Review: Zero wil je helpen met een lege inbox
De nieuwe mailapp Zero wil je op een nieuwe manier helpen om je inbox te legen. Door je e-mails één voor één voor te schotelen, word je in Zero namelijk gedwongen om aan te geven wat je wil doen. Dit overzicht zorgt ervoor dat je niet meer wordt overdonderd door een lange lijst berichten, die je nog allemaal moet bekijken.
Zero: werken aan een lege inbox
De bediening van Zero is doodsimpel: bij iedere mail moet je aangeven wat je ermee wil. Dit doe je met veegbewegingen en taps. Met een veeg van onder naar boven archiveer je de e-mail. Wil je hem bewaren, reageren of hem in een map zetten? Dan kun je op één van de drie knoppen onderin drukken. Na iedere actie wordt er weer één nieuwe mail getoond waarbij je hetzelfde doet. Dit proces herhaal je totdat alle berichten in je inbox zijn verwerkt.
In 2013 deed de mailapp Triage iets vergelijkbaars: hierin kon je een mail naar boven zwiepen om hem te archiveren, of naar beneden om hem te bewaren. Daarmee richtte Triage zich iets meer op veegbewegingen. De ontwikkeling van Triage staat op het moment echter op een laag pitje: naast wat bugfixes en een schermupdate voor de iPhone 6, is er de afgelopen jaren weinig met de app gebeurd.
Verwijderen omslachtig
Zero vereist dat je op een vrij specifieke manier met je e-mails omgaat. De app legt immers de nadruk op het archiveren van ieder binnengekomen bericht, zodat je ze op een later moment alsnog kunt terugvinden. Wil je vooral e-mails verwijderen? Dat kan, maar het is een stuk omslachtiger. Je kunt een e-mail alleen maar verwijderen door op Move to onderin te tappen, waarna je kiest voor Bin. Een ontzettend onhandige plek voor één van de basisfuncties die we bij iedere mail snel willen gebruiken. Terwijl Zero toch gemaakt is om snel je e-mails één voor één te verwerken.
Standaard inbox
Naast het focusscherm van Zero, kun je ook als vanouds door je inbox navigeren. Heel bijzonder is dit alleen niet: je kunt e-mails in de lijst alleen openen, waarna je toegang hebt tot standaardknoppen voor reageren, doorsturen of het archiveren van een bericht. Vreemd genoeg staat hier geen knop om een mail in een bepaalde map te zetten, of om hem überhaupt te verwijderen. Om één of andere bizarre reden zit de terugknop op dit scherm in de tabbladenbalk onderin, in plaats van bovenaan zoals in iedere andere app. Daarnaast is de overzichtslijst van je e-mails wat karig. Even snel een berichtje wegwerken door te vegen is niet mogelijk.
Sneller?
De wegwerkoptie van Zero dwingt je om meer te letten op ieder individueel bericht. Dat zorgt voor wat rust terwijl je e-mails wist of archiveert, maar bij onze tests was het eigenlijk best traag. Misschien was het omdat we berichten ook wilden verwijderen, waarvoor aardig wat stappen nodig zijn. Maar we merkten dat het met een app zoals Mailbox een stuk makkelijker is om reclame, nieuwsbrieven en andere ongewilde mail snel weg te werken. Omdat Zero verwacht dat je mails één voor één behandelt, is er namelijk geen manier om in één keer al die mails te verwijderen waarvan je meteen al wist dat je er niks mee gaat doen.
Conclusie Zero review
Zero biedt een interessant alternatief op de gebruikelijke inboxlijsten, maar we moeten ons toch afvragen hoeveel dit werkelijk toevoegt. ‘Anders’ betekent niet per se ‘Beter’ – en we weten niet of we Zero’s alternatief graag blijven gebruiken. Dat kan overigens ook liggen aan de manier waarop wij met onze inbox omgaan: archiveer je alle mails die binnenkomen, dan kan Zero wellicht uitkomst bieden.
Pluspunten
- Alternatieve manier om je inbox te legen.
Minpunten
- Verwijderen werkt onhandig.
- Gewone inboxfunctie beperkt qua functies.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 0 reacties