Hoe meer het internet deel begint uit te maken van ons leven, hoe minder we ouderwets de televisie nog aanzetten. Alles dat we graag bekijken is vandaag de dag online te vinden, wat op zijn beurt toegankelijk gemaakt wordt door apps voor bijvoorbeeld de iPad. Wat je precies kunt bekijken en in welke apps je dit doet, hebben we voor jullie op rij gezet. Probeer maar eens een week zonder televisie met deze zeven applicaties te overleven.
Uitzending Gemist (gratis) – Al jaren was de Uitzending Gemist-app de plek waar iPhone-gebruikers naartoe gingen om gemiste afleveringen van bijvoorbeeld De Wereld Draait Door, het Journaal en Pownews terug te kijken. Hoewel het ook al mogelijk was om deze app uitvergroot op de iPad te draaien, is hij pas sinds afgelopen zomer echt bruikbaar voor iPad-gebruikers. Een nieuwe, universele app zorgt er namelijk voor dat de volledige resolutie van de iPad wordt gebruikt. Een zeer visuele layout zorgt ervoor dat je programma’s kunt opzoeken in een overzicht gevuld met kleine screenshots. Moet je middenin een programma de app even afsluiten? Dan gaat hij de volgende keer verder met afspelen vanaf je laatst bekeken punt. Lees ook onze uitgebreide bespreking over de iPad-app.
RTL XL (gratis) – Als er een app voor de publieke omroep bestaat, dan verwacht men natuurlijk ook een alternatief van de commerciële concurrent. RTL is een tijd geleden al in dit gat gesprongen met RTL XL, een app waarin je eerder uitgezonden programma’s op RTL 4, 5, 7 en 8 in je eigen tijd kunt terugkijken. Het door programma’s navigeren steekt wel wat anders in elkaar dan we van dit soort apps gewend zijn: je bladert door bijna schermvullende afbeeldingen van programma’s heen, waar je op tapt om naar een overzicht van de laatste uitzendingen te gaan. Heel overzichtelijk is het niet, maar het geeft wel het gevoel dat je langs programma’s zapt. Rechtsbovenin de app staat een zoekknop, waarin je de naam van je gewenste programma kunt typen om er naartoe te gaan.
FilmOn (gratis) – Ben je geen fan van Nederlandse televisie, dan is het met FilmOn ook mogelijk om je in een breder aanbod te verdiepen. Deze app bestaat namelijk, net als zijn gelijknamige website, uit livestreams van verschillende televisiezenders. Verwacht geen Amerikaanse premium-zenders zoals HBO, maar wel publieke kanalen zoals BBC1, 2. Zelfs het Britse Channel 4 en 5 zijn te bekijken. Spreek je andere talen naast Engels, dan is er ook een flink aanbod aan Latijnse en Aziatische kanalen. Bijzonder is dat FilmOn normaal gesproken een betaalde service is, maar de app je gratis toegang biedt tot alle programma’s.
TED (gratis) – De praatjes op TED-conferenties bieden al sinds 1984 bijzondere inzichten van uitvinders, ondernemers en andere innovators die denken de wereld te kunnen te veranderen met hun ideeën. Sinds deze presentaties ook in videovorm op de website van TED te bekijken zijn is het fenomeen ontzettend gegroeid en kun je amper nog een technologie-site bezoeken zonder eens per maand er een tegen te komen. De app van TED laat je niet alleen makkelijk deze online streams bekijken, maar stelt je ook in staat om ze te downloaden. Zo kun je ze nog eens rustig in de trein terugkijken, wanneer je iPad zonder internet zit. Een ‘Inspire Me’ knop vraagt je wat voor video je wil bekijken en hoe lang je hebt, om vervolgens met het ideale eindresultaat te komen.
Boxee (gratis) – De app Watchlater biedt al een tijd de mogelijkheid om video’s via een bookmarklet naar je iPad te sturen en met Air Video converteren we al langer video’s op een pc of Mac terwijl we ernaar kijken. Boxee probeert echter zo breed mogelijk uit te pakken door een alternatief op deze beide apps te bieden. Installeer je de Boxee-bookmarklet in je favoriete computerbrowser en druk je hierop wanneer je een leuke video ziet, dan komt hij automatisch terecht in de app wanneer je hem weer opstart. Ook video’s gedeeld door je Twitter-volgers en Facebook-vrienden komen zonder dat je er iets voor hoeft te doen in een speciale tijdlijn. Bekijk je liever een video die je op je computer hebt staan? Dan installeer je de Boxee Media Manager, die video’s converteert naar een iPad-vriendelijk formaat en via Wi-Fi je kant opstuurt terwijl hij wordt afgespeeld. Zo hoef je niet te wachten tot het conversieproces klaar is en je de video met de hand op de iPad hebt gezet.
Ustream (gratis) – Het internet verandert met de dag steeds een beetje meer hoe we tegen video aankijken. Neem alleen al de website Ustream: deze laat iedereen met een webcam zijn eigen ding doen, om dit te delen met wie er ook maar interesse in heeft. Wat begon als een leuke slaapkamerhobby is inmiddels uitgegroeid tot een fenomeen. Internetkanalen bekeken door duizenden mensen tegelijk zenden inmiddels de meest uiteenlopende zaken uit: van nieuwsprogramma’s tot liveverslagen van het Amerikaans kampioenschap vrouwenbowlen. Met de app van de website kun je al deze programma’s bekijken en, mits je een iPad 2 hebt, je eigen livestream starten. Een alternatief op Ustream is Justin.tv, die ongeveer hetzelfde in een ander jasje doet. Daar is echter alleen een iPhone-app van beschikbaar.
Showyou (gratis) – Flipboard bewees het al: we vinden het prima om willekeurige content voorgeschoteld te krijgen, zolang deze maar in het juiste straatje valt. Showyou maakt daar slim gebruik van door je een grid aan te bekijken video’s te geven waar je doorheen kunt vegen. Hierin dient zich af en toe een onderwerp aan, waar je weer op kunt tappen om een grid hierover voor je neus te krijgen. Wat ontstaat is een ogenschijnlijk eindeloze lading aan video’s die je met een enkele tap op het scherm al kunt bekijken. Vind je een video interessant maar heb je er geen tijd voor? Dan druk je op de ‘Watch Later’-knop om hem naar je kijklijst te sturen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 23 reacties