HomePod vergelijken: HomePod mini vs standaard HomePod
Apple heeft tot nu toe drie HomePods uit gebracht: standaard HomePod in 2018 en 2023 en de kleinere HomePod mini uit 2020. Maar welke HomePod past het beste bij jou? Welke verschillen tussen de HomePod mini vs standaard HomePod geven voor jou de doorslag? We vergelijken de HomePods op alle belangrijke aspecten. Heb je geen tijd om helemaal tot het einde te lezen, dan hebben we een kort maar krachtig advies: voor de meeste mensen is de HomePod mini ruim voldoende!
Beide HomePod-modellen zijn in ruime mate verkrijgbaar in de winkel. De meeste winkels hebben voldoende voorraad, ook van de speciale kleuren. Meer over de HomePod kopen in Nederland lees je in een apart artikel.
Specificaties HomePod vs HomePod mini
Wil je alle specificaties van de HomePod mini en de grote HomePods duidelijk naast elkaar zien, bekijk dan onze uitgebreide tabel. Hierin staan alle belangrijke specs!
Tabel niet (goed) zichtbaar? Je bekijkt de specificaties ook hier!
HomePod vs HomePod mini verschillen
Al meteen op de eerste blik zie je dat er behoorlijk wat verschillen zijn tussen de HomePod mini en de gewone HomePod. Het design lijkt op elkaar, maar het formaat en de vorm is verschillend. Hieronder bespreken we de belangrijkste verschillen tussen de drie verschenen modellen. We richten onze aandacht daarbij vooral op de twee modellen die momenteel verkrijgbaar zijn.
- Prijs: De adviesprijs verschilt enorm: de HomePod mini is er al voor €109, terwijl je voor de standaard HomePod €349 betaalt.
- Design: De HomePod mini is bijna helemaal rond, terwijl de gewone HomePod een cilindervorm heeft.
- Kleur: De HomePod mini is er in vijf kleuren, terwijl de grote HomePod alleen in wit en middernacht (zwart) is uitgevoerd.
- Afmetingen: De HomePod mini doet zijn naam eer aan: hij is slechts 84,3 millimeter hoog en 97,9 millimeter breed. De gewone HomePod is een stuk forser: 168 bij 142 millimeter.
- Gewicht: Qua gewicht wint de HomePod mini het ook: deze weegt maar 345 gram, terwijl de gewone HomePod 2,3 kilo weegt.
- Chip: De HomePod mini draait op een S5-chip uit de Apple Watch Series 5, terwijl de grote Homepod op een S7-chip van de Apple Watch Series 7.
- Audiotechniek: De twee speakers gebruiken elk een andere audiotechniek. De gewone HomePod levert het beste en meest rijke geluid dankzij de 4-inch high-excursion woofer en vijf tweeters. De HomePod mini heeft een zogenaamde full-range driver en dual passieve radiators. Kortom: ben je op zoek naar het beste geluid, dan moet je de grote HomePod hebben.
- Spatial Awareness: Spatial Awareness is een functie waardoor de HomePod weet waar hij staat in de omgeving. Hierdoor past hij het geluid automatisch aan, zodat de geluidsgolven de juiste kant op gaan. Dit ontbreekt op de HomePod mini.
- Home theater met Apple TV 4K: Je kan de HomePod gebruiken als homecinema speaker met de Apple TV 4K, zodat je 5.1-, 7.1- en Dolby Atmos-geluid kan afspelen met geschikte content op de Apple TV 4K. Dit werkt ook op de HomePod mini, maar zonder ondersteuning voor Atmos.
- Stroomkabel: De stroomkabel zit bij de HomePod mini vast aan de speaker. Aan het uiteinde zit een usb-c aansluiting. Je kan hiervoor de meegeleverde 20W-adapter gebruiken. Je bent daardoor flexibeler in de stekker die je gebruikt,. Bij de grote HomePod (2023) is de stroomkabel los te koppelen, terwijl dat bij de grote HomePod (2018) niet zo is.
De keuze tussen de HomePod mini en de gewone HomePod kun je het beste maken door te kijken wat je met de speaker wil doen en waar je ‘m wilt plaatsen. Heb je een grote ruimte, zoals een grote woonkamer, of wil je de HomePod gebruiken als homecinemasysteem, dan kan je het beste voor de gewone HomePod kiezen. Deze heeft een beter geluid, past zich aan aan de omgeving en is krachtig genoeg om een grote ruimte te vullen met mooi geluid.
De HomePod mini is vooral voor erbij of voor kleinere ruimtes, zoals een appartement. Hij is ook handig als je bijvoorbeeld een slimme speaker in de slaapkamer of kantoortje wil, zodat je ook daar het geluid af kan spelen. De HomePod mini is bovendien makkelijker overal in huis te plaatsen, dankzij het kleinere ontwerp van de speaker.
Overeenkomsten HomePod vs HomePod mini
De speakers hebben ook veel overeenkomsten. Dit zijn de belangrijkste:
- Kleuren en materiaal: Beide speakers zijn gemaakt van hetzelfde textielmateriaal.
- Siri: Siri is op beide speakers aanwezig en biedt ook dezelfde mogelijkheden. Je kan muziek afspelen en pauzeren, HomeKit-apparaten bedienen en algemene kennisvragen stellen. Dat kan ook in het Nederlands.
- AirPlay en multiroom audio: Beide speakers ondersteunen AirPlay 2, zodat je muziek vanaf je iPhone naar meerdere HomePod-speakers tegelijkertijd kan sturen. Je kan dan bijvoorbeeld in elke kamer dezelfde muziek synchroon afspelen.
- Stereopaar: Zowel de HomePod mini als de HomePod zijn met elk twee exemplaren te koppelen als stereopaar. Hou er wel rekening mee dat je ze niet onderling kan combineren, dus een stereopaar moet altijd tweemaal hetzelfde apparaat zijn.
- Intercom: Met de Intercom-functie kun je via de HomePod-speakers andere gezinsleden aanspreken. Je kunt het audiobericht ook beluisteren via de iPhone, iPad, Apple Watch en CarPlay.
- Microfoons: De microfoons zorgen ervoor dat de speaker je op een afstand kan horen als je commando’s geeft. De huidige HomePods hebben er allebei 4, terwijl de originele HomePod er 6 had.
- HomeKit: Allebei de speakers zijn geschikt als HomeKit-hub, zodat je je apparaten op afstand kan bedienen. Ook het in- en uitschakelen en bedienen van HomeKit-apparaten kan via de HomePod. Het is daarvoor niet nodig om Siri op je iPhone in dezelfde taal als op de HomePod te zetten, zoals wel nodig is voor de persoonlijke verzoeken.
- Persoonlijke verzoeken: Onder dit onderdeel wordt het versturen van berichten, bekijken en aanmaken van je agenda-afspraken en het gebruik van Siri-apps op je iPhone verstaan. Hou er rekening mee dat je hiervoor wel Siri op je iPhone in dezelfde taal moet hebben als Siri op je HomePod (bijvoorbeeld Nederlands).
- Aanraakbediening en volumeknoppen: Bovenop de HomePod en HomePod mini is een aanraakgevoelig deel, waarmee je Siri kan activeren, muziek kan bedienen en het volume aan kan passen. Met de plus- en minknop zet je de HomePod harder of zachter.
- Bluetooth: Bluetooth 5.0 is beschikbaar op beide HomePods. Dit zorgt voor een snelle verbinding met bijvoorbeeld je iPhone en andere HomeKit-apparaten die werken met Bluetooth.
- Wifi: Beide speakers werken met 802.11n (wifi 4), terwijl de originele HomePod nog voorzien was van 802.11ac met MIMO. Dit lijkt een flinke stap terug, maar zal in de praktijk geen grote belemmering zijn.
- Thread: De Thread-technologie is een nieuwe standaard om smart home-apparaten onderling te verbinden. Het is ingebouwd bij beide hedendaagse HomePods. Daarnaast wordt Matter ondersteund.
- Ultra-Wideband: Dankzij de U1-chip met Ultra-Wideband in beide HomePods, kun je muziek gemakkelijk overzetten van je iPhone naar HomePod. Ook gepersonaliseerde suggesties verschijnen op je iPhone als je deze bij de HomePod mini houdt, zonder dat je je iPhone hoeft te ontgrendelen. Dit werkt alleen in combinatie met een iPhone met U1-chip (iPhone 11 of nieuwer).
- Temperatuur- en luchtvochtigheidssensor: Deze sensor zit in beide huidige HomePods ingebouwd, zodat je metingen kunt gebruiken voor je automatiseringen. Denk aan het inschakelen van de verwarming als de temperatuur te laag is.
- Geluidsherkenning: Deze functie komt op beide huidige HomePods beschikbaar dankzij een software-update in het voorjaar van 2023. Hiermee kan het alarm van een rookmelder worden gedetecteerd. Je krijgt dan ook een melding op je iPhone.
- Room sensing: Beide HomePods beschikken over een technologie voor ruimte-inschatting, zodat geluiden die door de omgeving worden weerkaatst, worden kerkend. Zo kan het device bepalen of het tegen een muur of vrijstaand is opgesteld, waarna het geluid in realtime wordt aangepast.
Conclusie HomePod vergelijken: HomePod mini vs gewone HomePod
De verschillen tussen de HomePod en HomePod mini zijn overduidelijk. De kleinere versie is vooral bedoeld voor afzonderlijke kamers en kleinere ruimtes, terwijl de standaard HomePod vooral geschikt is voor (grotere) woonkamers en als homecinemaset. De standaard HomePod levert een betere geluidskwaliteit, wat vooral mogelijk is dankzij de geavanceerdere technologie met woofer en vijf bundelvormende tweeters.
Maar dat wil niet zeggen dat de HomePod mini een afrader is. De HomePod mini is ideaal als aanvulling of als je een slimme speaker in bijvoorbeeld je thuiswerkkantoor of slaapkamer wil. Ook is de HomePod mini ideaal als hub voor je HomeKit-huis. Je vindt er dezelfde verbindingsmogelijkheden als in de grote HomePod, maar dan in een kleiner formaat en lagere prijs. Als je de speaker toch maar weinig gebruikt voor muziek maar voornamelijk voor smart home, vinden we de HomePod mini de beste keuze. De HomePod mini heeft een heel andere functie in het huishouden, ook al zijn er ook veel overeenkomsten als je kijkt naar functies. AirPlay 2, Siri in het Nederlands, HomeKit en dergelijke zijn op allebei de modellen beschikbaar, dus als je alleen voor de slimme functies en nauwe samenwerking met je Apple-producten gaat, kun je met beide speakers alle kanten op.
Prijzen HomePod (2e generatie)
Prijzen HomePod mini
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!