Vijf dingen die je moet weten over de nieuwe chatapp Wire
Er is een nieuwe speler op het overvolle gebied van chatapps. Wire is de naam en de iPhone-app is beslist een kijkje waard. De applicatie is opgezet door oud-medewerkers van Skype; hij is er meteen ook voor de Mac en Windows en je kan er gratis mee chatten en bellen. Maar Wire heeft vooral een interessante vraag gesteld: ‘Hoe kunnen we de chatapp opnieuw ontwerpen?’ Vijf dingen die je moet weten over Wire.
1. Wire komt uit bekende chat- en belhoek
Wire is een project van oud-Skype medewerker Jonathan Christensen. De applicatie is er behalve voor iOS, ook voor Android, de Mac en Windows. Een webversie is daarnaast nog in de maak. Dat betekent dat je zowel op de desktop als op mobiel kan chatten met elkaar.
Christensen won meerdere oud-medewerkers van de gratis belapp voor zich om mee te werken aan Wire. Priidu Zilmer en Koen Vos werkten aan Skype in de beginperiode van de dienst en het Skype-sausje wordt nog groter. De grote investeerder achter de app is namelijk Janus Friis, een van de oprichters van Skype. Waarom gingen zij aan de slag met een nieuwe app waarmee je eveneens gratis kan chatten en bellen?
2. Wire wil het helemaal anders doen
De gedachte achter Wire is wat de app zo in de spotlight zet. De makers zien het als hun doel om een chat- en belapp te maken die er fraai uitziet. Een app met design. Want waarom zou een app waarin je altijd bent om te chatten en te spreken, niet mooi mogen zijn?
Die insteek heeft ervoor gezorgd dat Wire er echt anders uitziet dan chatapps als WhatsApp, iMessage en Telegram. Hier vind je geen tabbladen voor contacten, chats, instellingen en meer. Het hoofdscherm is de contactenlijst, en daar vanuit bereik je een chat met een tik. Vanuit een chat keer je terug met een veeg naar rechts. De app laat je een steunkleur kiezen en een profielfoto kiezen. Die profielfoto vormt je eigen zwarte achtergrond. Wire laat steeds iemands zwarte profielfoto op de achtergrond in een chat zien. Daardoor voelt de app al heel anders dan andere chatapps.
De designintenties van de makers zijn ook op andere manieren zichtbaar. Als je een foto verstuurt, gebruikt die de hele breedte van het beeld. Hij springt er echt uit. Plak je een link naar een YouTube-video of Soundcloud-nummer in een chat, dan wordt die eveneens met beeld en omschrijving neergezet. De chats staan altijd semi-transparant op de achtergrond, tekst staat nooit in ballonnen. Wire heeft echt een eigen smoel. Die hebben de makers doorgetrokken naar de bediening van de app.
3. De bediening van Wire is wennen
Wire bedient niet als je normale chatapp. De bediening is veel meer verborgen dan bij bijvoorbeeld WhatsApp en Telegram. Het meest in het oog springende element is de cursor. Die beweegt mee met de chats die je leest, maar is ook de opening voor een nieuwe chat. Tik onderin beeld op de cursor en je kan beginnen met typen. Pas als je de cursor naar rechts veegt, krijg je toegang tot andere functies. Met de bubbel neem je een foto en kies je er een uit je fotoalbum, met de ‘straaltjes’ vraag je om iemands aandacht met een ping.
Wat bijzonder is, is dat je soms wel en soms niet een belknop in die balk hebt staan. We merken in onze testsessie dat je de belknop pas krijgt als je een paar berichten met iemand hebt gewisseld, niet eerder.
Als je gebeld wordt in de app, moet je de eerste keer nog even accepteren dat Wire je microfoon mag gebruiken. Dat is even awkward als je telefoon al aan je oor staat en je nog niks kan zeggen. De app legt lekker snel contact, maar het komt wel altijd verrassend. Wire geeft namelijk geen geluid. Niet als ‘de telefoon’ overgaat, en ook niet als iemand opneemt. Verder zijn swipes net niet lekker in de app. We moeten constant twee keer vegen om vanuit een chat terug naar de contactenlijst te gaan. En als je de cursor te fanatiek naar de onderkant van een chat beweegt, krijg je algemene contactinformatie in beeld.
Het grootste probleem is dat elementen misschien wel te verborgen zijn. Op een verstuurd bericht tikken om het tijdstip te zien: is aan te leren. De cursor naar rechts vegen voor foto’s en pings versturen: mogelijk te vergeten als je de app een tijd niet gebruikt. Dat je op de contactenlijst groepschats en personen naar rechts kan vegen om hun berichten te dempen of te archiveren: je moet het maar weten. En wil je een groepschat starten? Dan ga je naar een individuele chat met een persoon, veeg je de conversatie naar boven en druk je daar op de plus. Dat ga je vergeten. Wire is simpelweg niet heel intuïtief.
4. De privacy van Wire is nog schimmig
Krab nog even je oren als je naar Wire wilt overstappen omdat de privacy van je huidige chatapp je niet bevalt. Er is eigenlijk nog niet zoveel bekend over de privacy die Wire biedt. In de vraag- en antwoordsectie op de website, stelt Wire dat chats en gesprekken versleuteld zijn. In het uitgebreide privacybeleid lezen we daar echter niks over terug. Daar lezen we wel: ‘alle berichten die je deelt, worden opgeslagen op de servers van Wire’. Een tijdsaanduiding hoe lang de berichten worden opgeslagen en hoe ze zijn beveiligd, wordt niet vermeld. Kan Wire berichten van gebruikers lezen? Het wordt niet uitgesloten.
Wire zegt in ieder geval dat telefoongesprekken niet worden bewaard. De app logt wel de tijdstippen en contactmomenten van je chats en telefoontjes. We hebben Wire benaderd met de vraag welke beveiligingsmethodes worden gebruikt en hoe berichten op de server worden opgeslagen.
Lees ook: Zo gaan WhatsApp, Snapchat, Telegram en andere chatapps met je privacy om
5. Wire is nog niet af
Wire maakt indruk in zekere zin. De applicatie pakt de chatapp zoals wij die kennen op en draait hem om. Hij is ook beschikbaar voor de desktop, chatten gaat goed en hoewel bellen geen overgangstoon heeft, maken we steeds snel verbinding en is de belkwaliteit uitstekend. Heeft de ander geen FaceTime? En vind je Viber ook zo druk vormgegeven? Dan is Wire een prima alternatief om uit je databundel te bellen.
Maar als totaalplaatje, als standaardapp die je gebruikt voor berichten en belletjes met bekenden, is Wire op dit moment nog niet goed genoeg. Nog niet intuïtief genoeg. Swipes lopen nog niet lekker, de telefoon gaat niet over zodat je geen idee hebt of andere mensen op dit moment bereikbaar zijn en dingetjes als groepschats aanmaken vergen op zijn minst gewenning. Maar ook bij de designintenties van Wire kan je vraagtekens zetten. Want grote foto’s zijn leuk, maar ze maken scrollen intensief. Zonder tekstballonnen verlies je al snel het overzicht waar je bent in de berichtengeschiedenis. En misschien wel de hamvraag: wil je zoveel tijd doorbrengen in een sombere, zwarte app?
Wire is een goed idee. Onderzoeken hoe anders chatapps eruit kunnen zien, kan tot nieuwe gedachten en vernieuwingen leiden. Maar met zijn onhandige bediening, onbekende privacybeleid en sombere uitstraling, lijkt het nog geen vervanger voor de gevestigde orde.
Pluspunten
- Stelt de vraag hoe een chatapp eruit moet zien
- Goede belkwaliteit
Minpunten
- Privacy nog in nevelen gehuld
- Niet heel intuïtief
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 6 reacties