Nu vrijwel iedereen een smartphone heeft, is het makkelijker dan ooit om in contact met elkaar te blijven. Dat wil alleen nog niet zeggen dat dit ook echt gebeurt. Je hebt het druk, of je vergeet simpelweg om even te bellen. Met Aware kun je iedere dag met een druk op de knop laten weten hoe het met je gaat.
De Groningse startup Aware richt zich met deze iOS-app op 2,5 miljoen alleenstaande Nederlanders. Deze grote groep (vooral ouderen) woont voor langere tijd alleen, dus is het fijn als ze even laten weten dat het goed (of minder goed) met ze gaat. Daarnaast kan Aware ook uitkomst bieden voor mensen die op reis zijn of voor partners die (even) niet bij elkaar kunnen zijn.
Een snelle melding is genoeg
Met de Aware-app hoef je geen dagelijkse telefoongesprekken te voeren om te ontdekken of het goed of minder goed met je familieleden of vrienden gaat. Zodra je ingelogd bent en mensen toevoegt waarvan je wilt weten hoe het met ze gaat, krijg je dagelijks een ‘Alles Goed-melding’, waarmee je met een lachend of een sip gezichtje laat weten hoe het gaat. Zowel de verzender als de ontvanger van deze melding moet zich registreren en de Aware-app gebruiken.
Zo ontvangen Aware-gebruikers bijvoorbeeld om 11:30 een melding dat het tijd is om een ‘Alles Goed’ te versturen. Tikken ze op de groene smiley, dan krijgen alle verbonden contactpersonen (kinderen en familieleden) een berichtje dat alles goed gaat. Dit zorgt voor een veiliger gevoel, en kan kinderen geruststellen omdat ze nu dagelijks kunnen checken of het goed gaat, zonder dat dit veel tijd kost.
Ook als het niet goed gaat
Ook als het een keer wat minder goed gaat, wil Aware je een handje helpen. Als je bijvoorbeeld een dag niet reageert op de Alles Goed-melding, dan wordt er automatisch een hulpverzoek verstuurd naar bekenden. Degenen die dit verzoek ontvangen, kunnen meteen bellen of laten weten dat ze langs komen.
Ben je zelf ziek of gaat het niet goed, dan kun je door op het sippe gezichtje te tikken laten weten dat je vandaag een mindere dag hebt. Je contactpersonen kunnen vervolgens contact met je opnemen of aangeven dat ze even op visite komen.
Android-versie onderweg
Aware is vanaf vandaag gratis te downloaden voor iOS, een Android-versie verschijnt later. Ook voor jou als iPhone-gebruiker kan deze Android-versie belangrijk zijn. Om Aware goed te gebruiken, is een groter netwerk met contactpersonen immers geen overbodige luxe.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Gezondheid
De Gezondheid-app op je iPhone en iPad verzamelt allerlei data over je workouts, gewicht, hartslag en andere medische gegevens. Apps met ondersteuning voor HealthKit kunnen ook gegevens uitlezen en toevoegen aan de Gezondheid-app. De Gezondheid-app verzamelt ook allerlei gegevens van metingen van je Apple Watch, zoals je hartslag, slaapfases, verbrande calorieën, etcetera. Ontdek hoe je meer uit de Gezondheid-app haalt!

- Alles over Apple's Gezondheid-app
- Gezondheidschecklist op iPhone invullen
- Gezondheid-data synchroniseren met iCloud
- Backup van Gezondheid-data maken in iTunes
- Voorkomen dat de Gezondheid-app bewegingsdata verzamelt
- Medische ID instellen in de Gezondheid-app
- De beste HealthKit-apps voor de Gezondheid-app
- Apps toegang geven tot de Gezondheid-app
- Gezondheidsdata delen met vrienden
- Symptomen van ziektes in de Gezondheid-app
- Tandenpoetsen en de Gezondheid-app
- Oogrecept vastleggen
- Apple Watch en gezondheid
Handig, maar ook wel “ongezellig”. Terwijl gezelligheid nou net datgene is waar veel ouderen meer behoefte aan hebben.
Goede app, maar toch ook best triest dat zoiets überhaupt zou moeten bestaan. Gelukkig gaan wij regelmatig even bij bomma en bompa langs ook al weten ze hoe ze met whatsapp en sms om moeten gaan!
Ongezellig? Misschien. Maar wel erg nuttig, vind ik. En je kunt het ook gebruiken als ‘extra’, naast het bestaande contact. Maar ik zie de toegevoegde waarde wel van even een seintje dat alles oké met je is. Ga het zeker bij mijn familie introduceren.
Als je het gebruikt als puur dagelijkse check of iemand nog leeft (met alarm als iemand een dag niet geklikt heeft) dan is het nuttig. Werkt als een soort telefoonkring, waarbij ouderen elkaar dagelijks bellen, maar dan met de hele familie.
Maar verder is het inderdaad een nogal minieme en treurige manier van contact houden. Daarvoor is Facebook veel handiger en leuker. Een prima manier van contact houden die niet veel tijd kost. Wij hebben met onze familie een besloten Facebook pagina, waarop iedereen regelmatig even schrijft hoe het is en wat ze doen, inclusief oma van 87 – die elke dag wel iets op Faceboek doet met haar iMac of iPad.
Zo hoeft niet iedereen van je Faceboekvrienden alles te zien, je kunt met 1 kort berichtje iedereen uitnodigen voor een verjaardag etc. Daarnaast hebben de met de familie een WhatsApp groep “Op bezoek bij oma” waar iedereen op zit, behalve oma. Daarop schrijven we als we even langs gaan en wat we doen. En kunnen we in de gaten houden of er genoeg bezoek komt.
Dat werkt allemaal prima. Ook Wordfeud is altijd even leuk voor tussendoor. En ook daar kan je een paar regels tekst schrijven.
En verder vooral regelmatig langs gaan en leuke dingen offline doen!
Gij moogt graag mijn alter ego spelen maar ge moet het wel serieus houden. Dadelijk denken de lezers nog dat wij die pseudo-intelectuele passeur de bac zijn. Gênant.
Voor het overige: bomma en bompa heten hier moemoe en vava. En wij gebruiken, als moemoe en vava, Wappie niet (maar dat wist ge al).
ceterum censeo portitorem esse delendam
Resistant ! Het ga je goed Charon. Let op als je vanavond de Styx oversteekt om zieltjes naar Hades te brengen. Wat mij betreft mag je een tijdje in Hades blijven.