Wunderlist 3.0: compleet vernieuwd uiterlijk en openbare lijsten
Apps voor takenlijstjes zijn er inmiddels in overvloed, maar dat was niet altijd zo. Een van de eerste apps uit die categorie is Wunderlist, dat een maand na de introductie in 2010 al een iPhone-versie uitbracht. Met 8 miljoen gebruikers en meer dan 450 miljoen gemaakte lijstjes is Wunderlist van het Duitse 6Wunderkinder uitgegroeid tot een gevestigde naam op dit vlak. Maar Wunderlist 2.0 voor iOS en Mac verscheen alweer zo’n 1,5 jaar geleden en was hard aan een upgrade toe. Vanaf vandaag is de geheel vernieuwde Wunderlist 3.0 verkrijgbaar voor iPhone, iPad, Mac en een heleboel andere platformen. Met een opgefrist uiterlijk, veel verbeteringen en nieuwe functies zoals publieke lijsten die je met iedereen kan delen.
Een nieuw uiterlijk
Sinds het verschijnen van Wunderlist 2.0 in december 2012 heeft Apple met iOS 7 het uiterlijk van iOS radicaal omgegooid: platte iconen, transparante interfaces en lichte kleuren. Tijd dus ook voor Wunderlist om dat voorbeeld te volgen. De vernieuwde Wunderlist voor iPhone en iPad heeft een geheel nieuw uiterlijk gekregen, dat ook is doorgetrokken naar de nieuwe Mac-applicatie. Het kenmerkt zich door een minimalistische uitstraling met eenvoudige icoontjes en menu’s die van lijntjes en textuur zijn ontdaan. Met de keuze uit zo’n 30 verschillende achtergronden kun je het geheel nog een beetje aan je eigen wensen aanpassen, maar verder staat het uiterlijk vast. Ook het app-icoon is nu een stuk lichter van kleur en oogt plat. Bij vertaalproces naar het Nederlands lijken in onze betaversie wat steken te zijn gevallen. Hier en daar worden nog Engelse teksten getoond, al is dat niet echt storend.
Je lijstjes, instellingen en andere informatie zitten in versie 3.0 niet meer verstopt in een hamburgermenu, maar vormen nu het hoofdscherm van de app. Van daaruit heb je toegang tot je account, activiteiten, opmerkingen en natuurlijk al je takenlijstjes. De iPhone en iPad hebben nu ook een zoekfunctie om al je takenlijstjes te doorzoeken. Dat was voorheen alleen mogelijk in de Mac-app. Ook kan iedereen nu opmerkingen op lijstjes toevoegen, een functie die eerder voorbehouden was aan betalende Pro-leden van Wunderlist. Bestanden toevoegen (maximaal 5 MB) is nu eveneens mogelijk met een gratis-account, evenals het delegeren van een gedeelde takenlijst aan maximaal 10 andere personen.
Openbare lijsten
Wunderlist wil graag de thuisbasis zijn van alle lijstjes die mensen wereldwijd maken. Of dat nou een boodschappenlijstje is, een inpaklijstje voor vakantie of een lijstje met de beste films en tv-series. De toevoeging van een functie voor openbare lijsten lijkt dan ook een logische. Vanuit de apps maak je met één druk op de knop een nieuw lijstje aan dat je vervolgens kunt publiceren. Je gepubliceerde lijstje kan je meteen delen via Facebook, Twitter, iMessage of een e-mailtje. Je kan het zelfs embedden op je website of blog. Andere Wunderlist-gebruikers voegen je lijstje met één druk op de knop toe aan hun eigen account. Het is afwachten hoe de functie gebruikt of misbruikt zal worden. Een openbare lijst kan immers zomaar uit de hand lopen. Een paar Facebook-vrienden vragen wat ze allemaal tijdens een barbecue willen eten kan prima, maar wat als wildvreemden opeens gaan meewerken?
Iedere gebruiker kan nu ook reacties achterlaten op taken, een functie die eerder achter een betaalmuur zat. Hiermee lijkt Wunderlist op het eerder geschrapte Wunderkit – en de pas verschenen native app van Asana.
Synchronisatie
De ontwikkelaars van Wunderkinder hebben zich in het bijzonder gericht op het synchronisatieproces. Dat zou ook een belangrijke reden zijn waarom de grote upgrade zo lang op zich heeft laten wachten. Al je lijstjes worden op de servers van Wunderlist opgeslagen en vanaf daar gesynchroniseerd met iedereen die er toegang toe heeft. Met andere woorden: als jij een verandering in een lijst maakt, zou deze zo snel mogelijk bijgewerkt moeten worden bij een andere gebruiker. Uit onze tests met de iOS- en Mac-app blijkt dat ook. Maar of die belofte altijd wordt waargemaakt, zal vermoedelijk pas duidelijk zijn zodra de app een aantal dagen door een grote groep wordt gebruikt. De grotere afhankelijkheid van serversynchronisatie brengt sowieso wat risico’s met zich mee. Als de maker niet voorbereid is op een groot aantal nieuwe gebruikers, dan kan de app wel eens verminderd presteren. Wunderkinder zegt daarvoor wel maatregelen te hebben genomen. Er zijn extra servers bijgeplaatst om problemen bij de lancering van de vernieuwde apps te voorkomen.
De vernieuwde Wunderlist is niet alleen verkrijgbaar voor Apple-platformen, maar ook voor Android, Kindle Fire en Chrome OS. Ook kun je takenlijstjes via wunderlist.com in je browser beheren. Wunderkinder belooft ten slotte dat er binnenkort ook apps voor Windows 8 en Windows Phone 8 volgen.
Aan deze review heeft collega Bastiaan Vroegop ook een bijdrage geleverd.
Pluspunten
- Zéér uitgebreide taken-app.
- Snelle synchronisatie.
- Veel verschillende platformen
- Openbare lijsten voegen iets unieks toe.
Minpunten
- Vertaling hier en daar niet compleet
- Wie is er nog op zoek naar nóg een taken-app?
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 7 reacties