vrouwen, was de leeftijdsgroep 20-39 slimmer dan alle andere leeftijdsgroepen en scoorden de inwoners van Gelderland het best van alle provincies. Een uitsplitsing naar iOS en Android is theoretisch mogelijk, maar dat hebben de programmamakers toch maar niet gedaan.

Leuk of niet?

Ik ben geen tv-kijker en al helemaal geen liefhebber van massale quizprogramma’s. Maar vijf ronden van 10 vragen meespelen met deze app was toch leuk om te doen. Het mooie is dat de app als tweede scherm niet teveel afleidt. Alle aanvullende beelden en tv-fragmenten zijn op het tv-scherm te zien, dus je zit in de huiskamer niet voortdurend op het kleine schermpje te kijken. Alleen wanneer je een vraag moet beantwoorden, kijk je op het scherm. Bij de normale multiple choice-vragen heb je 4 seconden om te antwoorden, bij de combineervragen met drie antwoordparen krijg je 20 seconden. Die tijd is te kort om iets snel op Twitter of Wikipedia op te zoeken, waardoor valsspelen lastig wordt.

weet-ik-veel-punten

Hoe de app zich straks gaat houden, is nog even afwachten. We speelden de demo met vijf mensen en dat is niet te vergelijken met de honderdduizenden mensen die aanstaande zaterdagavond allemaal tegelijk aan de quiz meedoen. De techniek lijkt nu in ieder geval een stuk beter voor elkaar, waardoor er eigenlijk niets kan misgaan. Wel zou de app nog op een paar punten verbeterd kunnen worden. Het gebeurde me tot tweemaal toe dat ik na een quizronde van 10 vragen nog even in de statistieken of op mijn profielpagina zat te neuzen, terwijl ondertussen de volgende ronde alweer op het punt stond om te beginnen. Als je op tv ziet dat er weer een nieuwe vraag aankomt en vervolgens snel naar de quizpagina in de app gaat, ben je alweer te laat. Dat riep bij mij enorme frustatie op: “Verdorie, doe dan een notificatie of ga automatisch naar dat vragenscherm terug!” Maar het geeft wel ook aan hoe fanatiek je ook als niet-quizkijker meteen wordt meegezogen in dit tv-programma. Ook thuis op de bank ontstaat rivaliteit, omdat iedereen de slimste hoopt te zijn.

Downloaden: Weet Ik Veel (gratis, universeel, iOS 6.0+)

Informatie

Laatst bijgewerkt
17 februari 2014 om 16:50
Onderwerp
Categorie
Amusement

Reacties: 4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.