HomePod mini kleuren

HomePod mini review in 2022, nu volledig Nederlands: is het wat voor jou?

De HomePod mini is Apple's kleine Siri-speaker en werkt nu ook volledig in het Nederlands. In deze bijgewerkte HomePod mini review lees je hoe we de Nederlandse Siri ervaren hebben na een uitgebreide test. Ook bespreken we de geluidskwaliteit en of de speaker de moeite waard is.

HomePod mini review Prijs (vanaf €109,-)

Introductie HomePod mini review

Onder Apple-gebruikers is de HomePod een geliefd product, maar de Siri-speaker heeft nog geen brede doelgroep bereikt. De originele HomePod verscheen ruim vier jaar geleden, maar is vorig jaar uit de schappen gehaald. Sinds 2020 probeert Apple het opnieuw met de HomePod mini. Na anderhalf jaar kun je eindelijk overal een HomePod mini kopen in Nederland en België, want de speaker is officieel in Nederland uitgebracht. Reden genoeg om in deze review van de HomePod mini nog eens nader te kijken naar de speaker en met name de Nederlandse Siri en stemherkenning. Hoe is de geluidskwaliteit, wat kun je er allemaal mee en hoe verhoudt de speaker zich ten opzichte van de concurrenten?

De dik gedrukte onderdelen in de inhoudsopgave zijn in maart 2022 bijgewerkt met onze nieuwste ervaringen. In de review is ook aangegeven welke ervaringen nieuw zijn toegevoegd.


Reviewtekst: Benjamin Kuijten (@BenjaminRK). Het geteste exemplaar is een witte, blauwe en oranje HomePod mini. De witte versie is door ons zelf in 2020 aangeschaft in Duitsland, de blauwe en oranje zijn beschikbaar gesteld door Apple.

Deze HomePod mini review verscheen oorspronkelijk in november 2020 en is in december 2021 bijgewerkt voor Nederlandse Siri. De review is in maart 2022 opnieuw geactualiseerd na de komst van Nederlandse stemherkenning en de officiële release.

Sinds HomePod software-update 15.2 werkt Siri op de HomePod in het Nederlands en met iOS 15.4 werkt ook de stemherkenning in het Nederlands. Sinds 25 maart 2022 is de HomePod mini officieel in Nederland te koop. Is de Nederlandse Siri wel zo’n grote aanwinst of kun je hem toch maar beter in het Engels gebruiken?

Wil je de HomePod mini kopen, dan kan je terecht bij een groot aantal winkels. In onze prijsvergelijker zie je de beste prijzen.

HomePod mini prijzen

Lees ook onze HomePod mini FAQ voor antwoorden op veelgestelde vragen over de nieuwe speaker.

Bekijk ook
HomePod mini: alles over functies, specs en meer van de kleinere HomePod

HomePod mini: alles over functies, specs en meer van de kleinere HomePod

De HomePod mini is de kleinere en goedkopere versie van de HomePod. Hij is er behalve in wit en zwart ook in de kleuren blauw, oranje en geel. Hoe ziet het design van de HomePod mini eruit, wat zijn de functies en waar vind je de beste prijzen? Je leest het hier!

Siri op de HomePod mini: volledige ondersteuning voor Nederlands

  • Siri standaard ingebouwd
  • Met HomePod software-update 15.2 ook in het Nederlands (Update maart 2022)
  • Te gebruiken voor kennisvragen, muziekbediening en aansturen van HomeKit-apparaten
  • Ook voor versturen van berichten en werkt met andere apps
  • Stemherkenning in het Nederlands sinds iOS 15.4 (Update maart 2022)

HomePod mini review in oranje, wit en blauw met dozen.

We hebben de HomePod mini het afgelopen jaar veelvuldig gebruikt. Maar omdat Siri nog niet in het Nederlands beschikbaar was, gaven we de opdrachten al die tijd in het Engels. Dat was op zich geen groot probleem, omdat het toch om vrij eenvoudige commando’s gaat. Toch vonden we het jammer dat de Nederlandse Siri lange tijd ontbrak, omdat het toch wat eenvoudiger is om spraakopdrachten in je moedertaal te geven zodat je er minder bij na hoeft te denken. Maar nu de HomePod mini officieel in Nederland te koop is, is er ook eindelijk Nederlandse ondersteuning voor de HomePod mini met Nederlandse Siri.

Apple heeft voor de Nederlandse Siri op de HomePod exact dezelfde stemmen gebruikt als op de iPhone. Hoewel we dat op zich geen probleem vinden, is het jammer dat de intonatie, uitspraak en klank niet verder verbeterd is. Soms worden woorden en zinnen wat vreemd uitgesproken. Je merkt duidelijk dat de Engelse stem veel verder ontwikkeld is dan de Nederlandse stem en dat is jammer. Er is nog geen ondersteuning voor de neural-text-to-speech-versie, dat sinds iOS 13 in een aantal talen beschikbaar is. Die versies klinken aanzienlijk beter, met een meer natuurlijke uitspraak en intonatie. In het Nederlands moet je dat dus missen. Wat overigens ook goed is om te weten, is dat de Belgisch-Nederlandse (Vlaamse) stem ontbreekt. Belgisch-Nederlands als taal wordt wel ondersteund, maar er is geen Vlaams accent.

Bekijk ook
Zo werkt Siri op de HomePod: stem wijzigen naar Nederlands en andere instellingen

Zo werkt Siri op de HomePod: stem wijzigen naar Nederlands en andere instellingen

Hoe gebruik je ‘Hé Siri’ op de HomePod en welke functies en instellingen zijn er beschikbaar? In deze tip leggen we alles uit over Siri op de HomePod: van stem wisselen tot het uitschakelen dat Siri op de HomePod steeds meeluistert.

We hebben de Nederlandse Siri nu een aantal maanden kunnen testen. De eerste dagen in het gebruik van de Nederlandse Siri was het voor ons behoorlijk wennen, aangezien we al jarenlang Engels praten tegen de HomePod en HomePod mini. We moesten daarom vaak even wat langer nadenken hoe je een opdracht het beste in het Nederlands kan formuleren. Heb je nog niet eerder een HomePod gebruikt, dan zul je hier uiteraard geen last van hebben.

Na een aantal dagen gaat het eigenlijk vanzelf en gebruiken we Siri op de HomePod mini net zoals op de iPhone of iPad. We gebruiken Siri vooral voor het bedienen van muziek, HomeKit-apparaten en het zetten van een timer. In alle gevallen gaat dat goed, al merkten we wel dat de Nederlandse Siri soms wat meer moeite heeft om te begrijpen wat we bedoelen dan de Engelse variant. Het gebeurde bijvoorbeeld vaker dat Siri alle lampen in huis aan zet, terwijl we vroegen om alleen de lampen bij het aanrecht aan te zetten. Gek genoeg hadden we daar bij de Engelse Siri geen last van, ook omdat je daar wel al je Nederlandse benaming voor HomeKit-kamers en -accessoires kon gebruiken. Maar toch vinden we “Hé Siri, zet de lampen in de keuken aan” makkelijker dan “Hey Siri, turn on the lights in Keuken”.

Soms geeft de Nederlandse Siri een vreemde en niet kloppende reactie. We hebben een HomeKit-scène genaamd Koken, waarmee de lampen in de keuken en bij het aanrecht aan gaan. Bij het commando “Hé Siri, Koken”, krijgen we nogal eens de reactie “Naar welk bedrijf ben je op zoek?”. Het is jammer dat je, door het ontbreken van een scherm, niet kan achterhalen wat Siri op de HomePod mini precies verstaat, zoals dat op de iPhone wel kan.

Melding van persoonlijke verzoeken van Siri op de HomePod.

Wat we in onze test ook gemerkt hebben, is dat de Nederlandse Siri soms wat té letterlijk luistert. Je moet daardoor soms erg nauwkeurig zijn met wat je tegen de assistent zegt, omdat hij je anders niet goed begrijpt. Een voorbeeld is voor het gebruik van een slaaptimer. Tijdens het afspelen van muziek kan het gebeuren dat de muziek meteen gestopt wordt als je tegen Siri zegt “Stop met afspelen over 1 minuut”. “Stop over 1 minuut met afspelen” of “Zet een slaaptimer voor 1 minuut” is dan een beter commando.

Muziek via Siri

Bij het afspelen van muziek zijn we met de Nederlandse Siri op de HomePod weinig problemen tegengekomen. Het afspelen van eigen afspeellijsten (“Shuffle mijn afspeellijst Jaren 80”) gaat vrijwel altijd goed en ook het herkennen van Engelstalige artiestennamen en muzieknummers gaat best wel soepel. Maar helemaal foutloos is het ook hier helaas niet. De foutmarge van de Nederlandse Siri op de HomePod is beduidend groter dan bij de Engelse versie en dat kan soms nog wel eens frustrerend zijn. Voor liefhebbers van Nederlandstalige muziek is de Nederlandse Siri in ieder geval wel goed nieuws, want dat gaat met deze Siri een stuk makkelijker dan de Engelse variant.

We hopen dat nu meer Nederlandse gebruikers de HomePod mini in huis hebben staan, de assistent ook steeds slimmer wordt. Apple kan aan de serverkant aanpassingen doen naarmate Siri meer gebruikt wordt, dus hopelijk zien we de komende maanden nog verdere verbeteringen. Sinds de Nederlandse Siri op de HomePod in december 2021 en nu (maart 2022) hebben we al gemerkt dat de assistent je net iets beter verstaat.

HomePod mini Siri animatie.

Met een Hé Siri-commando spreek je de assistent aan. Zijn er ook andere Apple-apparaten in de buurt, dan is het altijd de HomePod mini die als eerste reageert. Bij het gebruik van de Engelse Siri kon dat soms wat onhandig zijn, omdat je met Siri op de iPhone of Apple Watch makkelijker een berichtje kon sturen dan met de Engelse Siri op de HomePod. Nu de Nederlandse Siri er is, vinden we dat een stuk minder storend. Je kan namelijk ook de persoonlijke verzoeken op de HomePod gebruiken, voor het versturen van berichten en meer.

Persoonlijke verzoeken

Het versturen van berichten, opvragen van de agenda en voorlezen van herinneringen was voorheen alleen mogelijk als Siri op je iPhone in het Engels stond ingesteld. Het afgelopen jaar hebben we deze functies dan ook niet gebruikt, maar nu Siri op de HomePod Nederlands kan is dat eindelijk wel mogelijk. Dat maakt de HomePod mini meteen een stuk slimmere assistent voor Nederlandse gebruikers. Hoewel het niet iets is wat we dagelijks gebruiken, kan het soms best goed van pas komen. Qua werking gaat dit nagenoeg hetzelfde als met Siri op de iPhone, bijvoorbeeld in CarPlay. Siri vraagt wat je naar wie wil sturen, leest je gedicteerde bericht voor en verstuurt hem na jouw bevestiging. Overigens kun je dit ook allemaal in één spraakopdracht gieten, mocht je al precies weten wat je tegen wie wil zeggen.

HomePod mini review van blauwe versie.

Behalve voor Apple’s eigen apps, werkt het ook met apps van derden op je iPhone die samenwerken met Siri. Een goed voorbeeld daarvan is WhatsApp. Je kan dus ook tegen Siri op de HomePod zeggen om een WhatsApp-bericht te sturen naar je partner. Dat zal voor veel Nederlanders een handige functie zijn, aangezien WhatsApp nog altijd de populairste chatapp is. Het werkt over het algemeen goed, al vinden we het toch vaak sneller (en nauwkeuriger) om even de iPhone uit de broekzak te halen en een berichtje te sturen.

De afgelopen weken hebben we bij het gebruik van de persoonlijke verzoeken wel wat vreemde reacties van de HomePod mini gekregen. Op de vraag “Wat staat er in mijn agenda” (en allerlei varianten daarop), kregen we vaak het irrelevante antwoord “Ik kan binnenkomende oproepen alleen beantwoorden of weigeren”. Dit bleek niet bij iedereen op de redactie het geval te zijn. Na het opnieuw instellen van de HomePod mini werd dit opgelost. Als Siri dus een heel onlogisch antwoord geeft, is dat nog een manier om dit op te lossen.

Wat overigens wel fijn is, is dat Siri in zijn antwoorden de laatste tijd wat bondiger is dan voorheen. Bij de vraag of een bericht verstuurd mag worden, zei Siri voorheen vaak “Kan ik het versturen”, maar tegenwoordig vraagt hij simpelweg “Versturen?”. De bevestiging dat een bericht verzonden is, wordt netjes afgesloten met “Gedaan”, waar dit voorheen nog “Het is verstuurd” was. Door de kortere antwoorden, is de hele opdracht een stuk sneller afgewerkt. Het klinkt misschien minder menselijk, maar in dit geval is het een stuk efficiënter.

Bekijk ook
Persoonlijke verzoeken op HomePod (mini): berichten versturen, notities maken en veel meer

Persoonlijke verzoeken op HomePod (mini): berichten versturen, notities maken en veel meer

Hoe werkt de HomePod met berichten, notities, herinneringen en agenda-afspraken? In deze tip lees je over persoonlijke verzoeken op de HomePod (mini) en welke opdrachten je kunt geven om notities, berichten en herinneringen te maken en te bewerken. Bij elk onderwerp geven we suggesties voor vragen.

Nu ook met stemherkenning in het Nederlands

Sinds iOS 15.4 werkt de Nederlandse Siri ook met stemherkenning op de HomePod mini. Dit wordt gebruikt om de persoonlijke verzoeken (het versturen van een bericht, het checken van je agenda, het bellen van contacten en meer) af te stemmen op degene die de spraakopdracht geeft. Iedere HomeKit-bewoner kan daardoor opdrachten geven en de HomePod mini taken laten uitvoeren via zijn of haar eigen account, zodat berichtjes vanaf het goede nummer verstuurd worden.

De HomePod mini gebruikt de aanwezige iPhone in het wifi-netwerk om de stem te herkennen. Net zoals het Hé Siri-commando alleen jouw iPhone zou moeten activeren en niet de iPhone van je partner. Het herkennen van stemmen door Siri op de iPhone werkt in het Nederlands niet altijd even goed, maar op de HomePod mini vinden we dat een stuk beter werken. Het is in onze test nog niet voorgekomen dat een stem herkend werd als verkeerde persoon. In totaal kunnen de stemmen van zes gezinsleden herkend worden. De HomePod mini is daardoor een apparaat voor iedereen in huis en niet zoals een iPad alleen voor de eigenaar. Je haalt daardoor voor een relatief laag bedrag een Apple-apparaat in huis waar iedereen profijt van heeft.

HomePod mini review: muziek afspelen.

Wat we fijn vinden bij het gebruik van stemherkenning, is dat Siri tussendoor ook vaak de naam zegt van degene die de opdracht geeft. Als ik een bericht wil sturen, zegt Siri keurig terug “Oké, Benjamin, naar wie moet ik het sturen?”. Je weet daarom altijd als opdrachtgever dat de opdracht goed opgepakt wordt.

In onze test wist Siri in 90% van de gevallen een stem te herkennen. Heel soms kon Siri een stem helemaal niet thuisbrengen, maar dat kan ook aan je eigen intonatie liggen. Het is belangrijk dat je niet overdreven hard of sterk articulerend praat. Als een stem niet herkend wordt, dan kun je de opdracht ook vanaf de iPhone verder afhandelen. Wat je ook kunt proberen, is om de HomePod mini even te herstarten. Dat loste bij ons de eerste problemen met de stemherkenning op.

Bekijk ook
Zo kun je stemherkenning op de HomePod (mini) inschakelen voor herkenning meerdere gebruikers

Zo kun je stemherkenning op de HomePod (mini) inschakelen voor herkenning meerdere gebruikers

De HomePod (mini) kan meerdere stemmen herkennen, maar je moet het wel even inschakelen. Het werkt met iedereen die toegang heeft tot jouw HomeKit-huis. Lees hier alles over stemherkenning op de HomePod.

Design HomePod mini: rond en klein

  • Klein rond design
  • Buitenkant van textiel
  • Afmetingen van 84,3 bij 97,9 millimeter, gewicht van 345 gram
  • Keuze uit wit, zwart, blauw, oranje en geel (Update maart 2022)
  • Platte bovenkant met klein display

HomePod mini en gewone HomePod speakers.

De HomePod mini doet zijn naam eer aan. Op de foto’s lijkt de speaker al erg klein, maar je merkt pas echt hoe compact de speaker is zodra je hem uit de doos haalt. De HomePod mini zit verpakt in een kleine vierkante doos, met niets meer dan alleen de HomePod mini en de meegeleverde usb-c-adapter. De HomePod mini is qua grootte ongeveer de helft van de gewone HomePod en is vergelijkbaar met een forse sinaasappel. Je kan de HomePod mini dus makkelijk in de hand houden, hoewel het geen draagbare speaker is.

We zijn een fan van het ronde ontwerp. Het was een stuk saaier geweest als Apple van de HomePod mini simpelweg een kleinere HomePod gemaakt had. Het ronde ontwerp geeft de HomePod mini zijn eigen karakter en is daardoor ook een stuk herkenbaarder in bijvoorbeeld de interface van de Woning-app, waar je de HomePod mini instelt. De ronde mini oogt daardoor ook een stuk speelser dan de standaard HomePod. De buitenkant van textiel is van hoge kwaliteit, zoals we ook van de gewone HomePod gewend zijn. Ondanks de veel lagere prijs heeft Apple daar gelukkig niet op bezuinigd.

Het kleine formaat heeft een groot voordeel: je kan hem veel makkelijker overal in huis plaatsen. Terwijl je bij de grote HomePod nogal wat ruimte moet maken, hoeft dat bij de HomePod mini niet. Zelfs op een klein bureau misstaat de HomePod mini niet en ook op een bijzettafeltje in de woonkamer of op het nachtkastje in de slaapkamer past de HomePod mini met gemak.

HomePod mini review: compact in de hand.

Op de bovenkant vinden we een klein aanraakgevoelig display. Hiermee kun je zien of Siri naar je luistert en of er muziek afgespeeld wordt. Een verschil met de gewone HomePod is dat de gehele bovenkant van de HomePod mini een scherm is en oplicht, terwijl dit bij de gewone HomePod een kleiner deel is. Ook een opvallend detail is dat de plus- en minknop voor het volume bij de HomePod mini permanent zichtbaar is, ook als er niets afgespeeld wordt. Bij de gewone HomePod zie je dit alleen als er daadwerkelijk muziek uit de speaker klinkt.

Tijdens het afspelen van muziek is er altijd een zachte witte gloed zichtbaar op het display. Het is wat ons betreft een raadsel waarom Apple dit heeft gedaan. Op de gewone HomePod is dat niet het geval en het is ook helemaal niet nodig. Je kan aan het geluid horen of er iets afgespeeld wordt of niet. In de slaapkamer kan het storend zijn, als je de HomePod mini op het zachtste volume gebruikt om rustig in slaap te vallen.

Vijf verschillende kleuren

We hebben de HomePod mini getest in wit, spacegrijs, oranje en blauw. Wit en spacegrijs zijn twee neutrale kleuren die eigenlijk wel bij elke inrichting passen. Sinds november 2021 heeft Apple drie nieuwe kleuren aan het assortiment toegevoegd: blauw, geel en oranje. De oranje en blauwe versie hebben we ook kunnen testen. Meer keuze voor kleuren vinden we een groot pluspunt. Vooral zo’n speaker als de HomePod mini die altijd zichtbaar in je huis staat, is uitermate geschikt voor een leuk kleurtje. De kleuren komen overeen met de soortgelijke kleuren in de iMac 2021. De blauwe versie vinden we na spacegrijs en wit de derde kleur die eigenlijk overal wel past. Het is geen schreeuwerige kleur, maar een subtiele blauwe tint. Het staat mooi in elke kamer en trekt niet absoluut niet de aandacht.

HomePod mini review in oranje.

De kleur die wel de aandacht trekt, is de oranje versie. Op de foto’s ziet de oranje variant er iets doffer uit dan hoe deze in werkelijkheid is: het is écht oranje. Het is gelukkig geen fluorescerende kleur waardoor hij licht geeft in het donker, maar het is zeker een kleur die opvalt. Het is iets gewaagder en is eigenlijk alleen mooi als de kleur ook ergens in je inrichting terugkomt. Is dat het geval, dat vinden we de oranje versie ook een plaatje.

Dat Apple op details let, zie je ook terug in de kleuren van de HomePod mini. De volumeknoppen bovenop het aanraakgevoelige oppervlak zijn in dezelfde kleuren uitgevoerd als de HomePod mini zelf en ook de gevlochten kabel (die nooit in de knoop kan raken) is afgewerkt in een bijpassende tint. Bij de blauwe HomePod mini is het heel lichtblauw, terwijl het bij de oranje HomePod mini bijna zalmroze is. De spacegrijze HomePod mini is het enige model met donker display. Dit zijn details waar we dol op zijn.

Stiekem hopen we dat Apple in de toekomst nog meer kleuren uitbrengt. We vinden niet dat Apple vanaf nu elk half jaar een nieuwe reeks kleuren uit moet brengen, maar het is leuk als Apple hier in de loop der jaren (en eventuele nieuwe generaties) mee varieert.

HomePod mini review in meerdere kleuren.

Hardware HomePod mini

  • Voorzien van een full-range driver en dual passieve radiators
  • Vier microfoons met ruisonderdrukking
  • Draait op Apple S5-chip
  • Gevlochten usb-c-kabel van ruim anderhalve meter

De gewone HomePod kenmerkt zich door de uitgebreide hardwarespecificaties. Met zeven tweeters en een woofer geeft de gewone HomePod indrukwekkend geluid. In de kleinere HomePod mini past al die hardware niet en daarom zit er één speaker in met een full-range driver die het geluid de juiste kanten op stuurt. De twee passieve radiators zorgen voor de lagere bastonen.

Het brein van de HomePod mini is de S5-chip, die we kennen van de Apple Watch Series 5. Apple is dus overgestapt van de A-chip in de HomePod (die had nog een A8-chip) naar de S-chip in de HomePod mini. Wat daar de reden voor is, is wat onduidelijk. In ieder geval merk je daar in het gebruik niks van, want de HomePod mini reageert net zo vlot met het verwerken van Siri-verzoeken en starten van muziek als de gewone HomePod.

De HomePod mini heeft daarnaast ook nog vier microfoons die verantwoordelijk zijn voor het verstaan van je commando’s. In de gewone HomePod waren dat er nog zeven, waarvan er zes voor Siri-commando’s gebruikt werden. In onze test kan de HomePod mini je altijd goed verstaan, zelfs als het geluid hard staat of als het rumoerig is in de ruimte waar de speaker staat. Hij kan je zelfs zonder problemen vanaf een andere kamer horen, mits de deuren geopend zijn. Ondanks dat er dus minder microfoons in zitten dan in de gewone HomePod, merkten we daar in het gebruik geen verschil mee.

HomePod mini review kabel aan de achterkant.

Aan de HomePod mini zit dezelfde soort gevlochten kabel als bij de gewone HomePod. Dit is een behoorlijk stevige kabel die niet zomaar kapot gaat. Gelukkig maar, want je kan de kabel ook niet vervangen. De stroomkabel heeft een lengte van ruim anderhalve meter en dat is wat ons betreft lang genoeg. Het voordeel van de kabel van de HomePod mini is dat het uiteinde een gewone usb-c-stekker is. Die steek je in de meegeleverde 20W-adapter. Je kan ook een eigen adapter van minimaal 18W gebruiken. Aansluiten op een MacBook gaat helaas niet en wil je een powerbank gebruiken, dan heb je er wel eentje nodig met een behoorlijk vermogen.

HomePod mini functies: muziek en meer

  • Muziek luisteren van Apple Music en meer
  • Werkt met AirPlay 2
  • Spraakopdrachten aan Siri geven
  • Geschikt als woninghub voor HomeKit
  • Niet geschikt als gewone Bluetooth-speaker
  • Te koppelen met Apple TV als tv-speaker (Update maart 2022)

De HomePod mini is net als de gewone HomePod geschikt voor diverse functies. De belangrijkste toepassing is het luisteren van muziek. Standaard heeft de HomePod mini Apple Music ingebouwd. Bij het instellen koppel je de HomePod mini aan jouw account, zodat je daardoor direct vanaf jouw eigen Apple Music-account en jouw bibliotheek muziek kan afspelen. Op dit moment werkt de HomePod mini enkel standaard met Apple Music en Deezer en in de VS met Pandora. Apple heeft wel ondersteuning toegevoegd voor externe muziekdiensten, dus in theorie kan Spotify wel nauw samenwerken met de HomePod mini. Helaas is dat tot op heden nog niet het geval.

Wil je via een andere streamingdienst luisteren of je eigen muziek erop afspelen, dan kan je altijd gebruikmaken van AirPlay 2. Je streamt de muziek dan vanaf je iPhone of iPad naar de HomePod mini. Je kan ook aan Siri op je iPhone vragen om muziek via Spotify in de kamer af te spelen waar de HomePod staat. Maar je hebt dan dus altijd je iPhone of iPad nodig, wat een extra struikelblok is.

HomePod mini instellen: configuratie afronden met voorbeeldvragen.

Een handige extra is de Handoff-functie van de HomePod. Hierdoor hoef je je iPhone met muziek alleen maar boven de HomePod te houden, waarna de muziek overgezet wordt. Dat werkt ook met Spotify en andere diensten. Als je een iPhone met U1-chip hebt (iPhone 11 of nieuwer), krijg je ook voelbare en zichtbare feedback bij het overzetten van de muziek. Dat werkt net wat intuïtiever dan zonder iPhone met U1-chip, maar het verschil is niet heel erg groot.

De HomePod mini komt écht goed tot zijn recht als je alleen Apple-diensten gebruikt. Dat geldt ook voor je smart home.

De HomePod mini maakt namelijk onderdeel uit van HomeKit. Het instellen doe je via de Woning-app en dankzij AirPlay 2 kun je automatiseringen regelen (bijvoorbeeld muziek afspelen zodra je thuiskomt). De HomePod mini fungeert ook als woninghub voor HomeKit, zodat je je apparaten op afstand kan bedienen. Wij gebruiken in huis uitsluitend HomeKit-producten, maar als je een combinatie van meerdere smart home platformen gebruikt (Google Assistant, Amazon Alexa, etcetera), kan dat wat onhandig zijn. Kies je vol voor HomeKit, dan past de HomePod mini prima in jouw woning.

Je gebruikt de HomePod mini dan ook eenvoudig voor het bedienen van je HomeKit-apparaten. Nu de HomePod mini ook Nederlands kan, is het activeren van je HomeKit-accessoires en -scènes net even wat makkelijker. Voorheen moest je nog Nederlands en Engels met elkaar combineren (“Hey Siri, turn on the lights in Woonkamer”), maar dat hoeft nu niet meer. Zoals eerder gezegd is de foutmarge bij de Nederlandse Siri wel wat groter, ook bij het bedienen van HomeKit-accessoires.

Een andere functie die de moeite waard is om uit te lichten, is de Intercom-functie van de HomePod. Deze functie gebruik je om iedereen in huis aan te spreken, bijvoorbeeld om te zeggen dat het eten klaar is of dat het tijd is om weg te gaan. Zeg tegen de HomePod mini “Hé Siri, stuur een intercombericht”, gevolgd door je audiobericht. Dit audiobericht wordt dan één op één afgespeeld op andere HomePods in huis of op de iPhone, iPad, Apple Watch van de personen in het huis. Zelfs als iemand onderweg is kan hij of zij via CarPlay het audiobericht horen. We vinden dit een handige en vernuftige functie, al heb je er pas echt wat aan als je in een groter huis woont. Je kan ook een intercombericht sturen naar een specifieke kamer, zodat je je bericht wat gerichter kan sturen.

Bekijk ook
Intercom op HomePod: zo gebruik je de omroepfunctie met je Apple-apparaten

Intercom op HomePod: zo gebruik je de omroepfunctie met je Apple-apparaten

Met Intercom kun je eenvoudig omroepen binnen je gezin en in het huis. Voor de Intercom-functie heb je wel een HomePod of HomePod mini nodig. In deze tip lees je wat er kan en hoe het werkt.

Minder veelzijdig dan concurrenten

In vergelijking met andere speakers is de HomePod mini wat minder veelzijdig. Je kan hem namelijk, net als bij de gewone HomePod, niet zomaar als Bluetooth-speaker gebruiken. Het werkt alleen met AirPlay 2 en je kan de speaker daardoor ook niet makkelijk op een computer of televisie aansluiten. Je kan wel vanaf een Mac de audio naar de HomePod mini doorsturen, maar dat werkt dan allemaal met AirPlay 2. In onze ervaring gaat dat niet zo soepel en bovendien moet je dit vaak opnieuw aanpassen.

HomePod mini als bureauspeaker

HomePod mini als speakers voor je televisie

Het is mogelijk om de HomePod mini te gebruiken als speakers voor je televisie. Maar er is een groot nadeel: je hebt hier een Apple TV 4K voor nodig. Je kan de HomePod mini niet zomaar koppelen met je televisie en gebruiken als een soort Sonos-alternatief. Bovendien worden de eisen nog strenger als je ook op andere manieren de televisie gebruikt dan alleen via de Apple TV. Kijk je bijvoorbeeld tv via het tv-kastje van je provider, heb je je spelcomputer op je tv aangesloten of kijk je nog films via een Blu-Ray-speler, dan heb je zelfs de allernieuwste Apple TV 4K 2021 nodig. Alleen dit model kan alle audio van je televisie via ARC doorsturen naar de HomePod mini. Je gebruikt daardoor de HomePod mini als een soort soundbar voor je televisie.

Wij hebben deze opstelling getest op de slaapkamer. We hebben twee HomePod mini’s als stereopaar naast het bed gezet, op elk nachtkastje één, en ingesteld als standaardspeaker voor de Apple TV 4K. Dat werkt op zich prima, want het geluid loopt altijd synchroon met het beeld. Maar een nadeel van deze opstelling, is dat al het geluid uit de HomePod mini’s komt. In de woonkamer hebben we ook een Sonos-systeem, met onder andere een Sonos Beam en twee IKEA/Sonos Symfonisk-speakers naast de bank. Daarbij worden alle dialogen via de Beam afgespeeld, waarbij de Symfonisk-speakers dienen als extra surroundspeakers.

Bij onze opstelling met de HomePod mini’s mis je toch wel het geluid dat dicht bij de televisie staat, waardoor alles toch wat veel van links en rechts komt en niet zozeer vanaf het beeld. Voor de slaapkamer is dat niet zo erg, maar in de woonkamer vinden we dat toch te beperkt. Het is ook niet mogelijk om meer dan twee HomePod mini’s aan elkaar en aan de Apple TV te koppelen. Wat ons betreft wordt het daarom tijd voor een echte HomePod-soundbar.

Bekijk ook
Zo koppel je de HomePod met een Apple TV voor Dolby Atmos en surroundgeluid

Zo koppel je de HomePod met een Apple TV voor Dolby Atmos en surroundgeluid

Wil je de HomePod met een Apple TV gebruiken? In deze tip lees je hoe je beide apparaten koppelt. Je kunt geen spraakopdrachten voor de Apple TV geven via de HomePod en apps opstarten, maar je kunt wel de HomePod als speaker voor de tv gebruiken. Met de Apple TV 4K wordt je HomePod zelfs een Dolby Atmos-speaker met surroundgeluid.

Geluidskwaliteit HomePod mini: staat zijn mannetje

  • Krachtige speaker met prima geluid
  • Goede bas en luid volume
  • 360-graden geluid
  • Ook als stereopaar in te stellen (Update maart 2022)

Apple’s standaard HomePod werd vooral geroemd om de hoge geluidskwaliteit. Apple belooft dat de HomePod mini ook goed klinkt en na onze test kunnen we dat beamen. Toch merk je wel degelijk verschil, al is dat niet zo gek als je bedenkt dat de HomePod qua techniek en prijs in een heel andere klasse valt. De HomePod mini klinkt minder vol dan de gewone HomePod, maar desondanks zijn we onder de indruk van de geluidskwaliteit. De speaker klinkt een stuk beter dan bijvoorbeeld de Google Home mini en de Echo Dot van Amazon. Op sommige momenten vinden we de speaker in de buurt komen van de Sonos One.

Alle muziekstijlen vinden we bij de HomePod mini goed tot zijn recht komen. Of je nou van rock of klassieke muziek houdt. De bas is nooit teveel aanwezig en dreunt ook niet door in het geluid. Er zijn wel eens speakers waarbij de bas zo nadrukkelijk aanwezig is dat de rest van het geluid als het ware geblokkeerd wordt, maar dat hebben we bij de HomePod mini niet gemerkt.

Net als bij de gewone HomePod wordt de equalizer automatisch aangepast. Je hebt dus niet zelf de mogelijkheden om de equalizer naar eigen smaak aan te passen. Voor sommige gebruikers kan dit een gemis zijn, maar wij vinden dit niet storend.

HomePod mini review: formaat vergeleken met appel.

De HomePod mini heeft bovendien 360-graden audio, zodat het niet uitmaakt hoe je de speaker zet. Vanaf elke kant klinkt het geluid even goed en dat vinden we best knap voor een speaker van zo’n klein formaat. De HomePod mini ondersteunt overigens niet de spatial awareness-functie van de gewone HomePod. Waar die speaker het geluid aanpast naar waar hij in de kamer staat (door te luisteren naar de reflecties van het geluid) doet de HomePod mini dat niet. Ook Dolby Atmos is niet beschikbaar, maar dat vinden we vanwege het formaat niet zo gek. Lossless audio via Apple Music werkt wel, al merk je daar niet heel erg veel van.

Over het volume van de speaker zijn we ook tevreden. We zetten de speaker eigenlijk nooit op zijn hardst, want op de helft van het volume klinkt hij meer dan hard genoeg. Maar mocht je om wat voor reden dan ook het volume toch op 100% willen zetten, dan wordt de muziek nooit vervormd en klinkt het net zo goed als op een zachter volume. Zelfs in een gemiddelde woonkamer weet de HomePod mini de ruimte goed te vullen. Als je toch en wat voller geluid voor een grotere ruimte wil, is een stereopaar, de gewone HomePod (mocht je die nog kunnen vinden) of een andere grotere speaker aan te raden.

Voor het volume hebben we nog wel een verbeterpuntje. Apple biedt geen mogelijkheid om het Siri-volume apart in te stellen van de audio-volume van bijvoorbeeld muziek en podcasts. Muziek wil je lang niet altijd op hoog volume, maar je wil Siri wel goed kunnen verstaan. We vinden het een gemiste kans dat Apple dit nog steeds niet fatsoenlijk gefixt heeft. Er is wel een optie voor automatische aanpassing van het Siri-volume (hoe harder jij spreekt, hoe harder Siri antwoordt), maar dat vinden we eigenlijk te beperkt.

We vinden de HomePod mini ideaal voor in de slaapkamer of in kantoor. Dit zijn vaak ruimtes waar je niet op het allerhoogste volume naar muziek hoeft te luisteren en door het kleine formaat kun je hem gemakkelijk overal plaatsen.

HomePod mini op nachtkastje.

Ook als stereopaar

Heb je vanwege de grotere ruimte toch wat meer volume nodig, dan kun je de HomePod mini ook als stereopaar instellen. Het linker- en rechter audiokanaal klinkt dan uit de desbetreffende speaker, zodat de algehele ervaring met het luisteren naar muziek iets beter is. We vinden dit zeker geen must, maar mocht je de ruimte hebben is dit een optie om in het achterhoofd te houden. Samen klinken de HomePod mini-speakers een stuk beter. Wil je de HomePod mini met je Apple TV gebruiken, dan vinden we dit zelfs een must. Je kan tijdens het instellen van een stereopaar aangeven welke speaker links en welke recht staat, zodat het geluid uit de juiste richting komt.

Voor wie is de HomePod mini?

De HomePod mini vinden we het best geschikt als je al veel Apple-producten in huis hebt. Zit je helemaal in het Apple ecosysteem, heeft iedereen in huis een iPhone, iPad of Apple Watch en maak je volop gebruik van Apple Music en HomeKit, dan past de HomePod mini naadloos in jouw opstelling. Sterker nog, in dat geval vinden we de HomePod mini een no-brainer.

iPhone 12 mini review met HomePod mini.

Ben je gebruiker van Spotify, zijn er veel Android-gebruikers in huis en heb je geen smart home-accessoires, dan vinden we de HomePod mini niet zoveel toevoegen. In dat geval zijn er veel voordeligere Bluetooth-speakers die beter klinken en waar iedereen in huis wat aan heeft.

Wil je meer mogelijkheden van een slimme speaker? Dan zijn er ook andere (goedkopere) alternatieven. De Google Nest-speakers zijn het bekendst en werken met de Nederlandse Google Assistent. Een Google Nest mini heb je al voor minder dan drie tientjes, terwijl de Google Nest Audio voor ongeveer dezelfde prijs als de HomePod mini verkocht wordt (€99). Er zijn ook diverse andere high-end speakermerken met ingebouwde Nederlandse Google Assistent, zoals Sonos en Harman Kardon.

Score

8.5

HomePod mini

HomePod mini

€109,-

Voordelen +

  • Nederlandse Siri maakt het gebruik soms net wat makkelijker
  • Mooi en speels ontwerp
  • Compact formaat maakt hem extra veelzijdig
  • Goed geluid
  • Past goed in het Apple-ecosysteem
  • Betaalbare prijs
  • Ook met stemherkenning in het Nederlands

Nadelen -

  • Nederlandse Siri soms minder goed dan Engelse versie
  • Slimme functies beperkt
  • Werkt alleen echt goed als alles in huis van Apple is

Conclusie HomePod mini review

De HomePod mini is wat ons betreft een heel fijn Apple-product. Het is tegelijkertijd één van de goedkoopste nieuwe Apple-producten sinds jaren, want de speaker kost slechts €109,-. Voor een slimme speaker met de mogelijkheden van de HomePod mini, vinden we dat het geld zeker waard. Hoewel hij daarmee wel duurder is dan andere soortgelijke mini-slimme speakers, vinden we de audiokwaliteit een stuk beter. De HomePod mini klinkt erg goed, zeker voor het kleine formaat. De speaker is ideaal om in de slaapkamer of kantoor te zetten, mede door het compacte formaat. Het design vinden we mooi en verrassend en de bouwkwaliteit is (zoals we van Apple gewend zijn) meer dan prima.

Het slimme deel van de speaker valt nog wel wat tegen, omdat de mogelijkheden van Siri nog altijd beperkt zijn. De komst van de Nederlandse Siri maakt een hoop goed, maar werkt in de praktijk nog niet altijd net zo goed als de Engelse Siri. Je merkt aan de HomePod goed dat de ontwikkeling van de Nederlandse Siri achterloopt met de Engelse versie, zowel qua stemkwaliteit als slimheid. De foutmarge is een stukje groter bij de Nederlandse Siri.

Siri heeft op de HomePod mini heel wat extra functies gekregen ten opzichte van een paar jaar geleden (zoals het herkennen van meerdere stemmen), waardoor de speaker door het hele huishouden te gebruiken is. De enige voorwaarde is dat iedereen in huis Apple-gebruiker moet zijn en dat kan een struikelblok zijn.

Dozen van HomePod mini.

Door zijn lage prijs en de goede geluidskwaliteit vinden we de HomePod mini een aanrader voor ieder Apple-huishouden. Heb je ook gezinsleden met een Android-toestel of gebruik je slimme apparaten in huis via de Google Assistent, dan is de HomePod mini een stuk minder aan te raden. Ook als speaker voor je televisie of computer is de HomePod mini geen aanschaf waard. Al met al zijn we positief over Apple’s nieuwste speaker.

Tim Cook zei trots bij de aankondiging in 2020 dat ze de speaker zo toegankelijk mogelijk wilden maken door de prijs laag te houden, zodat zoveel mogelijk mensen hem in huis kunnen halen. We zijn blij dat Apple de afgelopen maanden de daad bij het woord gevoegd heeft en de HomePod mini in veel landen uitbrengt, waaronder dus Nederland en België. Wat dat is ook goed nieuws voor de toekomst. Kondigt Apple nieuwe functies aan of komt er een nieuw model, dan is de kans erg groot dat dit ook meteen in Nederland beschikbaar is.

HomePod mini kopen
Wil je na het lezen van deze HomePod mini review de kleine speaker kopen? De speaker is bij een groot aantal winkels verkrijgbaar, waaronder Apple, Amac en Coolblue.

HomePod mini prijzen

Benieuwd bij welke winkels je terecht kan voor de HomePod mini? Dit zijn de winkels:

Bekijk ook
HomePod kopen: dit zijn de beste prijzen en Black Friday-deals

HomePod kopen: dit zijn de beste prijzen en Black Friday-deals

Wil je een nieuwe HomePod kopen? Op deze pagina lees je alles over prijzen, deals, levertijden en meer. De HomePod en HomePod mini zijn officieel in Nederland te koop en hier vind je de beste deals. Waar is de HomePod (mini) het goedkoopst? Voor HomePod met korting moet je hier zijn.

Informatie

Laatst bijgewerkt
februari 2023