Chatapp Wiper laat berichten echt verwijderen
Haal een veger door de chatberichten die je hebt uitgewisseld. De veger verwijdert dan de berichten bij jezelf, bij de ander én op de servers van de dienst. Bovendien kan je er beveiligd gratis mee bellen naar andere gebruikers. Dat is de unieke privacy-twist van de chatapp Wiper. Maar is dat genoeg om mensen af te snoepen van WhatsApp of andere privacy georiënteerde chatapps als Telegram of Threema? Wiper gooit voor de gelegenheid ook YouTube-video’s in de strijd.
Wiper voor de iPhone kwam in juli dit jaar uit, temidden van allerlei nieuwe chatapps die de markt wilden veroveren met bijvoorbeeld zelfvernietigende berichten of andere privacy-maatregelen. In dat geweld viel Wiper niet meteen op, maar de applicatie lijkt nu een kleine opleving te genieten. Dat maakt het tijd voor een Wiper review. Is de wipe-functie een overstap van je huidige chatapp waard?
De applicatie ziet er sober uit met zijn grijze achtergrondje vol schetsen. Een kleurrijke achtergrond kiezen kan niet, en de groenblauwe accenten die de app kiest, ogen kil. De app ontbeert ook een belangrijke functie van andere chatapps. Het is niet mogelijk om groepschats te starten.
Gratis bellen met Wiper
Daar staat tegenover dat je andere gebruikers wel kan bellen. Dat doe je met een knop bovenaan het chatvenster. Je kan ervoor kiezen de chat nog eens door te lezen terwijl je belt, het geluid op de speaker zetten en jezelf muten. Ofwel: belangrijke standaard belopties zijn gewoon aanwezig, al ontbreekt een videobelmogelijkheid. Is Wiper daarmee als belapp veiliger dan Skype of Viber? Dat valt te bezien.
Hoe veilig is Wiper?
Wiper zegt telefoongesprekken en berichten te versleutelen met een end-to-end encryptie, wat betekent dat berichten beveiligd worden gecodeerd op het toestel van de verzender, en pas ontcijferd kunnen worden door de ontvanger. Tijdens de verzending van het bericht en terwijl het op de servers van Wiper staat, moet niemand je verzonden bericht kunnen ontcijferen. Dat klinkt goed, maar we lezen niks over de details van de end-to-end encryptie. De gebruikte beveiligingstechnologie wordt nergens uitgelegd. Zelfs in het privacybeleid van Wiper lezen we er niks over. Hackers weten dan: veiligheid is nog niet gegarandeerd.
We gaan er daarom maar vanuit dat Wiper niet perse helemaal veilig is. Het is onbekend wat er met een verstuurd bericht gebeurt, voordat het door jou of de ontvanger verwijderd is. Wellicht wordt het bericht echt verwijderd van de server, maar is het ondertussen echt nergens anders opgeslagen? Zoals bij zoveel apps, behalve misschien de meest transparante chatapps zoals Surespot, is het alsnog een kwestie van vertrouwen of je Wiper durft te gebruiken.
Lees ook: Zó goed is de privacy van chatapps als WhatsApp, Telegram en meer
Privacy in Wiper zelf
De privacy die de app predikt, is er vooral in de app zelf. Als jij of de ander op de Wipe-knop bovenaan de chat drukt, worden alle berichten, foto’s en video’s gewist bij jou en de ander. Dat is een fijne gedachte. Een andere leuke truc van de app is dat de gebruikersnamen worden geanonimiseerd als een van de twee een printscreen wil maken. Ongeacht wat er in de chat staat en met wie het wordt gedeeld: zo weet niemand zeker dat het bericht van jou komt. Sowieso kies je een nickname in de app, en hoef je niet je eigen naam op te geven. En ook kan je nog een cijfercode of Touch ID-beveiliging op de app zetten.
YouTube-video’s delen
De wipe-functie wist één ding niet. De YouTube-video’s die door jou en de anderen zijn verzonden, blijven staan in het tabblad YouTube. Daar zie je welke video’s je hebt ontvangen en verzonden in een playlist-achtige lijst. Je zoekt er ook zelf op YouTube-video’s, net zoals dat je ze in de chat kan versturen. Je hoeft de app dus niet te verlaten om video’s te zoeken of zelfs te bekijken; dat kan ook op de achtergrond terwijl je de app verder gebruikt. Je kan favoriete video’s een sterretje geven om ze in een apart tabblad in de app terug te zien.
Foto’s die worden uitgewisseld kan je dan weer niét opslaan. Daar zijn ze tegen beveiligd. Je kan ontvangen foto’s dus alleen screenshotten, zonder vermelding van de gebruikersnaam waarvan die afkomstig is.
Conclusie Wiper review
Het mes van Wiper’s privacy snijdt dus aan twee kanten. In de app zelf zijn de opties goed, maar buiten de app om is de betrouwbaarheid niet te controleren. Zo valt een van de beste redenen om op Wiper over te stappen, een beetje weg. Het ontbreken van groepschats en het feit dat iedereen al een andere chatapp heeft, maken dat Wiper voor een lastige missie staat. Je moet heel veel van YouTube-video’s houden hiervoor te kiezen.
Pluspunten
- Chat wissen bij jou en je chatpartner
- Leuke YouTube-integratie
- Nickname weggepoetst bij screenshots
Minpunten
- Privacy buiten de app om niet verzekerd
- Geen groepschats
- Ziet er wat kil uit
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 0 reacties